Tanık koruma yönetmeliği
"Cumhuriyet Başsavcılık ve Mahkemelerce Alınacak Tanık Koruma Tedbirlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayımlandı. Buna göre tanık olan kişinin nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy ya da altsoyu ile yakın ilişki içerisinde oldukları kişiler de tanık koruma kapsamına alınabilecek.
cumhuriyet.com.tr"Cumhuriyet Başsavcılık ve Mahkemelerce Alınacak Tanık Koruma Tedbirlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik", ceza muhakemesinde yaptığı tanıklık veya koruma görevi sebebiyle hayatı, beden bütünlüğü veya mal varlığı ağır ve ciddi bir tehlike içinde bulunduğu anlaşılan kişiler ile yakınlarının, Tanık Koruma Kanunu hükümleri çerçevesinde korunması amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenleniyor.
Tanık koruma tedbirleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve alt sınırı on yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar, ilgili mevzuatta suç sayılan fiilleri işlemek amacıyla kurulan bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen ve alt sınırı iki yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ve terör örgütlerinin faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarda uygulanacak.
Tedbirler, ceza muhakemesinde tanık olarak dinlenenler, tanık olarak dinlenen suç mağdurları, yemin verilmeksizin dinlenen tanıklardan; soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirakten veya bu suçlar nedeniyle suçluyu kayırmaktan ya da suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirmekten şüpheli, sanık veya hükümlü olanlar ile tanık koruma biriminde görev yapan personel, bu yönetmelik kapsamına giren suçlara ait istihbaratta, soruşturmada veya kovuşturmada görev alan gizli soruşturmacı, muhbir ve kolluk personeli ile diğer kamu görevlileri hakkında da uygulanabilecek.
Yukarıdaki bentlerde sayılan kişilerin; nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy ya da altsoyu, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içerisinde oldukları kişiler de tanık koruma kapsamına alınabilecek.
Alınacak tedbirler
Cumhuriyet savcısı ve mahkemeler tarafından, ''kimlik ve adres bilgilerinin kayda alınarak gizli tutulması ve yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilmesi, tanıkların, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan dinlenmesi ya da ses veya görüntüsünün değiştirilerek özel ortamda dinlenmesi, tutuklu veya hükümlü tanıkların durumlarına uygun bir ceza infaz kurumu ya da tutukevine yerleştirilmesi, fiziki koruma sağlanması'' şeklinde koruma tedbirleri alınabilecek.
Koruma tedbirlerinin süresine, değiştirilmesine veya aynen devam etmesine, kararı veren Cumhuriyet savcısı ya da mahkemece resen veya hakkında tedbir uygulanan tanığın talebi üzerine karar verilebilecek.
Tedbirin kaldırılması
Tanığın, ''koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması, koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkum olması, önceki kimlik bilgileri ile ilgili kendisinden talep edilen bilgiler hakkında yanlış beyanda bulunması, koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi, koruma sebeplerinin ortadan kalkması'' hallerinde, mevcut koruma tedbirinin kaldırılmasına karar verilebilecek.
Hakkında verilen koruma tedbirinin kaldırılması ve bu yönde talebinin de bulunması üzerine, bu tedbirlere ilişkin şahsi hallerin eski hale getirilebilecek.
Tanıkların korunmasına ilişkin olarak alınan kararlar ve yürütülen işlemler gizli olacak ve gizlilik, tedbir sona erdikten sonra da devam edecek.
Yönetmelikte yer alan hükümlerin uygulanması sırasında öğrendikleri bilgi ve belgeleri açıklayan, yayımlayan veya her ne şekilde olursa olsun başkalarının bu bilgi ve belgeleri edinmesini ya da erişimini kolaylaştıranlar hakkında kanuni işlem yapılacak.