Tamam mı devam mı
Başbakan'ın yeni anayasa için verdiği son süre dün doldu. Gözler Çiçek'e çevrildi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Tayyip Erdoğan’ın, yeni anayasa için TBMM Uzlaşma Komisyonu’na tanıdığı süre dün sona ererken AKP de kendi anayasa taslağı için karar aşamasına geldi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in istemesi halinde nisan sonuna kadar bekleme eğiliminde olan AKP, bunun için de partilerden anayasaya ilişkin tüm önerilerini iletmeleri ve “uzlaşmayla bitireceğiz” bildiriminde bulunmalarının istenmesini tartışıyor.
Erdoğan, en son 2012’nin sonunda Çiçek’in ek süre istemesi üzerine, 3 aylık süre daha vermişti. Bu süre dün dolarken Erdoğan da cuma günü, komisyonun geçen sürede 100 kadar maddeyi görüşüp ancak 30’dan biraz fazla maddede uzlaşabildiğini belirterek “...oldu oldu, olmadığı takdirde alternatiflerin peşinde koşalım” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın bu açıklaması üzerine gözler, Çiçek’in alacağı tavra ve AKP’nin süre konusunda vereceği karara çevrildi. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan geçen hafta AKP’nin komisyon üyesi kurmaylarına, “Süre doluyor, ne yaptınız bir değerlendirelim” diyerek karar aşamasına geldiklerinin işaretini vermişti. Erdoğan’ın bugün yapılması planlanan AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda konuyu masaya yatırarak karara bağlaması bekleniyor.
AKP’de daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortaya attığı “23 Nisan anlamlı bir tarih olur” formülü çerçevesinde sürenin dolmasına karşın nisan ayı sonuna kadar Uzlaşma Komisyonu’na süre tanınması eğilimi ifade ediliyor. Ancak AKP’de, nisan ayı süresince bir ay daha verilecek sürenin, koşulsuz olmayacağı konusunda tam bir görüş birliği bulunuyor. Buna göre nisan sonuna kadar süre tanınırken partilerin şimdiden anayasanın tamamı için önerilerini TBMM Başkanlığı’na getirmelerinin ve “Nisan ayı sonuna kadar bitireceğiz” bildiriminde bulunmalarının istenmesi de AKP içinde öneriliyor.
AKP’nin taslağı hazır
AKP’de, komisyonun bu zamana kadar yürüttüğü çalışma sonucu ortaya çıkan tablonun son bir ayda anayasanın tamamlanması konusunda umut verici olmadığı değerlendirmesiyle, partinin başta B planı olmak üzere diğer planlarına yönelik hazırlıkları da yoğunlaştırıldı. Partilerin koşulları kabul etmemesi durumunda, Uzlaşma Komisyonu sona erecek ve AKP, kendi anayasa taslağını getirmek için süreci hızla başlatacak. AKP’nin taslağının büyük ölçüde hazır olduğu belirtiliyor. Ancak, komisyonun sona ermesi halinde ilk olarak uygulanacak B Planı gereği önce CHP ve MHP’ye “üç parti birlikte yapalım” önerisi götürülecek. Ardından CHP ile ikili yapma olanağı denenecek, bu da olmazsa AKP kendi taslağını Meclis’e getirip referanduma gitme şansını arayacak.
Çiçek: 5 Nisan'a kadar her parti önerisini verecek
TBMM Başkanı Çiçek Kanaltürk’e yaptığı açıklamada, komisyonun cuma günü önemli kararlar aldığını belirterek “Bunlardan bir tanesi mutabık kalınamayan kaidelerle ilgili olarak nasıl bir yöntemle biz bu işlerde mutabakat sayısını, mutabık kalınan madde sayısını artırırız şeklinde, bu önemli bence. 28-30 madde civarında bir görüş birliği var” dedi. Komisyonun bugün yapacağı toplantıda partiler arasındaki anlaşmazlıkların nasıl ortadan kaldırılacağına yönelik bir yöntemin tartışılacağını belirten Çiçek, “Şimdi bir karar aldılar. 5 Nisan’a kadar başlangıç, geri kalan maddeler ile ilgili her parti ne düşünüyorsa, görüşü neyse onu verecek. İlk defadır ki hangi siyasi partinin hangi konuda ne düşündüğünü bilebileceksiniz” diye konuştu.