'Tam gün'e zamanlama durdurması

Anayasa Mahkemesi, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin muayenehanelerinin 18 Nisan'a kadar kapatılmasını öngören hükümlerin yürürlüğünü durdurma kararı aldı.

İklim Öngel/Cumhuriyet

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamuoyunda tam gün yasası olarak bilinen düzenlemedeki “tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin muayenehanelerinin 18 Nisan’a kadar kapatılmasını” öngören hükümlerin yürürlüğünü durdurdu. Yasayı AYM’ye taşıyan CHP Mersin Milletvekili Tıp Profesörü Aytuğ Atıcı, AYM’nin aciliyeti olan 2 maddenin yürütmesini durdurarak zaman kazandığını kaydetti. Atıcı, “AYM, başvurduğumuz tüm maddeler için detaylı bir inceleme yapacağının sinyalini verdi. Yürürlüğe girseydi iş işten geçmiş olacaktı. Bu yasa muayenehane kapatılması durumu değil, halk sağlığı olayıdır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle, “tam gün” düzenlemesini içeren yasanın yayınlandığı 18 Ocak 2014 tarihinden itibaren öğretim üyelerinden muayenehanesi olanların veya özel kuruluşlarda çalışanların 3 ay içerisinde faaliyetlerini sona erdirmeleri istenmiş, sona erdirmeyenlerin üniversite ile ilişiklerinin kesileceği bildirilmişti. CHP, yasanın tam güne ilişkin maddeleriyle birlikte toplam 20 maddenin “anayasaya aykırılık” gerekçesiyle iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvurunun ardından TTB de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la görüşmüş ve yasada eleştirdikleri maddeleri detaylarıyla anlatmışlardı.

 

Kapatma için son tarih kalktı!

AYM, öğretim üyelerinin üç ay içinde faaliyetlerini sona erdirmelerini öngören 14 ve 19. maddelerinin yürürlüğünü durdurdu. Yasayı AYM’ye taşıyan CHP Mersin Milletvekili Tıp Profesörü Aytuğ Atıcı, maddelerin yürürlüğe girmesiyle esastan görüşme için çok geç kalınacağını kaydetti. “Telafisi mümkün olmayan zarar doğuracağı” nedeniyle 14 ve 19. maddelerin yürürlüğünün durdurulduğunu söyleyen Atıcı, “AYM hassas davrandı, bu maddelerin yürürlüğe girmesini engelleyerek zaman kazandı. Şimdi itiraz ettiğimiz tüm maddelerle birlikte daha rahat bir ortamda maddeler tekrar görüşülecek” dedi.

 

Gezi maddesi de iptal edilebilir

Yasada tam gün dışında, Gezi Parkı protestoları gibi toplumsal olaylarda doktorların yaralananlara sağlık hizmeti vermesini engelleyen, Türkiye’de eğitim alıp daha sonra yurtdışına gidenlerin mecburi hizmet verme zorunluluğunu kaldıran, öğretim üyelerini özel hastenelere kiralayan ve hastaların “mahremiyet”lerini göz ardı eden uygulamaların olduğunu anımsatan Atıcı, “14 ve 19. maddeler için 3 ay sınırlaması olması nedeniyle yürürlülükleri durduruldu ve AYM başvurduğumuz tüm maddeler için detaylı bir inceleme yapacağının sinyalini verdi. Yürürlüğe girseydi iş işten geçmiş olacaktı. Bu yasa muayenehane kapatılması durumu değil, halk sağlığı olayıdır” dedi.