Tam gün gerici eğitim

MEB’in, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Bağcılar Belediyesi, Asımın Nesli Vakfı ve Asımın Nesli Kuran Kursu ortaklığı ile “Küçük Hafızlar Projesi” adı altında çocukları vakıflara teslim ettiği ortaya çıktı.

Ozan Çepni

Gerici yapılarla ortaklık protokolleri yargı tarafından bir bir iptal edilen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), vakıf görünümlü tarikat ve cemaatlerle işbirliğine hız kesmeden devam ediyor. Devlet okulu olmasına karşın vakıf kurslarında dini eğitim verme ısrarını sürdüren MEB, Asımın Nesli Vakfı ile İstanbul’da “Küçük Hafızlar Projesi” başlattı. 10 yaşındaki çocuklar 4 yıllık eğitim için, günün yarısını vakfın “proje okulumuz” olarak tanıttığı Bağcılar Anadolu İmam Hatip Ortaokulu’nda, diğer yarısını okulla beraber aynı bahçe içerisinde yer alan vakfın kursunda geçirecek.

MEB, dini vakıflarla olan işbirliğinde kamusal hak olan eğitim hizmetinin devredilemeyeceğine ilişkin yargı kararlarına karşın gericilerle işbirliğine ara vermeden devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında vakıf görünümlü tarikat ve cemaat uzantıları ile protokoller imzalayan bakanlık, son olarak İstanbul’da devlet okulunda verilmesi gereken eğitimi devretti. MEB’in, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Bağcılar Belediyesi, Asımın Nesli Vakfı ve Asımın Nesli Kuran Kursu ortaklığı ile “Küçük Hafızlar Projesi” adı altında çocukları vakıflara teslim ettiği ortaya çıktı.

Tam gün eğitim
Proje kapsamında çocukların Kuran kursunda yatılı olarak eğitim görecekleri öğrenildi. MEB’in emanet ettiği çocukların, günün yarısını vakfın “proje okulumuz” olarak tanıttığı Bağcılar Anadolu İmam Hatip Ortaokulu’nda, diğer yarısını okulla beraber aynı bahçe içerisinde yer alan Asımın Nesli Kuran kursunda eğitim görerek geçirecekleri belirtildi. Bakanlığın okul yetersizliği nedeniyle ülke genelinde başlatamadığı “tam gün eğitim” vakıf eli ile dini eğitime dönüştürülmüş oldu. Ayrıca, okul dışı eğitim kurslarının yasak olmasına karşın vakıf, “okul derslerine takviye olarak akşamleyin MEB ve özel okullardan gelen öğretmenler tarafından etüt dersleri yapılacaktır” diyerek çalışmaların sadece hafızlık eğitimi ile sınırlı kalmayacağını duyurdu.

4 yıl vakfa emanet
MEB’in onay verdiği proje “hafızlık programı” adı altında 4 yıl sürecek bir eğitim süreci olarak planlandı. Öğrencilerin 5. sınıfta hafızlığa hazırlık, 6. ve 7. sınıflarda hafızlık, 8. sınıfta ise hafızlık tekrarı ve talim ile eğitimlerini tamamlayacakları belirtildi. Programın okulların açık olmadığı, 17 Haziran 2019 tarihinde yaz dönemi hazırlık kursu ile başlayacağı duyuruldu.

Programa her isteyen öğrencinin katılamaması da dikkat çekti. MEB’in sınavının haricinde sınav yapılacağı belirtilirken, 21 Nisan’da yazılı sınav yapılacağı, başarılı öğrencilerin yaz döneminde hazırlık kursunu tamamlayarak ardından da mülakat sınavına girecekleri belirtildi. Mülakat sınavında 5. sınıfa devam eden öğrencilerden akıcı Kuran okumaları, ezberleyecekleri dua ve surelerle ezber konusunda ise ses, mahreç, talim ve tecvid kriterleriyle değerlendirilecek. Yaz boyunca öğrencilerin sadece 24 günlük bir ara vereceklerinin aktarıldığı projede, öğrenciler okulların açılmasından önce 2 Eylül’de hafızlık hazırlık eğitimine başlayacak. Vakfın duyurduğu programın şartlarında yazılı sınavda başarılı olmak, yaz dönemi kursuna katılmak, mülakatta başarılı olmanın yanı sıra “Ortaokul kaydını proje okulumuz olan Bağcılar Anadolu İmam Hatip Ortaokuluna yapmayı kabul etmek” ifadelerinin yer alması, vakfın devlet okulu ile işbirliğini de gösterdi.