Tam bir ‘Başar’ı öyküsü

14 yaşındaki caz piyanisti albüm hazırlığında.

Öznur Oğraş Çolak

 

Hakan Başar 2004 doğumlu genç bir caz piyanisti... “Müziğin hayatıma ne zaman girdiğini bilemiyorum, hep vardı” diyen genç piyanistin bugüne kadar yaptıkları oldukça etkileyici... Yakında albümü çıkacak olan Başar, “Bir tanıdığımız defalarca Jeff Lorber Group tanıtım videosunda izlediğimiz Will Kennedy (davul) ve Jimmy Haslip (bas) gibi Yellow Jakets grubunun en önemli iki müzisyeniyle irtibata geçti. Onlar da beğenmişler ve Hub Art (Michel Petrucciani) adlı parçada kayıtlarını yapacaklar yani bu parça için iki track mevcut olacak” diyor.
Daha önce İstanbul Caz Festivali ve Akbank Caz Festivali gibi önemli etkinliklerde konserler veren Başar ile müzik üzerine konuştuk.

-Müzik ile tanışmanız nasıl oldu? Bildiğim kadarıyla 8 yaşında piyano çalmaya başladınız?

Müzikle babam sayesinde tanıştım. Kendisi de (şu an bıraktı) gitarist olduğu için onun evdeki çalışmalarını ve özellikle caz CD’lerini dinleyerek büyüdüm.

Evet, 8 yaşında ilk piyano derslerine başladım ancak hocanın ayrılması beraberinde yeni arayışları getirdi. İstediğimiz sonucu alamayınca kendi şartlarımızı oluşturmaya çalıştık. Bu şartlar özellikle müfredat ve çalışma sistemi ve zamanı ile ilgili, çünkü bir yandan da devlet okulunda matematik, fen, sosyal bilgiler vs. derslerin yanı sıra bu iş yürümeliydi. Babam burada da beni yalnız bırakmadı. İÜ Eczacılık Fak. mezunu olup tüm okul deneyimini benim ders notlarımı da hazırlayarak bana yardımcı oldu. Aslında müzik, okul ve spor gibi çok önemli üç ana dalın kültürüyle farklı bir çalışma sistemi oluşturduk. Örneğin, ilk zamanlar okula gitmeden sabah 6.00’da kalkıp piyano tekniği ile ilgili etüdlerimi yaptım.

-Okul ve müzik bir arada zor olmalı, nasıl bir çalışma sistemi gerçekleştirdiniz? Caz piyanisti olmaya nasıl karar verdiniz?          

Babamla birlikte çalışmamız önce internetten bana uygun olabilecek kitapların yani müfredatın seçilmesiyle başladı. Biz burada basit doğruları yerine getirerek ilerlemeye çalıştık. İlk çalıştığım kitap

“Junior Hanon” oldu. Babamın daha iyi bildiği konu caz olduğu için bu tarz üzerinden ilerledik, böylelikle hem piyano çalmak hem de caz müziği ile ilgili fikir ve tekniğim oluşmaya başladı. İlk caz kitabım da Jazz Keyboard Complite’tir (Noah Baerman).

-Daha 13 yaşındayken Türkiye’de önemli festivallerde konserler verdiniz?

2017 Şubat ayında “Akbank Sanat Genç Yetenek” konseri ile başlayan konser serisi, 21. İzmir-Avrupa Caz Festivali, 24. İstanbul Caz Festivali Tanıtım Gecesi, Ahmet Ertegün Anma Gecesi, Zorlu PSM Caz Festivali, 7. Pera Müzik Festivali, 21. Ankara Caz Festivali, 24. İstanbul Caz Festivali, 27. Akbank Caz Festivali’nde konserler verdim. Evet, yani 13 yaşında Türkiye’deki tüm önemli festivallerde yer almış oldum.

-Duyduğum kadarıyla Chick Corea gibi isimlerle workshop yapma şansınız da olmuş?

Evet, Chick Corea, Ron Carter, Eddie Gomez, Russell Malone gibi müzisyenlerle tanışıp, Chick Corea ile workshop yapma şansım oldu. Kenan Doğulu ile de iki kere Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde yer aldım.

-Albüm fikri nasıl oluştu ve yeni albümde neler bekliyor cazseverleri?

2018’in benim öğrenme sürecimle ilgili programı ise kayıtlar oldu. Albümün hemen tüm aşamasında olan Ferit Odman ki bana çok yardımcı oldu, kendisine çok teşekkür ederim. İmer Demirer, Engin Recepoğulları, Halil Çağlar Serin, Kağan Yıldız, Berkan Tilavel,Yarkın Tuncer hatta bir parçada babam Fahrettin Hakan Başar ile de birlikte çaldık. Benim öğrenmemle ilgili hazırlanan program yerini albüm fikrine bıraktı. Şu an bu konu üzerinde çalışmalar yurtdışı ve yurtiçi olmak üzere sürdürülüyor.
Bu kayıtlarda çok güzel ve herkesle kolay iletişim sağlayabilecek parçalar yer alıyor. Zaten bu beğenileri sosyal medyadaki paylaşımlardan görmek mümkün. Bizim düşüncemiz bu zor müziği ülkemizde de daha çok severek dinlenebilir hale getirmek. Bunun için de repertuvar ve sizin performansınız önemli. Ama benim için en önemlisi hem çok büyük bir tecrübe hem de caz piyano olayını geliştirmek. Albüm yapmak için de yaptığınız çalışmalarla onu hak etmelisiniz. Tabii burada yaşımın da avantajı olduğunu söyleyebiliriz çünkü daha önce 9 yaş seviyelerinde bu müzikle ilgilenen hiç olmamış.

Albümün çıkış tarihi şu an belli değil.