Talabani, yeniden seçildi

Irak'ta, 7 Marttaki seçimlerin ardından tıkanan siyasi sürecin işler hale gelebilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'nın önerdiği gibi makamını İyad Allavi'ye bırakmak istemeyen Celal Talabani, yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi.

cumhuriyet.com.tr

4 yıllığına yeniden seçilen ancak hem hasta hem de Irak'ın kuzeyindeki kalesinde artan muhalefet nedeniyle zayıflayan Talabani yarın 77 yaşına basıyor.

Talabani'nin partisinden bir milletvekili, Obama'nın Talabani'ye, ''Biz gideceğiz, siz de İran'ın etkisine gireceksiniz'' deyip, ABD'nin Kuzey Irak'ın koruyucusu olduğunu hatırlattığını, öfkelenen Talabani'nin de, ''İran bizi rahatsız etmez, yarın gidebilirsiniz'' yanıtını verdiğini aktardı.

ABD'nin birçok operasyonuna maruz kalmış olan Talabani, her ne kadar, kendisini ''baş düşmanı'' Saddam Hüseyin'den kurtardığı için Amerikan askerlerine şükranlarını sık sık dile getirse de, her zaman Suriye ve İran ile sıkı ilişkilerinin bulunduğunu ve İran'da bir süre yaşadığını ve gayet akıcı biçimde Farsça konuştuğunu unutmamak gerek.

Ancak ''Celal Amca'' diye anılan Talabani, bölgesindeki Süleymaniye'deki yolsuzluklar ve akrabalarının giderek zenginleşmesi yüzünden ciddi bir prestij kaybına uğradı.

Ayrıca Talabani'nin partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) bünyesinde, önemli seçim başarıları elde eden eski siyasi dostlarının oluşturduğu ''Goran Muhalefeti'' ciddi bir güç kazanmaya başladı.

Bunların yanısıra Talabani'nin rakibi, Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani karşısında da net biçimde hız kaybettiği gözlerden kaçmıyor.

Kalkan'da 1933'te doğan Talabani, Kuzey Irak'taki Kürtlerin liderlerinden Mustafa Barzani'ye duyduğu hayranlık nedeniyle genç yaşlarda siyasete atıldı.

Öğrencilik yıllarında Kerkük'te bulunan Talabani, 15 yaşındayken doktor olmayı hayal etse de, sonuçta hukuk okudu. 1952'de Bağdat'ta katıldığı sömürge karşıtı bir gösteri yüzünden eğitimine ara vermek zorunda kalan Talabani, krallığın devrilmesinden sonra, 1958'de Irak'a dönebildi. 1960'lı yılların başlarında 1946'da kurulmuş olan IKDP'ye katılan Talabani, Barzani'nin 1964'te, Irak'ın kuzeyinin özerkliğinden söz edilmeyen bir barış anlaşmasını Bağdat ile imzalamasından sonra muhalif oldu ve İran'a gitti.

IKDP ile yollarını tamamen ayırdıktan sonra Talabani Haziran 1975'te Suriye'nin başkenti Şam'da IKYB'nin kuruluşunu ilan etti.