'Taksim yapılaşamaz'
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklaması ile Taksim'e cami tartışması yeniden alevlendi.
cumhuriyet.com.trBakanın tarif ettiği Taksim Meydanı’ndaki tarihi maksemin arkasında şu an otopark olarak kullanılan alan, imar planlarında da dini tesis alanı olarak geçiyor. Bu imar planı onaylandığı dönemde İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun başkanı olan Prof. Dr. Mete Tapan, “Burada önemli olan yapılmak istenilen caminin formudur” diyor. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise Taksim’in çevresiyle birlikte “kentsel sit alanı” olduğunu bu yüzden yapılaşmaya açılamayacağına dikkat çekiyor ve makseme yakın mesafede bulunan Ağa Camisi’nin ibadet ihtiyacını karşıladığını düşünüyor.
Türünün tek örneği
Eyüp Muhcu, Taksim Meydanı’na neredeyse dokunulmazlık sağlayan tarihi unsurlardan biri olan Taksim Maksemi’nin kurul kararları ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli olduğuna dikkat çekti. Sultan Mahmut dönemi yapılarından türünün tek örneği olan maksemin Taksim’e tarihsel kimliğini veren unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Muhcu “Simgeselliği nedeniyle mevcut haliyle korunması gereken Taksim Meydanı’nın her ne şekilde olursa olsun yapılaşmaya açılması bu tarihin yok sayılması anlamına gelmektedir” dedi.
İnanç üzerinden siyaset
AKP iktidarının “inanç” üzerinden siyaset yapmayı ilke edindiğini vurgulayan Muhcu şöyle devam etti:
“Şehrin parkları, sit alanları üzerine bu varlıkları yok ederek ‘inanç yapısı’ yapılması söz konusu inançla da bağdaşmıyor. Buna rağmen kültür varlıklarını, kentin donatı alanlarını ve yeşil alanlarını savunanları çıkarları uğruna pervasızca ‘din düşmanı’ ilan edebiliyorlar. Ülkemiz bu çağdışı yaklaşımı hak etmiyor.”