Taksim işçilerini uğurladı

Taksim 1 Mayıs'ta işçilerle doldu taştı... Bayramlarını dilediğince kutlayan işçiler renkli görüntüler oluşturdu. Meydan YGS mağduru öğrencilerden, taraftarlara kadar geniş bir grubu ağırladı. Alanda Kürtçe ve Ermenice şarkı çalındı.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul, güneşli bir pazar gününde 1 Mayıs Bayramı'nı kutladı. Kutlamaların merkezi Taksim Meydanı, 1977'deki kutlamalarla aynı tasarımla merhaba dedi. Kürsü 1977 yılıyla aynı yerde ve AKM'ye ünlü 1 Mayıs afişi asıldı. Meydan işçilere dar geldi. Alan bir milyonu aşkın işçinin coşkusuyla doldu taştı.  Kutlamalar, 1 Mayıs şarkısı ile son buldu. Kutlamaların tamamlandığın alanda kortejler çeşitli yönlere doğru dağılmaya başladı.

DİSK tarafından Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde oluşturulan kortejin başında, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri yer aldı.

 

 

Çelebi, yürüyüş öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en temel sorunun, işsizlik ve yoksulluk olduğunu belirtti. Türkiye'nin işsizlikte Avrupa 2'ncisi olduğunu ifade eden Çelebi, şunları söyledi:

''Yoksullukta dünya 3'üncüsüyüz. Gelir adaletsizliğinde dünya 3'üncüsüyüz. İş kazalarında dünya 2'ncisiyiz. Bugün hala ülkemizde 12-13 saatlik çalışma süreleri devam ediyor. Bugün 1 Mayıs'ın esas doğuş nedeni, 8 saatlik çalışma süresi elde etmektir. 8 saatlik çalışma süresi elde edilirse 1 Mayıs o zaman amacına ulaşır. Siyasiler de seçimden önce bu mesajları doğru şekilde alacaklardır. Tüm işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyoruz. Ağır bedeller ödendi. Gazlar yedik, coplar yedik ama bugün 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak bizim için ayrı bir önem taşıyor.''

Kortej, daha sonra sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na giriş yaptı.

"Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık"

Bu arada, Tepebaşı'nda oluşturulan KESK korteji de Tarlabaşı Bulvarı üzerinde Taksim'e ulaşmak üzere yürüşüşe geçti. Kortejde, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de yer aldı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tuncel, ''İşçi sınıfının gösterdiği direniş ve mücadeleyle yasaklanan Taksim'i geçen sene geri aldık. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs'ı bayram havasında kutlayacağız'' dedi.

Önder de ''Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun. 1 Mayıs'ın bizim açımızdan 2 önemi var. Malum 1 Mayıs işçi bayramı, bu uğurda verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık. İkinci önemi de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir arada bayramımızı kutluyoruz'' diye konuştu.
Grup, Beyoğlu Polis Merkezi önünde oluşturulan arama noktasından geçerek, Taksim Meydanı'na ulaştı.

Öte yandan, Taksim Mete Caddesi üzerinde oluşturulan ve yürüşe geçen HAK-İŞ konfederasyonu korteji de Taksim Meydanı'na girdi. Alana gelen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, grubu selamladı.

Yol boyunca ''Yaşasın 1 Mayıs'' sloganı atan ve ellerinde çeşitli dövizler taşıyan kortejde bulunan Gebze Belediyesi mehteran takımı, çeşitli mehter marşları seslendirdi.

 

Efsane pankart Taksim'de

1 Mayıs 1977'ye damgasını vuran, ellerinden zincirlenmiş işçi pankartı 34 yıl sonra aynı yerde konuşlandırıldı. 12 Eylül 1980 darbesi öncesi yaşananların konu edildiği "Ayhan Hanım" film ekibinin 1 Mayıs olaylarının çekimleri için birebir ölçüleri ile yaptırdığı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına asılan 33x15 metre boyutlarındaki 'zincirlerini kıran işçi' pankartı DİSK'in özel isteği üzerine yeniden AKM'ye asıldı. Pankartın AKM binasına asılma işlemi için sabah saatlerinde 3 vinç çalıştırılırken, 18 günde tamamlanan pankart için 495 metrekare kumaş, 380 kilo boya kullanıldı.

Kazancı Yokuşu'na karanfil

DİSK, TÜRK-İŞ HAK-İŞ ve KESK genel başkanları ile bazı sendikaların genel başkanlarının da aralarında bulunduğu bir grup, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Anıta çelenk bırakıldı

Kazancı Yokuşu'ndaki anma törenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle '1 Mayıs' yazılı çelengi anıta bıraktılar.

Kumlu, coşkulu Taksim kutlamalarının, yıllardan beri en büyük özlemleri olduğunu ve tekrar Taksim'e kavuşmanın, emekçilerin ısrarlı talepleri üzerine geçen yıl gerçekleştiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz vardır ki, o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir. Bu borç, Türk demokrasisi üzerinde 34 yıldır bir kara lekedir. Bu borç ödenmeden Türkiye'nin vicdanı rahat etmeyecek, demokrasimiz lekeli kalmaya devam edecektir. Bugün tüm dünyada emekçiler, emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte sesini yükseltiyor. Tüm dünyada emekçiler bir asır önce 8 saatlik çalışma uğruna canlarını veren emekçi kardeşlerini anarken, bugün hala bir çok ülkede, benzeri çalışma koşullarının var olmasına isyan ediyor.
Bugün tüm dünyada emekçiler alanlarda demokrasi istiyor, barış istiyor, özgürlük istiyor. Biz bugün burada dünyada ve ülkemizde eşitliği, barışı, kardeşliği, özgürlüğü çağırıyoruz. Emeğin çıkarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyor, savaştan yana hiç bir politikaya onay vermeyeceğimizini haykırıyoruz.
Biz daha çok demokrasi istiyoruz, çünkü bunu hak ediyoruz. Biz örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü biz örgütlenirken demokrasimizin daha kalıcı hale geleceğini biliyoruz. Biz bugün burada, 1 Mayısta ve Taksim'de ülkeyi yönetenleri ve yönetmeye aday olanları emekçilerin sesine ve taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz. Taksim Meydanı'ndan Türkiye'nin ve dünyanın 1 Mayıs alanlardaki coşkulu kutlamalara selam yolluyoruz. Taksim ve diğer 1 Mayıs şehitlerini saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun. İşçilerin, memurların, emeklilerin, işsizlerin, gençlerin, emekçilerin ve emeğe gönül vermiş herkesin 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutluyoruz.''

 

Ortak bildiri okundu

1 Mayıs Taksim kutlamalarını örgütleyen bütün emek, meslek örgütleri, siyasal partiler, demokratik kitle örgütleri, platformlar adına hazırlanan ortak 1 Mayıs açıklaması, 3 işçi tarafından okundu.

''Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız'' denilen açıklamada, ''Barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz'' denildi.

Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklar için bugün başta Taksim olmak üzere tüm alanlarda omuz omuza olunduğu vurgulanan açıklamada, 1 Mayıs'ın güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandığı savunularak, ''Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor'' ifadesine yer verildi.

Sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istendiği ve özgürlükçü, eşitlikçi, sivil demokratik bir anayasa ve yasa için, inanç ve düşünce özgürlüğü için seslerin yükseltildiği ifade edilen açıklamada, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçilemeyeceği belirtildi.

Açıklamada, daha sonra şu ifadelere yer verildi:
''İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.
Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirilmenin durdurulmasını istiyoruz. Antidemokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerinde hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz.
Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz 1 Mayıs 1977'nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz Arap halklarının mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz.''

''Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'' adına hazırlanan ortak bildiri ise Türkçe olarak Süleyman Batur, Kürtçe olarak da tekstil işçisi Ruşen Bana tarafından okundu.
İşçi sınıfının bütün haklarının gasp edildiği, bütün mevzilerinin dağıtılmak istendiği günlerde olunduğu savunulan bildiride, bugünlere kolay gelinmediği ifade edildi.
Bildiride, ''Şimdilerde emekçilere lütfetmiş gibi '1 Mayıs'ı biz verdik' diye övünen ve emekçileri nankörlükle suçlayan hükümet sahtekardır. Biz buraya sokak sokak dövüşerek, bu alanın her santimini alın terimizle ve kanımızla hak ederek geldik. Bugün burada yeni bir tarihe, aydınlık bir geleceğe yürüyoruz. Bu büyük kervan artık geri döndürülemez. Yolumuz açıktır. Biz o yolu kendi ellerimizle açacağız'' denildi.

Kürtçe şarkı çalındı

Kutlama programı kapsamında konuşmaların tamamlanmasının ardından konser programına geçildi. İlk olarak Grup Yorum'un sahne aldığı konser programında, daha sonra Kardeş Türküler ve Agire Jiyan konser verdi.

Taksim'deki kutlamalarda sahne alan Koma Agire Jiyan - Grup, Yaşam Ateşi, kürtçe şarkılar söyledi. Barış isteğine vurgu yapan Koma Agire Jiyan'ın solisti, Türk ve Kürt kardeşliği ve Ahmet Kaya'nın anısına "Başım Belada" şarkısını söyledi. Grubun son olarak Kürtçe söylediği "İleri" şarkısında ise meydanda halaylar çekildi. Konser sonunda 1 Mayıs Tertip Komitesi, kutlamaların bittiği anonsunu yapmasının ardından, "Ya hep beraber, ya hiç birimiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

 

Şener ve Şık'a selam yollandı

Konser programı sırasında gazetecilerin talebi üzerine Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın da aralarında bulunduğu tutuklu gazeteciler de selamlandı.


 

Katılımcılar

Sendikalar, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri kortejler eşliğinde Taksim'deki coşkulu kutlamaya katıldı. DİSK başta olmak üzere TÜRK-İŞ  HAK-İŞ, KESK yoğun katılımla alanlara sığmadı. Şişli Beyediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Mehmet Sevigen, Bayram Meral, BDP'li Sabahat Tuncer, Sırrı Süreyya Önder, Gazeteci Ahmet Hakan da 1 Mayıs'ta Taksim'de olan isimler arasında. DİSK'in öldürülen genel başkanlarından Kemal Türkler'in eşi Sebahat ve kızı Nilgün Türkler, sanatçı Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya ile halen Balyoz Planı davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan da katıldı.

 

Taksim metrosu hizmet vermiyor

1 Mayıs sebebiyle Taksim Meydanı ve çevresinde bazı güzergahlar da trafiğe kapatıldı. Sabah saat 07.00’den itibaren etkinliğin bitimine kadar kapalı kalacak güzergahlar şu şekilde açıklandı:

“İskender Caddesi’nden gelen akım Şişhane Meydan’da Okçumusa Caddesi, Bankalar Caddesi’ne yönlendirilecek.  Abide-i Hürriyet Caddesi’ne akım verilmeyecek, akım Hürriyettepe Işıklardan Cevahir Otel istikametine yönlendirilecek. Darülaceze’den Hürriyettepe Işıklar istikametine gelen akım ve Bomonti Dereden gelen akım Cevahir Otel önünden tekrar Darülacize Caddesi’ne yada Bomonti yönüne yönlendirilecek. Mecidiyeköy’den Halaskargazi Caddesi’ne akım verilmeyecek, akım Esentepe istikametine yönlendirilecek. Şişli yönüne gitmek isteyen akım, Ergenekon Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Dolapdere’ye yönlendirilecek. Dolmabahçe’den Gümüşsuyu’na ve Küçük Çiftlik’e akım verilmeyecek, gelen akım sahil yönünden Karaköy’e verilecek. Adilbaba (Maçka taksi) yönünden gelen akım Teşvikiye Caddesi’ne yönlendirilecek, Teşvikiye Caddesinden Mete Caddes’ine çıkan tünel kapalı tutulacak. Perşembe Pazarından ve Unkapanı’ndan gelen akım Şişhane’den kesilip Kasımpaşa yönüne yönlendirilecek, Tarlabaşı Bulvarı’na akım verilmeyecek. Kasımpaşa’dan gelen akım Unkapanı ve Perşembe pazarına mecburi olarak yönlendirilecek. Dolapdere’den Yedikuyular-Divan istikametine akım verilmeyecek, Dolapdere kavşağı’ndan (U) dönüşü yaptırılacak. Dolapdere Caddesinden Ömer Hayyam Caddesine akım verilmeyecek.  Teşvikiye Caddesinden gelen akım Nişantaşı Kavşağından Rumeli Caddesine verilmeyip Valikonağı alt başa yönlendirilecek. Süleyman Seba Caddesinden gelen akım Bayıldım Caddesine verilmeyip sağa Teşvikiye Caddesine yönlendirilecek. Boğazkesen Caddesi trafiğe kapatılacak, gelen akım Karaköy istikametine mecburi yön yapılacak. Mebusan Yokuşu trafiğe kapatılacak, Karaköy istikametine doğru mecburi yön yapılacak. Sıraselviler Caddesinden gelen akım, Cihangir Firuzağa Meydan’dan kesilerek Boğazkesen istikametine yönlendirilecek. Ayrıca Atatürk Bulvarı Ragıp Gümüşpala ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi Unkapanı ayrımı-Kadıköy İskelesi Önü Galata ayrımı- Ragıp Gümüşpala Caddesi Galata Köprüsü ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacaktır. E-5 Kuzey ve Güneyden Mecidiyeköy giriş katılımları ihtiyaç halinde kapatılaca.

Trafiğe kapalı olan caddeler:

Mecidiyeköy Ortaklar'dan itibaren Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi, Abdulhak Hamit Caddesi. Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Alman Hastanesi’ne gelen ambulans ve hastalar Karaköy Firuzağa yönünü kullanacak.”
 

 

Taksim'den notlar

''Bağımsız Gazeteciler Platformu'' pankartının arkasından gelen grup da ''Biz iyi çocuk değiliz, krala çıplak deriz'' yazılı pankart taşıdı. Karikatürcüler Derneği üyeleri de çizdikleri çeşitli karikatürleri taşıyarak yürüdü.

1 Mayıs kutlamaları nedeniyle polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri kapsamında bazı yüksek binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirilirken, havadan bir polis helikopteri de alan üzerinde denetim uçuşu yapıyor.

Almanya dan gelen 22 kişilik gazeteci grup da Taksim'de kutlamalara katılıyor.

Sendikalar dört koldan meydana ilerlerken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da alınan güvenlik önlemlerini yerinde denetledi.

Ezeli rakipler kolkola meydana

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenarbahçe taraftarları  1 Mayıs için kolkola Taksim Meydanı'na yürüdüler.

 

İlgili haberler için tıklayınız: