Taksim geçidi su koyuverdi (29.11.2013)
Gezi direnişi sonrasında tepki çekmemek için sessiz sedasız açılan Tarlabaşı-Harbiye arasındaki alt geçidin tavanı 3 ayda su sızdırmaya başladı.
Özlem Güvemli / Cumhuriyet
Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Kalyon İnşaat tarafından yapılan ve 13 Eylül’de açılan altgeçit, Tarlabaşı- Harbiye yönünde 450 metresi kapalı toplam 750 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde 300 metresi kapalı toplam 450 metreden oluşuyor. Gidiş-geliş 2 şerit olan altgeçitte 100 metre boyunda 2 şerit otobüs cebi bulunuyor. Ceplerin bulunduğu alanın da yağmurlu hava ile birlikte su sızdırmaya başladı. İzolasyon sorunundan kaynaklanan sızdırmaya karşı “dikkat kaygan zemin” tabelası ile önlem alındı.
FOTOGALERİ
İTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Özkan, izolasyona yeteri kadar özen gösterilmezse yapının su sızdırmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Suyun en ufak yerden kendine akacak yer bulacağını belirten Özkan “Aktığı yerdeki izolasyon mu bozuk bunu söylemek bile zor. Ciddi maliyeti olan bir aşama da değildir izolasyon. Bu projede nasıl izolasyon yapıldığını bilmiyorum ama genelde membran (yalıtımda kullanılar sentetik bir malzeme) ile izolasyon yapılıyor. Daha sonra test aşamasına geçilir. Ondan sonra korunarak üstü doldurulur” dedi.
Önlem almak daha zahmetli
Bu aşamada sızıntının önlenmesinin, alınacak önlemin başarılı olmasının da çok zor olduğunu vurgulayan Özkan şu örneği verdi:
“Eskiden Haliç çıkışında şehitliğin olduğu bölgede bir tünel vardı, karayolları onun altından geçerdi. Şimdi tünel kaldırıldı. Ama o tünelde yıllarca benzer şekilde izolasyon sürdü. Değişik defelar üstündeki mezarlar bile kaldırılarak izolasyon yapılmıştı. Çok da başarılı olmamıştı. İzolasyon aşamasında özen çok önemli. En ufacık bir delik, bir yırtık bu sorunları beraberinde getirebilir. Sonrasında önlem alması çok daha zahmetli bir iş. ” Fotoğraf: Vedat Arık