Tahtın yeni varisi : Logitech MX Master

Uzun zamandır Mouse konusunda yeni bir ürün geliştirmeyen Logitech, sessizliğini bozdu. Çok da iyi oldu. Çünkü piyasaya sürdüğü yeni ürün olan MX Master performansı ile göz dolduruyor.

cumhuriyet.com.tr

İster Office programlarını çalıştırın, Photoshop’ta fotoğrafları düzenleyin ya da bilgisayar başında oyun oynayın. Ne olursa olsun işinizi hızlı ve keyifli yapmak için iyi bir klavye ve ortalamanın üzerinde bir fareye ihtiyacınız var. Peki ortalamanın üzerinde bir fare almak ne anlama geliyor? Böyle bir ürüne sahip olmak için ne kadar bir bütçe ayırmak gerekiyor? Uygun fiyatlı fareler işimizi hiç mi görmez? Ergonomisi, teknolojisi, malzeme kalitesi ve işçiliği nasıl olmalı?


Gördüğünüz gibi, bir fare satın almak, sanıldığı kadar kolay değil. Doğru kriterlerde bir fare seçtiğinizde, onu yıllarca sorunsuzca kullanmanız mümkün. Tıpkı Logitech’in yeni ürünü olan MX Master gibi. Kendisini benzer farelerden ayıran ve bu piyasanın zirvesine oynayan bir ürün olan MX Master, ilk görünüşte hemen kendisini belli ediyor.
Siyah renkli MX Master Bronz çizgilerle süslenmiş. Bu çizgiler onu inanılmaz şık ve müthiş bir hava katıyor. Farenin sırt kısmı hafif bombeli. Bu tasarım, farenin uzun süre kullanılması durumunda, avuç ile birleşmesi sonucunda, el bileklerin koruyor ve rahat etmesini sağlıyor. Benzer bir durum baş parmak için de düşünülmüş. Baş parmak, oluşturulan yuvaya çok rahat oturuyor ve kullanıcı bu sayede de fareyi tam kontrol altına almış oluyor.


Kablosuz teknolojiye sahip
MX Master kablosuz standartlarını destekliyor. Bu esasında yeni bir şey değil. MX Master’in avantajı hem PC hem de MAC sistemlerde çalışabilmesi. Ürünün bağlantısı için de iki farklı yol kullanılabilir. İlk yol beraberinde verilen alıcıyı PC’ye takmak ve saniyeler içinde kurulumun tamamlanması beklemek. Diğer bir yol ise Bluetooth teknolojisi ile bu ürünü sistemlere tanıtmak.
Bu esasında çok büyük bir avantaj. Ama MX Master kullanıcıya çok daha fazlasını sunuyor. Bu ürün aynı anda üç farklı cihazda kullanılabiliyor. Alt kısımda bulunan düğmeler sayesinde üç cihaz arasında rahat bir geçiş sağlanabilmesi gerçekten çok iyi düşünülmüş bir özellik.
Ürünün diğer bir özelliği dinamik bir kaydırma tekerleğinin olması. Bu kaydırma tekerleği benzer ürünlerde olduğu gibi çok sayfalı dokümanların çok rahat okunması sağlanıyor. Bu tekerlek sayfalar arasında kaydırma yaptığınızda tıklatmalı bir kaydırma yapıyor. Bu tıklatma elbette iptal edilebiliyor.
Uzun belgeler veya web sayfaları üzerinden gezildiğinde ise hassas tekerlek, tıklatmalı kaydırma özelliğinden yüksek hızlı kaydırma özelliğine geçip kolay bir kullanım sunuyor. Bitmedi. MX Master başparmağınız için de bir tekerlek tasarladı. Parmağınızla yapacağınız tek bir dokunuş ile yanlara doğru kaydırma işlemini yapabilmeniz iyi düşünülmüş bir özellik.


5 Farklı Tuşa sahip
Kaydırma tekerleğin arkasında bir tuş takımı bulunuyor. Bu tuş takımına ulaşmak her ne kadar zor olsa da ileri ve geri olarak programlanmış durumda olması iyi düşünülmüş bir özellik. Örneğin web tarayıcısındaki ileri ve geri butonlarını bu tuş takımına basarak aktif hale getirebilmeniz çok önemli. Pek görünmeyen ikinci tuş takımı ise başparmağının bulunduğu bölgedeki düğmeler. Bu düğmelere basarak arka plandaki uygulamalar arasında hızlı geçişler yapabiliyorsunuz.
Elbette bu düğmelerin fonksiyonlarını değiştirmek mümkün. Bunun için yapmanız gereken tek şey Logitech MX Master yazılımını yüklemek. Bu yazılım yardımıyla MX Master’in pil durumunu da öğrenebiliyorsunuz.


Pil demişken şunu da hemen belirtelim. MX Master şarj edilebilir dahili bir batarya ya sahip. Bu batarya 40 gün boyunca şarj edilmeden çalışabiliyor. Batarya’nın bitmesi de çok dert değil. Çünkü MX Matser’i beraberinde verilen kablo ile 1 dakika şarj ettiğinizde 2 saat boyunca rahatlıkla çalışabiliyorsunuz. Ürünün diğer bir artısı ise kablo ile şarj olurken kullanılabilir olması.

İş yerinde fark edilmeden oynayabileceğiniz DOS