Tahran anlaşmasından sonra Clinton'un çıkışı yankı buldu

Tahran mutabakatının bir gün sonra ABD'nin yeni yaptırımlar tasarısını Güvenlik Konseyi'ne sunması büyük yankı buldu.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye, Brezilya ile İran'ın nükleer yakıt takası konusunda anlaşmasının imzalanmasından bir gün sonra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un yeni yaptırımlara ilişkin tasarıyı BM Güvenlik Konseyi'ne sunması büyük bir yankı buldu. Özellikle tasarının zamanlanmasına dikkat çeken yabancı medya, tasarının, Tahran anlaşmasına ret anlamına geldiğini vurguladı.
 

Times (İngiltere): Tahran'ın son önerisine açık ret

"ABD, Rusya ve Çin ile, Tahran'ın son önerisini açık bir biçimde reddederek sert yeni bir yaptırım paketi konusunda mutabakata vardı. Tahran'ın az zenginleştirilmiş uranyumun bir kısmını Türkiye'ye göndermeye hazır olduğunu açıklamasından sadece 24 saat sonra ABD, Rusya ve Çin ile bir taslak tasarı konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu."
 

Guardian (İngiltere): Türkiye başlıca bir diplomatik güç olarak yükseliyor

"Taslak kararı büyük güçlerin diğer ülkelerin müzakere çabalarına diplomatik bir tokat olarak yorumlanabilir. Ancak bu yeni çok kutuplu dünyasında Barack Obama'nun bunu yapabilme lüksü yok. Türkiye, Ortadoğu'da başlıca bir diplomatik güç olarak yükseliyor. Hem Türkiye hem de Brezilya, Güvenlik Konseyi geçici üyeler ve nükleer silahların çoğalmasını önleme anlaşması taraf ülkelerdir. Bu ülkeler birlikte, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın terk ettikleri dürüst arabulucu rolünü üstlenmiş bulunuyorlar."
 

Financial Times (İngiltere): Var olan ve yükselen güçler arasındaki gerilimin işareti

"Clinton Türkiye-Brezilya mutabakatına saldırıyor. Hillary Clinton, Salı günü Türkiye ve Brezilya'yı uluslar arası saf olmakla suçladı. Sayın Clinton'un Türk-Brezilya anlaşmasına yönelik eleştiriler, dünya sahnesinde var olan ve yükselen güçler arasındaki gerilimin bir işareti idi."
 

Telegraph (İngiltere): Clinton'un adımı Tahran anlaşmasına yanıttır

"Clinton'un attığı adım, Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğuyla sağlanan ve İran'a yeni uluslar arası yaptırımlardan kurtarmak için dizayn edilmiş bir anlaşmaya yanıtıdır. Başlıca bir dış politika konusunda orta boy güçlerinin gerisinde kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Washington, geçen gece öngörülenden birkaç hafta önce taslağı yayımlamak için acele etti."
 

Washington Post (ABD): Brezilyalı ve Türk yetkileri çok bozuldu

"Brezilyalı ve Türk yetkilileri, Clinton'un açıklamasına fena halde bozuldu. Reaksiyonları, tasarı konusunda oy birliği sağlama çabaları için potansiyel zorlukları anlamını geliyor. Tahran Üniversitesi Kuzey Amerika Etütleri Bölümü Başkanı Mohammed Marandi de, 'ABD'nin Türkiye ve Brezilya'nın yüzlerine tokat attı ve ardından tükürdü' dedi."
 

Wall Street Journal (ABD): Amerika'ya utanmazca meydan okudular

"İkisi ABD'nin dostu olan Brezilya ve Türkiye'nin o kadar büyük bir öncelik taşıyan bir konuda Amerika'nın arzularına o kadar utanmazca meydan okuma istekliliği, ABD'nin, İran'ı durdurma konusunda ciddi olduğunu düşünmediklerini gösteriyor. Amerika'nın liderliğini izlemek için herhangi ekonomik veya diplomatik fedakarlık yapmaya istekli değiller."

Le Figaro (Fransa): Tahran anlaşmasının tam ters bir etkisi oldu

"İran, Türkiye ile Brezilya arasında Pazartesi günü imzalanan anlaşma, yaptırımlar perspektifine son vermeyi veya en az yavaşlatmayı amaçlıyordu. Tam ters bir etkisi oldu."

El Pais (İspanya): ABD, Erdoğan ve Lula'nın planını frenledi

"ABD, Erdoğan ve Lula'nın planını frenledi. Hillary Clinton, Tahran'ı cezalandırmak için Rusya ve Çin ile varılan anlaşmayı açıklıyor. BM Güvenlik Konseyi, Türk-Brezilyalı girişiminin ardından harekete geçiyor."
 

El Mundo (İspanya): Tahran anlaşmasına ikna edici bir yanıt

"Clinton, Çin ve Rusya ile varılan paktı bir gün önce (Tahran'da) açıklanan anlaşmaya ikna edici bir yanıt olarak niteledi. Ancak Clinton, 'Türkiye ve Brezilya'nın çözüm bulmayı amaçlayan samimi çabalarını da kabul etti."

Haaretz (İsrail): Yaptırım mutabakatı Tahran anlaşmasına ret

"Yaptırımlara ilişkin mutabakat, Brezilya ve Türkiye'nin sağladıkları anlaşmaya bir ret gibi. Batılı güçler, Brezilya ve Türkiye'nin teşvik ettiği yakıt takasının İran'a ilişkin kaygıları gidermek için yeterli olmayacağını söylediler."
 

Deustche Welle (Almanya): Nükleer pokerde Washington hamlesi

"ABD Dışişleri Bakanı Hillary ClintonTürkiye ve Brezilya'nın girişimiyle İran'la imzalanan nükleer takas antlaşmasının ardından ABD'den, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin İran'a yeni yaptırımlar konusunda uzlaşmaya vardığı haberi geldi."