Tahıl ambarına havalimanı

Yüzde 90’ı mera, yüzde 10’u tarım arazisi olan Karaman’ın Sudurağı beldesinde inşa edilecek havalimanı için nihai ÇED raporu hazırlandı

Özlem Güvemli / Cumhuriyet

İstanbul’daki 3. havalimanının kentin ekolojik sistemine verdiği zararlar açısından büyük benzerlikler taşıyan Karaman Havalimanı için nihai ÇED raporu hazırlandı. Rapor, bölgedeki hayvancılık ve tarımın nasıl yok edileceğini gösteren yol haritası gibi. Yeni havalimanının yapılacağı sahanın yüzde 90’ı mera, yüzde 10’u tarım arazisi. Karaman’ın en önemli geçim kaynağı olan kentin adını taşıyan koyunlar bu meralarda otluyor. Tarım arazilerinde de tahıl üretiminin yanı sıra sebze ve meyvecilik yapılıyor. Karaman Havalimanı sahası da aynı İstanbul’un 3. havalimanı gibi kuş göç yolları üzerinde. Telli turna, şah kartalı gibi koruma altındaki türlerin göç yolları havalimanı ile bozulacak.

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya ve Karaman bölgesine termik santral ve madencilik tehditlerine şimdi de havalimanı eklendi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Karaman’ın Sudurağı beldesinde inşa edilecek havalimanının nihai ÇED raporuna göre, arazinin 340 hektarı hazineye ait mera, 37 hektarı da özel mülkiyete ait tarım arazileri. Mera vasfındaki araziler için İl Mera Komisyonu’ndan “tahsis değişikliği” talebinde bulunulacak. Tarım dışı kullanım izinleri de alınacak. Özel mülkiyetteki tarım arazileri için de kamulaştırma işlemi başlatılacak.

Çevre Düzeni Planı’na göre havalimanı alanı aynı zamanda Yaban Hayatı Koruma Geliştirme Alanı’nda kalıyor. Proje sahasında Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen ve sulak alan niteliğinde dereler bulunuyor.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü de ÇED raporu için verdiği görüşte, havalimanı arazisindeki Kulece ve Kayalıağıl derelerinin şiddetli yağışlarla taşkınlara neden olabileceği uyarısı yaptı. Proje sahası aynı zamanda inşa aşamasındaki içme suyu amaçlı İbrala Barajı’nın koruma havzasında.