Tabutluğa sürgün

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, İbradı ilçesine sürdüğü 12 çalışan, bir odasında tabutlar, bir odasında kefen bezlerinin tutulduğu bir ortamda görev yapıyor.

Hilal Köse/Cumhuriyet

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, İbradı ilçesine sürdüğü 12 çalışan, yeni hizmet biriminde, akıl almaz bir manzarayla karşılaştı. 12 kişi için ayrılan üç odanın birinde, bir ma§tik iki sandalye, diğerinde ise tabutlar ve kefen bezi var. Şube müdürünün odası ise çalışanlara ayrılan bölüme göre, bilgisayarı, koltuğu ve çalışma masasıyla oldukça lüks ve konforlu. Sürülen 12 çalışan, atamanın iptali için mahkemeye başvurdu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel’in, geçici görevlendirme adıyla, merkezden, şehrin en uç noktalarına, uzmanlık alanlarını hiçe sayarak sürgüne yolladığı işçi ve memurlar, açtıkları davaları kazanmıştı. Türel, şimdi de geçici görevlendirme davasını kazanan 76 kişiyi, atama yoluyla yeniden gönderdi. Kalp hastası olan ve uzun yol yasağı olan bir zabıta, Kaş’ın Ova köyüne sürüldükten sonra bir hafta önce kalp krizi geçirdi.

 

Tabut var masa yok

Son atamalarla, merkezden 168 kilometre uzaklıktaki İbradı’ya sürülen 4 işçi, 4 itfaiyeci, 1 şoför, 1 tekniker, 1 sosyolog ve 1 kimyagerden oluşan 12 kişilik kadro, yeni görev yerlerine birkaç gün önce ulaştı. İki katlı binanın, ilk katı itfaiye için, ikinci kattaki üç oda ise belediye hizmet birimine ayrılmış. Memurlar binaya girdikleri andan itibaren karşılaştıkları manzarayı şöyle anlattılar:

“Bize ayrılan 2. kata çıktık. Üç oda hizmet birimi diye geçiyor. Odanın birinde bir masa iki plastik sandalye var. Diğerleri tabutlar, kefen bezleriyle ‘dekore’ edilmiş. Kefenli odada iki masa, üçü plastik 7 sandalye var. Belediye işlerinin yapılabileceği uygun şartlar ve teknolojik hiçbir donanım yok. Buraya bir de şube müdürü atamışlar. Müdürün odasında çalışma masası, bilgisayarı, koltuğu var. Oldukça düzgün bir oda... Hepimiz yeniden dava açtık.”

 

Yeni anneler sütten kesildi

Tüm-Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, zabıtanın kalp hastası olduğunu, uzun yol yasağının bilinmesine rağmen sürüldüğünü belirtti. İnsan hakkı ihlalinin ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Karakurt, şöyle devam etti:

“Arkadaşlarımızdan biri, kalçasında protez olduğu için ‘yolculuk yapamaz’ raporuna rağmen, hamileyken İbradı’ya sürüldü. Doğum yaptı, süt iznini kullanamadı. Psikolojisi bozuldu. Sütten kesildi. Hiçbir dilekçesine yanıt verilmedi. Bir başka hamile çalışan, doğum uzmanının olmadığı Akseki’ye gönderildi. Eşi ise Manavgat’ta çalışıyordu. Çocuğu büyüme hormonu tedavisi gören bir arkadaşımız da ‘çocuk endokrinoloji bölümü olmayan bir yerde yaşayamaz’ raporuna rağmen sürüldü. Belediyeden, ‘Gündoğmuş Antalya ilimize bağlı bir ilçedir’ yanıtı verildi. Eşi ise İbradı’da.”