Suudi Arabistan'dan ABD'ye isyan

ABD'nin İran'ın nükleer programı konusunda bu ülkeyle anlaşmaya varmasından sonra Suudi Arabistan dış politikasının tamamını yeniden değerlendirme tehdidinde bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Dünya güçleri ile İran'ın nükleer program üzerinde anlaşmaya varması en çok Suudi Arabistan ve İsrail'i öfkelendirdi. Üst düzey Suudi bir diplomatik danışman Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'da İran'ın nüfuzuna direnmeye odaklanacak "yeni bir doktrin" benimseyeceğini belirtti.

İran'ın ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya ile anlaşmasına gönülsüzce destek veren Suudilerin resmi açıklamasında "İran'ın nükleer programı için kapsamlı çözüme doğru ilk adım olabilir, eğer iyi niyet varsa" denildi.

Ama Suudi Arabistan yöneticilerinde İran'ın nükleer amaçlarıyla ilgili derin şüphelerin olduğu ve bunun ABD diplomasisine karşı ihtiyata hemen hemen eşit olduğu belirtiliyor. Özellikle Cenevre anlaşmasından önce ABD ile İran'ın gizli temaslarında karanlık noktaların kaldığını düşünüyorlar.

Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi Prens Muhammed bin Navaf'ın danışmanı Navaf Ubeyd Amerika'yı sahtekarlıkla suçlayarak "Bize yalan söylendi, bizden bir şeyler saklandı. Sorun Cenevre'de varılan anlaşma değil ama sorun bu anlaşmanın nasıl yapıldığı" dedi.

Ubeyd bu duruma İran'ı içeren yanıtının "yeni savunma doktrini" olacağını söyledi. Ubeyd, "Suudi Arabistan onlar hangi ülkede olursa olsun onları durduracaktır. Devrim Muhafızları'nın Humus'ta dolaşmasını kabul edemeyiz" dedi.

Petrol servetine karşın Suudi Arabistan'ın askeri anlamda İran'a kıyasla zayıf olduğu ve ülkenin güvenlik garantörünün Amerika Birleşik Devletleri olduğunu belirtiliyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden Daniel Levy konuyla ilgili yorumunda "Suudi Arabistan müttefik ararken, ABD'nin yerine koyabileceği mutlak bir seçenek yok. Ama farklı yerlere odaklanacak uzun vadeli bir proje var" dedi.

Resmi düşünceyi veren Suudi Arabistan gazetesi Arab News pazartesi günü başlığa "Nükleer anlaşma İran hegemonyası korkusunu harekete geçirdi" şeklinde çekti.

Suudi Arabistan'ın endişeleri İsrail tarafından da paylaşılıyor. Öte yandan İsrail Amerika İran'ın tehditleri hakkında saf olduğuna inanıyor.