Sütte anlık takip tuttu

Türkiye'de üretilen sütün anlık olarak takip edilmesini sağlayan Ulusal Süt Kayıt Sistemi'ne (USKS) kayıt olan köy sayısı 20 bine yaklaştı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Başkanı Ali Koyuncu, USKS'nin Türkiye'de üretilen sütün kayıt altına alınması amacıyla 2009 yılında kurulduğunu, bu sayede üreticinin yaptığı her türlü üretim faaliyetinin kayıt altına alındığını anlattı.

Bu sisteme katılan tüm birimlerin, online iletişim bilgilerini girerek sistemden faydalandıklarını ifade eden Koyuncu, üreticilerin TC kimlik numaralarıyla sisteme tanımlandıklarını söyledi.

İşletmelerin bölge, il, ilçe ve köy adres bilgileriyle birlikte sisteme kaydedildiğini belirten Koyuncu, ''Yaklaşık 450 bin üretici sisteme kayıt olmuş ve aktif olarak sistemden faydalanmaktadır. Ulusal Süt Kayıt Sistemi ile 7 bölge, 81 il, 957 ilçe, yaklaşık 20 bin köy, 1500 firma, 15 bin soğutma tankı, 20 bin toplayıcı kayıt altına alınmıştır. Bu haliyle Türkiye'nin en büyük veri tabanı olma özelliğine sahiptir'' diye konuştu.

 

'Süt firmaya girmeden kalitesi biliniyor'

Ali Koyuncu, USKS'de, sütün üretildiği noktadan işlendiği yere kadar tüm lokasyon bilgilerinden üreticilerin kişisel bilgileri, ne tür ve ne kadar süt ürettikleri, hangi firmanın hangi üreticiden ne kadar ve hangi fiyattan süt aldığına kadar her türlü verinin bulunduğunu kaydetti.

Bu verilerle ilgili istatistiki bilgilere anlık olarak ulaşılabildiğine de dikkati çeken Koyuncu, şöyle devam etti: ''Böylece süt sektörünü anlık olarak izleyebiliyoruz. Problemler anlık olarak çözülebilmekte ve maliyetler hesaplanabilmektedir. USKS ile sütün toplandığı zamanki kalitesi belirlenip, süt firmaya daha girmeden hangi özelliğe sahip olduğu bilinmekte ve firmalar buna göre üretim aşamasına geçmektedirler.''

Bu sistemin mevcut altyapıyı sağlamlaştırıp planlama ve pazarlamaya hizmet etmek, kalite standartları geliştirmek, vergi kaçağını önlemek, üreticinin kaybını engellemek ve tüm bunların neticesinde kamuya veri tabanı oluşturmak gibi amaçlara göre planlandığını ifade eden Koyuncu, sistemle bölgeler, iller, ilçeler, köyler, firmalar, toplayıcılar, birlikler ve üreticiler bazında her türlü istatistiki veriye erişilebildiğini söyledi.

Koyuncu, ''Ulusal Süt Kayıt Sistemi ile dünyada ilk kez yüksek standartlarda bir kayıt sistemi oluşturulmuştur'' ifadesini kullandı.