Sütler, TSE onaylı laboratuvarda analiz edilecek

Türk Standartları Enstitüsü'nden "deney hizmeti alınabilecek laboratuvar onayı" alan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, süt analizlerini TSE onaylı yapabilecek.

AA

Türk Standartları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder ile MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı arasında, MAKÜ Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde yapılacak çalışmaları kapsayan işbirliği protokolü imzalandı.

İmza töreninde konuşan Doç. Dr. Önder, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin aldığı "deney hizmeti alınabilecek laboratuvar onayı"nın diğer üniversitelere de örnek olmasını diledi.

Önder, "Yaptığı faaliyetlerle bölgenin kalkınmasına katkı sağlayan üniversitemizin TSE'den belge alarak çalışmalarına devam etmesi, bize onur vermiştir" dedi.

Prof. Dr. Saatcı ise üniversitede TSE bayrağının dalgalandığını görmenin, kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Üniversitelerin en önemli amaçlarından birinin bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu anlatan Saatcı, "Fakat bu bilimsel çalışmaları yörenin ihtiyaçlarıyla bütünleştirmek çok daha güzel. Yöremiz hayvancılık ve süt ürünleri konusunda Türkiye'de ön plana çıkmış bir il ve biz bu konuda öncü olmak istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

'Süt analiz raporlarını daha kaliteli ve güvenli sunacağız'

Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Arslan da MAKÜ'nün Türkiye'deki üniversite laboratuvarları içinde, TSE tarafından verilen "deney hizmeti alınabilecek laboratuvar onayını" alan ilk üniversite laboratuvarı olduğunu dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen "kuruluş ve çalışma izni' ile TSE tarafından verilen "çalışma yeterlilik iznini" de aldıklarını anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Bunun neticesinde TSE onaylı olarak süt analiz raporlarını daha kaliteli ve güvenli şekilde sunacağız. Türkiye'de süt üretilen tüm bölgelere hizmet edeceğiz. Çünkü üniversitemiz TSE onayıyla analiz raporu verebilen tek üniversite laboratuvarıdır. Türkiye'deki süt üreticileri onaylı bir analiz raporu istiyorlarsa doğrudan üniversitemiz laboratuvarına müracaat etmeleri gerekiyor."

Arslan, analizi yapılacak sütlerin bölgelerdeki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri tarafından toplanarak 24 saat geçmeden soğuk hava deposunda 4 derece civarında bir soğuklukta merkeze ulaştırılacağını kaydetti.

Laboratuvarlarında saatte 150 numuneyi analiz etme kapasitesine sahip cihazlar bulunduğunu anlatan Arslan, "Yağ, protein, laktoz, toplam kuru madde ve somatik hücre sayımı analizlerini gerçekleştirebiliyoruz. Bir günden daha kısa sürede analiz raporlarını üreticimize sunabileceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Önder tarafından Rektör Saatcı'ya "deney hizmeti alınabilecek laboratuvar onayı" belgesi sunuldu.

Törene katılanlar süt analizlerinin yapıldığı laboratuvarı gezdi.