'Süt tüketiminde Avrupa sonuncusuyuz'

Yaşar Holding Gıda Grubu, Türkiye'nin süt üretiminde dünyada ilk 15 arasında olmasına rağmen, süt tüketiminde Avrupa sonuncusu olduğunu belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Yaşar Holding Gıda Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, besinsel açıdan ''mükemmel gıda'' olarak nitelendirilen süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihinin ''Dünya Süt Günü'' olarak kutlandığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonunun, 1956 yılında, bütün üye ülkelerde kutlanma kararı aldığı ''Dünya Süt Günü''nün 1991 yılında, Türkiye'de de kabul edildiği belirtilen açıklamada, 21-28 Mayıs tarihlerini kapsayan haftanın ''Süt Haftası' olarak kutlandığı ifade edildi.

Açıklamada, ''Sindirim sistemini düzene sokan, büyüme ve gelişmeyi destekleyen, dişleri koruyarak çürükleri önleyen, yani, faydaları saymakla bitmeyen süt, halen ülkemizde yeteri kadar tüketilmiyor. Hem çocukların hem de erişkinlerin sağlıklı beslenmesinde önemli rol oynayan süt, besin değeri acısından yılın her günü, günün her saati içilmeyi hak ediyor'' denildi.

Dünyada tek başına en fazla süt üreten ülkenin, 105 milyon ton ile Hindistan olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ''Avrupa Birliği ülkelerinde, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi 89 kilogram, Avusturya'da 107 kilogram, ABD'de 83 kilogram düzeyindedir. Türkiye'de ise 25 kilogram civarındadır. Türkiye'de toplam yıllık süt üretimi 12 milyar litrenin üzerindedir. Bu rakam, Türkiye'yi dünya süt üretimi sıralamasında 15. ülke konumuna getirmektedir. Türkiye süt üretiminde dünyada ilk 15 arasında olmasına rağmen, süt tüketiminde Avrupa sonuncusudur. Türkiye'de, yılda üretilen toplam 12 milyar litre sütün, aynı sürede yüzde 27'si büyük süt işletmeleri tarafından işlenmektedir. Üretilen çiğ sütün yüzde 20'si üreticilerin kendi tüketimi ve işlemesi için kullanılmakta, yüzde 20'si sokak satıcaları tarafından ambalajsız olarak satılmakta, yüzde 33'ü de küçük işletmeler durumundaki mandıralar tarafından işlenmektedir. Dolayısıyla üretilen çiğ sütün yaklaşık yüzde 50-60'ı kayıt dışı olarak görülmektedir.''