Süt fiyatlarına müdehale istemi

Ulusal Süt Konseyi 2. Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın hayvancılığa zarar verdiğini, fiyatlara Ulusal Süt Konseyi'nin müdahale edebilmesi için acilen düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Ulusal Süt Konseyi 2. Başkanı ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük,  2009 yılının ilk yarısında süt fiyatlarında yaşanan aşırı düşüşün, üreticinin elindeki damızlık niteliği taşıyan hayvanların kesilmesine, üretimin azalmasına ve üreticilerin aşırı borçlanmasına neden olduğunu, 2010 yılı Ocak ayında da talep artışıyla birlikte fiyatların hızla yükseldiğine dikkati çekti.

Çiğ süt taban fiyatının son günlerde ihale yapılan bölgelerde 0,85 liradan 0.73 liraya ve diğer bölgelerde ise 0.60 liraya kadar gerilediğini ifade eden Eskiyörük, üç ay öncesine kadar et ve süt açığı olduğu öne sürülerek ithalat yapılması istenirken bugün tam tersine üretim fazlalığı olduğu gerekçesiyle fiyatların aşağıya çekilmeye çalışıldığını ifade etti.
Son dönemde bazı sanayicilerin alım yapmayarak fiyatı düşürmeye çalıştığını öne süren Eskiyörük, gelişmelerin tamamen spekülatörlerin yarattığı bir oyundan ibaret olduğunu, uzun yıllardır sergilenen benzeri oyunlarla bazı kesimlerin haksız kazanç elde ettiklerini iddia etti.

Eskiyörük, bazı alıcı firmaların bahar aylarında süt üretimindeki artışı bahane ederek süt fiyatlarını gereğinden fazla aşağıya çekmeye çalıştıklarını, düşük fiyatla ürün stoklamak istediklerini ileri sürerek, şunları kaydetti:

''Bazı firmalar üretimdeki artışı değerlendirerek ürün stoklamaktadır. Piyasaya sürme döneminde ise süt fiyatlarını körükleyerek ürününü en yüksek değerden pazarlamaya yönelik politika uygulamaktadırlar. Ülkemizde süt fiyatlarının belirlendiği ihaleler ülke genelini kapsamayıp, farklı bölgelerde farklı örgütlerce yapılmaktadır. Bazı bölgelerde ise ihaleler 3 farklı örgüt tarafından yapılmaktadır. Bu da alıcı ve örgütler arasında bölünmelere neden olmaktadır.
Diğer önemli bir konu ise bazı bölgelerde üç aylık ihalelerin sözleşme bitim tarihi beklenmeden süt fiyatlarının alıcı tarafından değiştirilmesidir. Fiyat değişimleri genelde kooperatiflerin etkin olmadığı Konya ve Ödemiş gibi bölgelerde uygulamaya geçilip ülke geneline yayılmaktadır. Tüm bunlar gerçekleşirken olan üreticimize olmakta ve hiç kimse üreticimizin içine düştüğü duruma çözüm üretmeye yanaşmamaktadır.''

Fiyat dengesizliğinin çözümü için Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile tüm ülke genelinde gerekli altyapı oluşturularak sıcak süt toplanmasının yasaklanması gerektiğini belirten Eskiyörük, sütlerin sadece örgütler kanalı ile toplanıp pazarlanarak üretimin kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

Süt fiyatları, Ulusal Süt Konseyi'nin belirleyeceği fiyat bandına göre dönemsel olarak düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Eskiyörük, konseye piyasalara müdahale etme yetkisi verilmesi gerektiğini ifade etti. Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Konseyin müdahale yetkisi için yeterli kaynağın mutlaka ayrılması gerekiyor. Süt fiyatları önerilen fiyat bandının altına düştüğünde piyasadaki fazla süt Ulusal Süt Konseyi tarafından çekilmeli ve süt tozuna dönüştürülmelidir. Bu uygulama fiyatlar normal seviyeye gelinceye kadar devam etmelidir. Sütün yetersiz olduğu ve fiyatların bandın üzerine çıktığı dönemlerde de stoktaki süt tozu piyasaya sürülerek fiyatlar normale çekilip tüketicinin mağduriyeti de önlenmelidir. Nisan ve Mayıs ayında süt üretiminin daha da artacağı göz önüne getirilerek geçen yılki kayıpların tekrar yaşanmaması için piyasalara ivedilikle müdahale edilmelidir.''