Suriye'ye giden silah yüklü gemi durduruldu

ABD ve Batı ülkeleri tarafından Suriye'deki şiddet olayları nedeniyle yaptırım uygulanan Esad rejiminin silah ambargosunu delme girişimi son anda önlendi.

cumhuriyet.com.tr

Alman Der Spiegel dergisinin özel haberine göre, Alman bandıralı kuru yük gemisi "Atlantic Cruiser" dün öğle saatlerinde Suriye'nin Tartus limanına 80 kilometre uzaklıkta, Esad rejimine silah taşıdığı gerekçesiyle durduruldu. Haberde, İran'ın Alman gemisi aracılığıyla Suriye'ye askeri gereç ve cephanelik gönderdiği iddia edildi.
 

'İskenderun'a yöneldi'

"Atlantic Cruiser"in dün öğle saatlerinde Tartus limanına doğru yol aldığı sırada Suriyeli yetkililerden uyarı aldı. Geminin, silah taşıdığının fark edildiği belirtilerek, rotasını değiştirmesi istendi. Bunun üzerine İran silahları taşıdığından şüphe edilen kuru yük gemisi İskenderun limanına doğru yöneldi. Ancak olayın ortaya çıkmasının ardından gemi Tartus açıklarında bekletilmeye başlandı.
 

'Yükün silah olduğunu bilmiyorduk'

Der Spiegel dergisi, Alman bandıralı Atlantic Cruiser'in İran'a ait bir gemiden birkaç gün önce söz konusu yükü Cibuti limanında alarak, Suriye'nin Tartus limanına doğru yola çıktığını belirtti. Olayın ortaya çıkmasının ardından Der Spiegel'e "Atlantic Cruiser" gemisinin işletmecisi Alman C.E.G Bulk Chartering şirketinden Tosten Lüddeke açıklama yaptı.

"Geminin silah taşıdığı bilgisi bize ulaşır ulaşmaz, durdurduk" diyen Lüddeke, "Kuru yük gemimiz, Ukrayna'nın Odessa kentinde kayıtlı "White Wale Shipping" tarafından kiralandı. Bize yük olarak pompa ve benzeri maddeler bildirildi. Silah olduğunu bilseydik asla taşımazdık" dedi.

Ukrayna charter şirketi "White Wale Shipping" ise söz konusu geminin Tartus'a gittiğini ancak silah yüklü olduğu iddialarını reddetti.

İran daha önce de Suriye'ye silah göndermek için Cibuti-Tartus hattını kullanmıştı. Geçtiğimiz ocak ayında Suriye'ye cephane taşıyan bir Rus gemisi  de Kıbrıs'ta durdurulmuştu.

Suriye'de şiddet olaylarında 9 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin ardından AB ve Avrupa Birliği ülkeleri, Suriye'deki Esad rejimine karşı bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı. Söz konusu yaptırımlar arasında Suriye'ye silah ambargosu da bulunuyor.

Rusya ve Çin'in karşı çıkması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi ise, Suriye hakkında yaptırım kararı çıkaramamıştı.