Suriyeli öğrenciler İHL’ye

MEB’den skandal Suriyeli öğrenci kararı: ‘34 kamp içi 232’si kamp dışındaki geçici eğitim merkezlerini imam hatibe dönüştürün’

Sinan Tartanoğlu

Darbe girişiminin ardından binlerce öğretmeni açığa alan, çok sayıda okulu kapatan Milli Eğitim Bakanlığı, AKP hükümetleri döneminin temel eğitim politikası haline gelen imam hatip kampanyasında da hız kesmedi. 1 Ağustos tarihli genelge ile 34’ü kamp içi, 232’si kamp dışında Suriyeli öğrencilere eğitim veren geçici eğitim merkezlerinin “imam hatip ortaokulu ve anadolu imam hatip lisesi”ne dönüşmesinin önü açıldı. Kararın, darbe girişimi öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önerisi olarak çok tartışılan “Suriyelilere vatandaşlık” projesi gündemden düşmüşken alınması dikkat çekti.

Suriyeli mültecileri vatandaşlık önerisi, 15 Temmuz’un ardından gündemden düştü. Girişimin yarattığı hasarı onarmak için yoğun bir şekilde çalışan Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır sürdürdüğü imam hatip politikasına Suriyelileri de kattı. 1 Ağustos tarihinde yayımlanan bir genelge ile geçici kimlik numarasına sahip Suriyeli öğrencilerden eğitim öğretim sistemine katılması için alınması gereken önlemler sıralandı. Genelgede, Suriyeli öğrenilerin, “uzun süredir uygulanmakta olan geçici eğitim merkezlerinin dışında talep etmeleri halinde örgün eğititm kurumlarımızda öğrenimlerini sürdürmelerinin uygun görüldüğü” ifade edildi. Tüm il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen 1 Ağustos tarihli, MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci imzalı genelge ile şu kararlar alındı:

* Bütün illerde, talep doğrultusunda imkanı olan imam hatip lisesi ve ortaokulları tespit edilecek. Bu okullarda Suriyeli öğrenciler için 5. ve 9. sınıflarda ilave kontenjan açılacak. Mevcut yer olmaması halinde müsait olan okulların ve geçici eğitim merkezlerinin bünyesinde Suriyeli öğrenciler için imam hatip ortaokulu ve anadolu imam hatip liselerine bağlı sınıflar açılacak.

* Geçici eğitim merkezlerinde

*. sınıf bitirenlerden talep edenlerin imam hatip ortaokulu 5. sınıfına, 8. bitirenler ise anadolu imam hatip liseleri 9. sınıflarına kaydedilecek.

* Suriyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerde ihtiyaç ölçüsünde geçici eğitim merkezleri imam hatip ortaokulu veya anadolu imam hatip liselerine dönüştürülecek.

* Okulların tespiti ya da geçici eğitim merkezlerinden dönüştürülecek okulların planlanması aşamasında, kız öğrenciler için imkanlar ölçüsünde ayrı okullar planlanacak.

* 5. ve 9. sınıflara müracaat eden bütün öğrencilerin okullara alınabilmesi için gerekli tedbirler alınacak.