Suriyeli çocuklar için 'Project Lift' programı
Suriyeli çocukların yaşadıkları travmaları sanat terapisi yoluyla atlatmalarına odaklanan “Project Lift-Tut Elimi” programı Avrupa Parlamentosu’nda örnek uygulama olarak anlatıldı.
Özlem YüzakTurkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun dediği gibi, “Bu süreçte nasıl hareket ettiğimiz, ortak geleceğimizin nasıl olacağının bir göstergesi olacak. Bugünkü Suriyeli göçmenlerin aralarından gelecekte bir astronotun veya bir girişimcinin çıkması bizim elimizde. Umuda, desteğe ihtiyacı olan bu insanların duvarlara değil entegrasyona ihtiyacı var.”
Ayak izi olmayan çocuklar
Suriyeli çocukların proje kapsamında yaptığı resimler ve sanatçı Kaan Çuhacı’nın fotoğraflarında oluşan “Bir Çocuğun Gözünden: Suriyeli Mülteci Hikâyesi ve Empati” sergisi, Turkcell’in desteğiyle Brüksel’de izleyicilerle buluştu. Çulhacı çocukları “ayak izi olmayan çocuklar” olarak tanımlıyor. 03-23 Mart tarihleri arasında açık kalacak sergi, uluslararası kamuoyundaki farkındalığın artırılması amacıyla, Türkiye’de farklı şehirlere ve dünyanın farklı ülkelerine taşınacak. Fotoğraflar Suriyeli çocukların ayak izlerinden oluşuyor, kat ettikleri mesafelere, evlerinden ne kadar uzak olduklarına dikkat çekiyor. Geri dönmelerinin mümkün olup olmadığını sorguluyor
Cep’ten Türkçe Öğrenecekler
Suriye’den kaçışın başladığı günlerden bu yana sınır bölgesindeki altyapı hizmetlerini artırdıklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, mobil iletişimin Suriyeli göçmenleri hayata, sevdiklerine, yeni iş imkanlarına ve hayata yeniden başlama fırsatlarına bağladığının altını çizdi.
Turkcell’in Türkiye’de Arapça çağrı merkezi hizmeti veren tek şirket olduğunu belirten Terzioğlu, Siirt’teki bu merkezin ve bayilerdeki Arapça konuşan çalışanların, Suriyeli mültecilerin sorunlarını çözmek için seferber olduğunu anlattı.
Turkcell önümüzdeki dönemde Suriyeli mülteciler için yeni bir eğitim programına imza atmaya hazırlanıyor. Uygulama tamamlandığında, mülteciler hem cep telefonlarından Türkçe öğrenecek, hem Türk kültürüne adaptasyona yardımcı olacak içeriklere ulaşabilecek. Terzioğlu ayrıca 2014 yılında yaşama geçirdikleri Arapça Çağrı Merkezi’nin daha çok bir adaptasyon merkezi gibi çalıştığını, ihtiyaç halinde hastane ve doktorlarla da temas kurduğunu anlattı.