'Suriye'deki çatlak Türkiye'deki fay hatlarını belli etti'
Financial Times, "Türkiye'nin Kabusu" başlığını kullandığı başyazısında Türkiye'nin "en derin korkularının" güneydoğu sınırında gerçekleşmekte olduğunu savunurken "Suriye'deki çatlak, Türkiye'nin toplumundaki fay hatlarını ve bölgedeki nüfuzunun limitlerini gözler önüne seriyor" dedi.
cumhuriyet.com.trTürkiye'nin en derin korkularının, güneydoğu sınırında gerçekleşmekte olduğu yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin Kâbusu" başlığını kullandığı başyazısında "Suriye'deki çatlak, Türkiye'nin toplumundaki fay hatlarını ve bölgedeki nüfuzunun limitlerini gözler önüne seriyor" görüşünü öne sürdü.
Financial Times, "Türkiye'nin en derin korkuları"nın güneydoğu sınırında gerçekleşmekte olduğunu iddia etti başyazısında "Kürt güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki kentlerin kontrolünü ele alırken Ankara, yanı başındaki Iraklı Kürdistan ile gevşek bir federasyon içerisinde özerk bir Kürt bölgesinin doğuşu olasılığıyla karşı karşıya" görüşünü öne sürdü.
Bunun Türk kurumları için "varoluşsal bir tehdit" olduğunu belirten gazete, Suriye'deki embriyo halinde bir Kürt devletinin Türkiye'nin 13 milyonu aşkın Kürt nüfusunun bölgesel özerklik taleplerini cesaretlendirmesinin kaçınılmaz olduğu değerlendirmesini de yaptı.
İngiliz gazetesi Suriye'deki Kürt grupları koalisyonunun "güçlü bir unsuru" olarak nitelediği PYD'nin, PKK'nin müttefiki olduğunu belirterek PKK'nin şimdi durumdan yararlanarak Türkiye'nin güneydoğusundaki karakollarına saldırıları düzenlediğine dikkat çekti. Başyazıya şöyle devam edildi:
"Suriye'deki çatlak, böylece Türkiye'nin toplumundaki fay hatlarını ve bölgedeki nüfuzunun limitlerini gözler önüne seriyor. Batı da, Esad rejiminin parçalamasının bu yan etkisi üzerinde daha çok üzerinde durmalı. Kaos sırasında Türkiye'ye istikrarlı bir müttefik olarak her zamankinden fazla ihtiyacı var ve iktidardaki AK Parti'ye, laik bir demokrasiyi yöneten ılımlı bir İslami hükümetin örneği olarak bakıyor."
İngiliz gazetesi "Türkiye'nin, Suriye bataklığının derinleşmesini durdurmak için yapabileceği pek bir şey yok" dedikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın PKK'nin Suriye içinde üs kurması halinde sınır ötesi operasyon "tehdidini ima ettiğine" işaret etti.
"Ancak devamlı bir askeri müdahale için pek iştahı yok" ifadesini de kullanan FT, "Iraklı Kürtler ile dostluk politikası da başarılı olmadı. Suriye'nin Kürtler arasındaki yeni koalisyonun oluşmasına aracılık yapan Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başkanı Mesut Barzani oldu" diye yazdı.
Buna karşın Ankara'nın etnik ve mezhepsel gerilimlerin tırmanmasını önlemek için daha çok çaba göstermesi gerektiği savunulan başyazıya şöyle devam edildi:
"Yurt içinde (Ankara) Türkiye'nin Kürtlerinin şikâyetlerine karşılık verme çabaları bir kat artırmalı. Sayın Erdoğan, Türkiye'nin yeni anayasası hazırlıklarının tüm vatandaşlara yönelik kültürel hakları içermesini ve kritik bölgesel yetki devri meselesini ele almasını sağlamalı."
Financial Times, başyazısında Türkiye'nin dış politikasına ilişkin olarak da "Türkiye, bölge çapındaki Sünniler için bir amigo gibi görünmekten kaçınmalı. İran ile rekabeti, şimdiden kızışıyor. Bahreyn'e silah satışları, gözlerden kaçmadı ve Türk Aleviler, büyük ölçüde Sünni olan Suriyeli ayaklanmaya taraf olarak gördükleri destekten rahatsız" yorumunu yaptı. Başyazısında şöyle devam edildi:
"Ankara bu korkuları hafifletmek için harekete geçebilir, örneğin, Suriyeli isyancılara, intikam saldırılarından kaçınmaları için baskı yapmalı. Eğer Türkiye, bir istikrar gücü olacaksa, Sayın Erdoğan mezhepsel bölünmelerden etkilenmeyeceğini göstermeli."