Suriye'de çatışmalar sürüyor: 8 ölü
Annan barış planına göre Suriye'ye ateşkes için tanınan süre TSİ 06.00'da sona erdi. İlk gelen bilgiler çatışmaların sona erdiği yönünde. Suriye İçişleri Bakanı da Suriye'den kaçan sığınmacılar için 'Evlerini terk edenler geri dönsün' çağrısında bulundu.
cumhuriyet.com.trSuriye'de aylardır ordu ile silahlı muhalifler arasında süren çatışmalarda ateşkesin sağlanması için, Beşar Esad'a, BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından verilen süre bu sabah sona erdi.
Suriye'deki muhaliflerden ve görgü tanıklarından gelen ilk bilgiler, ülkede bu sabah itibarıyla kayda değer bir şiddet eylemi yaşanmadığını ortaya koyuyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nden gelen haberler de, "tüm bölgelerde vaziyetin sakin olduğuna" işaret ediyor.
Suriyeli muhalif yapılanmalardan sorumlu Hama Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Adnan da, ülke genelindeki sıcak bölgelerde çatışma ve operasyonların durduğunu bildirdi.
Ancak, AFP'den gelen son bilgiye göre, muhalifler Suriye halkına protesto eylemi yapmak için çağrıda bulunuyor.
"Gece bazı patlamalar meydana geldi"
Ebu Adnan, saat 06.00'dan önce bazı yerlerde patlamaların meydana geldiğini de söyledi.
Patlamalar hakkında ayrıntılı bilgi elde edilemezken, muhalefet kaynaklarına dayanan bazı siteler, Şam'a yakın Zanadani kentinde gece saatlerinde operasyonlar olduğunu ve Şam'ın bazı semtlerinde ve Deyr Ez Zor kentinde patlamaların meydana geldiğini öne sürdü.
Bazı muhalifler ise, devam etmekte olan ateşkes haline rağmen askerlerin ve tankların, muhaliflerin bulunduğu kritik bölgelerde devriye gezdiğini iddia ediyor. Annan'ın planında, geri çekilen Suriye güçlerinin birliklerine dönmesi şartı yer alıyor.
Güvenlik güçlerinin Halep'in Meridyen bölgesinde cenaze törenine katılanlara ateş açtığını ve tutuklamalar gerçekleştirdiğini aktaran Konsey, İdlib, Hama, Şam ve Halep'in banliyölerinde askerlece açılan ateşte ölü sayısının 8'e çıktığını ve çok sayıda da kişinin yaralandığını duyurdu.
Dera'nın İnhil ilçesinde kontrol noktalarında hala askerlerin olduğunu kaydeden konsey, bazı yerlerde tankların gizlendiğini vurguladı. Tankların görülmemesi için etrafının kum torbaları ve toprakla kapatıldığını, buna rağmen görüntü çektiklerini ifade eden yerel aktivistler, Humus'ta keskin nişancıların ateşinin sürdüğünü söyledi.
Bu arada Suriye devlet televizyonu, Halep'te silahlı grupların saldırısında bir subayın öldüğünü 24 kişinin de yaralandığını duyurdu. Daha önce verilen haberlerde ölü sayısı 3 olarak kaydedilmişti.
"Annan'ın planını uygulamak için net bir planımız var"
Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdissi, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, "ateşkes"i uygulamaya tamamen bağlı olduğunu, kuvvet çekilmelerinin yapıldığını belirtirken "Kofi Annan'ın planını uygulamak için net bir planımız var" dedi.
Esed'in kabul etmesi ve bugün saat 06.00'dan itibaren uyması istenen yaptırımları içeren plan 6 maddeden oluşuyor.
Annan planı, şunları içeriyor:
-Suriye yönetiminin, Suriye halkının meşru istek ve kaygılarına yanıt vermek amacıyla Suriyelilerin öncülük edeceği bir kapsamlı siyasi süreç için Annan ile birlikte çalışması;
-Çatışmanın durdurulması ve her türlü silahlı şiddetin sonlandırılması için tüm taraflar arasında BM'nin etkin biçimde denetleyeceği, sivillerin korunacağı ve ülkede istikrarın sağlanacağı bir ateşkesin sağlanması. Bu amaçla Suriye yönetiminin acil olarak askeri hareketliliğini durdurması, kalabalık merkezlerde ağır silahlar kullanmaya son vermesi, bu merkezlerin içindeki ve çevresindeki askeri yığınaklarını kaldırması. Bu adımlar atılırken, Suriye yönetiminin Annan ile birlikte, tüm taraflarca her türlü silahlı şiddetin sürdürülebilir biçimde sonlandırılması için etkin bir BM denetleme mekanizması kurulmasına çalışması. Benzer taahhüdün, Annan tarafından muhalefetten ve ilgili unsurlardan da talep edilmesi;
-Çatışmadan etkilenen tüm bölgelere insani yardımın vakitlice ulaştırılmasının sağlanması ve bu amaçla acilen uygulanmaya başlamak üzere her gün 2 saat çatışmaların durdurulması;
-Keyfi biçimde göz altına alınan kimselerin serbest bırakılması sürecinin hızlandırılması ve kapsamının genişletilmesi. Bu uygulamaya özellikle barışçıl siyasi faaliyetlerde bulunanların ve savunmasız kimselerin dahil edilmesi. Gözaltında tutulan kimselerin ve tutuklu bulundukları yerlerin listesinin gecikmeksizin verilmesi ve bu yerlere erişimin sağlanarak, tutuklular hakkındaki tüm sorulara yanıt verilebilmesi için uygun kanalların oluşturulması;
-Basın mensuplarının ayrımcılığa tabi tutulmaksızın ülke genelinde özgürce hareket edebilmelerinin sağlanması;
-Yasaların güvencesi altında, barışçıl gösteri ve örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesi.
Ban Ki-mun durumdan memnun
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mümkün olan en kısa sürede Suriye'ye gözlemcilerin gitmesini umduğunu söyledi.
Ban, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, en kısa sürede Suriye'ye gözlemci heyeti göndermek amacıyla BM Güvenlik Konseyi ile çalıştıklarını belirtti.
BM Genel Sekreteri, hazırlıklar için Norveçli Tümgeneral Robert Mood'un yarın Suriye'ye gideceğini belirtti.
Dünyanın dikkatle Suriye'deki durumu izlediğini belirten BM Genel Sekreteri, ateşkesi sağlamanın ve taahhütlerini yerine getirmenin Suriye hükümetinin yükümlülüğü olduğunu vurguladı.
Suriye'de "şu an için durumun sakin olduğu"nu ancak ateşkesin "pamuk ipliğine bağlı ve her an bozulabileceği"ni ifade eden Ban, Suriye hükümetinin sözlerinin eylemleriyle bağdaşması gerektiğine dikkati çekti.