'Suriye'de barış olmasını istemiyorlar'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Çin'in dışında hiç kimsenin Suriye'de barışın sağlanmasını istemediğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın 2012 yılında yürüttüğü dış politika konularında değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, Azerbaycan ile Gebele radar üssü konusunda yaşanan anlaşmazlığa değinen Lavrov, bu konuda nihai kararın verildiğini ve konunun Rusya için tamamen kapandığını belirtti.

Azerbaycan'la görüşmeleri sürdürmeye hazır olduklarını ifade eden Lavrov, "Fakat Azerbaycanlı dostlarımız fiyat konusunda geri adım atmadı. Azerbaycan tarafının istediği kira bedeli çok aşırıydı ve biz bunu kabul edemezdik. Şu an radar üssünün tahliyesi ve kapanması için çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

 

Gebele radar üssü

1985'te faaliyete başlayan "Daryal" tipi Gebele radar üssü, Sovyetlerin dağılmasının ardından Azerbaycan'ın kontrolüne geçti ve 2002 yılında 10 yıllığına Rusya'ya kiraya verildi. Rusya, yaklaşık 1400 Rus askerinin görev yaptığı Gebele radar üssünün kira sözleşmesini uzatmak istese de Azerbaycan'ın kira bedelini artırması görüşmeleri tıkadı ve Rusya Azerbaycan'a nota göndererek üsten vazgeçtiğini duyurdu.

 

'Rusya ve Çin dışında kimse Suriye'de barış olmasını istemiyor'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Çin'in dışında hiç kimsenin Suriye'de barışın sağlanmasını istemediğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin 2012 yılında yürüttüğü dış politika konularında değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, Suriye'deki olaylarla ilgili görüş bildiren Lavrov, ülkesi ve Çin'in dışında kimsenin Suriye'de barışın sağlanmasını istemediğini belirtti. Rusya için öncelikli konunun Suriye'de akan kanın durması olduğunu söyleyen Lavrov, hem Beşşar Esed yönetimi hem de muhaliflerle görüştüklerini ifade etti.

Batı ülkelerinin sadece muhaliflerle görüştüğünü ve onlara destek verdiğini anlatan Lavrov, "Bu, Suriye'deki durumu daha da gerginleştiriyor. Muhalifler diyaloğa yanaşmıyor. Yönetime karşı savaşmayı sürdürüyor. Rusya ve Çin, sorunun barış yolu ile çözülmesi için elinden geleni yapıyor. Batı devletleri ise tam aksine muhaliflere destek olmakla olayları daha da körüklüyor. Ve nihayetinde masum insanlar hayatını kaybediyor" diye konuştu.

Rus diplomatların Suriye'den tahliye edilmesi konusuna da değinen Lavrov, Şam Büyükelçiliği'nin faaliyetini sürdürdüğünü, fakat olağanüstü bir duruma karşı da hazır olduklarını belirtti. Büyükelçilik çalışanlarının ailelerinin çok önceden tahliye edildiği için rahat çalıştıklarını ifade eden Lavrov, "Büyükelçilik tam kapasite çalışıyor. Diplomatlarımız, kendilerine verilen görevi gerektiği gibi yapıyor, Esed yönetimi ve muhalefet arasında iletişim kurulması yönünde çalışmalar yürütüyor. Olağanüstü bir duruma karşı da planımız hazır" dedi.

 

'İran'ı bölgede tecrit etmek büyük hata'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ı bölgede tecrit etmenin ve İran'a açılacak olası bir savaşın büyük hata olacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin 2012 yılında yürüttüğü dış politika konularında değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, İran'a uygulanan ambargo konusunda da görüş bildiren Lavrov, İran'ı bölgede tecrit etmenin ve sorunları İran'a savaş açarak çözme olasılığının büyük hata olduğunu belirtti.

İran'a karşı herhangi bir savaş senaryosu ile karşı karşıya kalmayacaklarını ümit ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, İran'ın bölgenin ana unsurlarından biri olduğunu ve İran olmadan bölgedeki sorunların çözülmesinin olanaksız olduğunu vurguladı.

Afganistan ve Suriye sorunlarının İransız çözüme kavuşturulmasının da doğru olmayacağını belirten Lavrov, "ABD'nin Suriye konusunda İran'ın arabuluculuk teklifini kabul etmemesi büyük hata oldu. Bu yüzden sorun bir türlü çözülemiyor. İran, Basra Körfezi ülkelerinden biridir. İran'la, körfezin Arap ülkeleri arasında da ilişkiler iyi değil. Bu yüzden bölgede istikrar sağlanmıyor. İran'ı bölgeden tecrit etmek yanlış olur" dedi.

 

'Rusya, ABD'nin dostane olamayan adımlarına karşılık verecek'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD tarafından atılan dostane olmayan adımlara karşılık vereceklerini söyledi. Lavrov, Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerde, füze savunma sistemlerinin de bulunduğu zor konular olduğunu belirtti. Lavrov, ABD tarafından alınan Magnitski kararının olumsuz sonuçlarına işaret ederek, "Tabii ki dostane olmayan adımlara karşılık verilecektir" dedi.

"ABD ile ilişkileri, temel eşitlik prensiplerinden yola çıkarak, uluslararası arenada koordinasyonun sağlanması, karşılıklı çıkarlara saygı ve içişlerine karışmama ilkesine uygun bütün yönlerde geliştirilmesi temelinde devam ettirmeye hazır olduklarını" belirten Lavrov, NATO ile de aynı temellerde işbirliğini geliştirdiklerini kaydetti.

Aralık ayında Rusya ile NATO arasında bakanlar düzeyinde görüşmelerin yapıldığını belirten Lavrov, NATO ile birçok alanda başarılı şekilde işbirliği yaptıklarını, ancak ortaklığın yeni boyutuna geçmek için Avrupa ve Atlantik'te hukuki bağlayıcılığı bulunan anlaşmalara dayalı eşit ve bölünmez güvenlik yapısının oluşturulması kararının gerekli olduğunu söyledi. Lavrov, bu konudaki taleplerinin geçerli ve halen masada olduğunu sözlerine ekledi.

 

'Yukarı Karabağ sorununun çözümü için çabalarımızı sürdürüyoruz'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için çabalarını sürdürdüğünü söyledi. Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden anlaşmazlık ve Yukarı Karabağ sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının 2007 yılında sorunun çözümüne yönelik bir anlaşma taslağı hazırladığını söyleyen Lavrov, Ermenistan'ın bu anlaşmayı kabul ettiğini, fakat Azerbaycan tarafının kabul etmediğini belirterek, 2009'da hazırlanan yeni bir anlaşma metninin ise Ermenistan tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Rusya'nın eski devlet başkanı Dimitri Medvedev'in aracılığı ile Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının 10 kez bir araya geldiğini hatırlatan Lavrov, şöyle konuştu: "Bu görüşmelerde Minsk Grubu eşbaşkanları da bulunuyordu. Görüşmelerde, her iki cumhurbaşkanına da ortak paydada anlaşmaları teklif edildi. Mayıs 2011'de G-8 Zirvesinde ABD, Rusya ve Fransa cumhurbaşkanları ortak bildiri yayımladı. Bu bildiride Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarına anlaşma çağrısı yapıldı. Cumhurbaşkanlarının Kazan görüşmesinde 2007 ve 2009'da hazırlanan anlaşma metinlerinin yenilenmiş hallerini kabul edilmesi önerisi yapıldı. Fakat maalesef bu metinler kabul edilmedi. Çünkü taraflar anlaşamadı."