Suriye, UAEK'nin gündeminde

İran ve Kuzey Kore'nin ardından Suriye'nin nükleer programının da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) gündemine alındığı bildirildi. İsrail'in 2007 yılında bombaladığı Suriye'nin El Kibar bölgesindeki askeri tesisten alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarının bu hafta sonunda açıklanabileceği belirtiliyor.

cumhuriyet.com.tr

Suriye'nin nükleer programı da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) gündemine alındı. İsminin açıklanmasını istemeyen UAEK görevlisi üst düzey bir diplomat, İsrail'in 2007 yılında bombaladığı Suriye'nin El Kibar bölgesindeki askeri tesisten alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarının bu hafta sonunda açıklanabileceğini söyledi.

UAEK başkanı Muhammed El Baradei'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanlarına bu hafta sonunda sunması beklenen raporunda, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarındaki gelişmelerin yanı sıra Suriye'nin nükleer programına ilişkin değerlendirmelerde bulunacağı belirtiliyor.

Batılı güvenilir diplomatik kaynaklar, Suriye'nin nükleer programının ABD'nin baskıları sonucu UAEK'nın gündemine alındığını ifade ediyor.

Suriye yönetimi 2007 yılında İsrail'in bombaladığı tesisin askeri bir tesis olduğunu ve nükleer bir faaliyeti bulunmadığını savunmuştu.

ABD ve müttefiki bazı batılı ülkelerin ısrarı üzerine Suriye yönetimi UAEK müfettişlerinin 21-22 haziranda söz konusu tesiste denetim yapmasına izin vermiş, ancak diğer bazı tesislere girmelerine izin vermemişti.

Suriye Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) ve güvence denetimleri (Safeguard) anlaşmasına taraf olmasına rağmen, askeri ve sivil tesislerinde ani denetimleri öngören NPT ek protokolünü bugüne kadar imzalamadı.

 

Suriye, iddialar karşısında sessizliğini koruyor

Suriye yönetimi, İsrail tarafından geçen yıl bombalanan bir tesisten alınan toprak örneklerinde uranyum izine rastlandığı haberlerine henüz tepki göstermedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) diplomatlar, UAEK denetçilerinin geçen temmuz ayında tesis ve çevresinden aldığı toprak örneklerinde başka elementlerle karışmış halde uranyum bulunduğunu söylemişlerdi.

Suriye ise bu açıklamalara henüz yanıt vermedi.

Suriye daha önce iddiaları reddetmiş ve bombalanan Al-Kibar bölgesindeki tesisin nükleer değil, askeri olduğunu ileri sürmüştü.