Suriye operasyonuna dünyadan ilk tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı basın açıklamasında İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye'ye yönelik operasyonun başlatıldığını duyurdu. Operasyon kapsamında Şam, Hama, Humus, Dera ve Süveyda hedef alındı. Saldırının ardından İngiltere, Fransa, ABD, İran, Çin ve Suriye'den açıklamalar geldi.

cumhuriyet.com.tr

<video:958004>

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı açıklamda "Britanya silahlı kuvvetlerine Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltmak için saldırı emri verdim" dedi.

İngiliz Savunma Bakanlığı "Suriye'deki operasyonda şu anda 4 Tornado uçağımız katıldı." şeklinde açıklamada bulundu.

MACRON'DAN SALDIRI EMRİ

Fransa'dan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Fransa ordusuna Suriye'ye yönelik saldırılara katılma talimatı verdiği duyuruldu. Macron, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'de ABD ve İngiltere ile ortak gerçekleştirdikleri operasyonun, kimyasal tesislere yönelik olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, geçen hafta Suriye'nin Duma kasabasına düzenlenen kimyasal saldırı ile "kırmızı çizginin aşıldığını" vurguladı. Kimyasal saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğunu öne süren Macron, ABD ve İngiltere ile gerçekleştirdikleri saldırının Suriye rejiminin kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlandırıldığını ifade etti.

PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA

Savunma Bakanı Mattis ve ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, operasyonun tek seferlik bir saldırı olduğunu açıkladı. Hedeflenen noktanın ise vurulduğı kaydedildi. Operasyondan önce Rusya'ya herhangi bir bilgi verilmediği belirtildi.

Mattis "Geçtiğimiz yıl kimyasal silah saldırısına cevaben ABD olarak bu silahların kullanıldığı üssü hedef almıştık. Bugün de Trump harekete geçme kararını dünyaya duyurdu. ABD Fransa ve İngiltere olarak Suriye'nin kimyasal silah depolarını vurma kararı aldık. Bu harekat Suriye rejimine yöneliktir ve sivili can kaybı olmaması için çaba gösteriyoruz. Esad'a daha önceki müdahalemizde alması gereken dersi almamıştır. Kimyasal silahların kullanılmasının yasaklanması bağlamında ülkelere Esad rejimini kınama çağrısında bulunuyoruz." dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye yönelik yürütülen ilk dalga saldırının sona erdiğini açıkladı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya'dan yapılan açıklamada "Rus savunma sisteminin koruduğu üslere füze gelmedi" denildi. 

Ordu komutanı Rus General Rodzkoy: OPCW çalışmalarının başlayacağı gün Suriye'te saldırı düzenlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'ye ABD, İngiltere ve Fransa'nın 100'den fazla seyir füzesi ve hava füzeleri attığını açıkladı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan demeçte, "ABD, İngiltere, Fransa, 100'den fazla seyir füzesi ve hava-yüzey füzesi ile Suriye’nin askeri ve sivil objelerini vurdu" ifadeleri yer aldı.

 Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Suriye'ye yapılan füze saldırısının sorumluluğunun ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait olduğunu bildirdi.

Antonov'un Rusya Büyükelçiliği tarafından yayınlanan açıklamasında, "En kötü endişelerimiz haklı çıktı. Bizim uyarılarımızı duymadılar. Daha önce planlanan senaryo gerçekleştiriliyor. Bizi yeniden tehdit ediyorlar. Biz bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyarıda bulunduk. Tüm sorumluluk Washington, Londra ve Paris'e ait" dedi.

Rusya Devlet Başkanı'nın adresine yapılan saldırılar kabul edilemez olduğunu belirten Antonov, "Geniş çaplı kimyasal silahlara sahip olan ABD'nin diğer ülkeleri suçlama halkı yok" dedi.

"TERÖRİSTLER BAŞARISIZ OLUNCA MÜTTEFİKLER SALDIRIYA GEÇTİ"

Şam yönetiminin yaptığı açıklamada "Suriye'de üsler boşaltılmıştı. Sadece maddi hasar var" denildi. Öte yandan Suriye Dışişleri, saldırının Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) bugün Duma'da kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için yapacağı çalışmaları engellemek için gerçekleştirildiğini duyurdu. 

Resmi Sana Haber Ajansı, adını açıklamayan bir yetkilinin "Teröristler başarısız olduğunda, ABD, Fransa ve İngiltere müdahale etti ve Suriye'ye karşı saldırıya girişti. Suriye'ye karşı Amerikan, Fransız ve İngiliz saldırısı başarısız olacak" dedi.

Sana, ayrıca füzelerin başkent Şam'ın kuzeydoğusundaki bir araştırma merkezini ve başkentin etrafındaki diğer bazı askeri tesisleri vurduğunu bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Suriye Arap Cumhuriyeti, ABD-İngiltere-Fransa'nın Suriye'ye yönelik vahşi saldırısını en güçlü şekilde kınıyor. Bu uluslararası hukukun alenen ihlali" dendi.

İRAN: SALDIRININ BÖLGESEL SONUÇLARI OLACAK

İran, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye karşı düzenlediği füze saldırısını kınadı ve "bölgesel sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

 AFP Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Behram Ghasemi'nin Telegram uygulamasındaki kanalında "ABD ve müttefiklerinin hizbir kanıtı yok ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü'nün bir tutum almasını bile beklemeden bu saldırıyı düzenlediler ve bölgesel sonuçlardan sorumlular" dedi.

CORBYN'DEN TEPKİ: YASALLIĞI SORGULANMALIDIR

İngiltere ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn: Theresa May saldırı emrini vermeden önce parlamentonun onayını almalıydı. Bu hava saldırılarının "yasallığı" sorgulanmalıdır.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, internet sitesinden ABD, Fransa, İngiltere'nin Suriye'ye gerçekleştirdiği hava operasyonu ile ilgili saldırı sonrası Suriye krizinde tek çözüm yolunun siyasi anlaşma olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

ŞAM'DA HAVA SALDIRISI SONRASI HALK SOKAĞA ÇIKTI

<video:957999>

Angela Merkel'den Suriye saldırısına ilişkin açıklama

Theresa May, hava harekatının amacını açıkladı

Rusya'dan Suriye'ye başlatılan operasyona ilişkin ilk açıklama

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye operasyonunu başlattı... Birçok hedef vuruldu

ABD'den Şam'a Hava saldırısı

Trump, Suriye'ye operasyonun ne zaman biteceğini açıkladı

Suriye'den operasyona ilk tepki: Teröristler başarısız olunca müttefikler saldırıya geçti

Fransa, füzeleri gönderdikten sonra 'gerilim olmasın' dedi!