Suriye muhalefeti, Cenevre 2'ye katılacak

Suriye'nin ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonu 21 Ocak'ta yapılacak Cenevre 2 konferansına katılacağını açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

İsviçre'deki barış görüşmelerine katılma kararı, İstanbul'da yapılan toplantıda alındı. Konferansta Suriye'de savaşı sona erdirmek için bir geçiş hükümeti kurulması sürecinin başlatılması hedefleniyor.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan savaşta 100.000'den fazla insan hayatını kaybetti. Savaş nedeniyle, 2 milyon kişi ülkeyi terk etti, 6,5 milyon kişi de ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Muhaliflerin toplantısının sonunda yapılan oylamada, 58 delege Cenevre'ye gitmeleri gerektiği yönünde görüş bildirdi. 14 delege 'Hayır' oyu kullanırken, 2 temsilci de çekimser kaldı.

Suriyeli muhalifler konferansa katılmak için geçiş hükümetinde Suriye lideri Beşar Esad'ın yer almamasını şart koşuyordu. Suriye hükümeti için konferans için ön şart getirilmemesini istiyor.

 

Tutsak takası

Geçen hafta Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, kimsenin görüşmeler nedeniyle beklentiye girmemesi gerektiğini söylemiş ve "Çözüm başladı ve Suriye devletinin askeri zaferine kadar devam edecek" demişti.

Bununla birlikte, Suriye hükümeti dün muhaliflerle tutsak değişimine hazır olduğunu açıklamış ve ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te ateşkes ilan edilmesi için Rusya'ya bir plan sunmuştu.

(BBC Türkçe)