Suriye açıklaması: ABD olarak sabrımız tükendi

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Dönem Başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ABD'nin Esad rejimine karşı sabrının tükendiğini belirterek ''Suriye hükümeti taahhütlerini ihlal etmeye devam ederse ya da BM misyonunun görevini engellerse biz ona karşı karşı önlem almak için 90 gün beklemeyeceğiz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Rice, BMGK'nın Suriye'de ilk etapta 90 günlük bir süre için 300 kişilik gözlemci misyonu kurulmasını öngören 2043 sayılı kararı oybirliğiyle almasının ardından yaptığı konuşmada, uzun süredir verdiği sözleri tutmayan Esad rejiminin tutumunu dikkate alarak ''risklerin farkında olduklarını ve temkinli olduklarını'' belirtti.

''Suriye halkı da aynı biz gibi, kendi başlarına, 300 ya da 3 bin silahsız gözlemcinin, Esad rejiminin halkına karşı barbarca sürdürdüğü şiddet kampanyasını durduramayacağını bilmektedir'' diye konuşan Rice, BMGK'nın geçen hafta kabul ettiği 2042 sayılı kararın hemen ardından Suriye rejiminin yeni bir şiddet dalgası başlattığını, başta Humus olmak üzere kentleri bombaladığını ve ağır silahlar kullandığını söyledi.

Suriye ordusunun kentlerden çekilmediğini ve kışlalarına dönmediğini vurgulayan Rice, Suriye'de hala protestocuların hükümet güçleri tarafından tehdit edildiğini ya da öldürüldüğünü ifade etti.

Rice şöyle konuştu:
''BMGK, Suriye hükümetinden somut adımlar atmasını istedi ama rejim BMGK'yı yok sayıyor. Bizim ABD olarak sabrımız tükendi. Açık konuşayım, kimse ABD'nin 90 gün sonra bu misyonu yenilemeyi kabul edeceğini sanmasın. Eğer Suriye'de yeterli oranda ateşkese uyulmuyorsa, BM personeline hareket serbestliği tanınmıyorsa, Annan Planı'0nın 6 maddesinde önemli ilerlemeler sağlanamıyorsa, o zaman bu misyonun miadını doldurduğu sonucuna varmalıyız. Eğer Suriye hükümeti taahhütlerini ihlal etmeye devam ederse ya da BM misyonunun görevini engellerse biz ona karşı karşı önlem almak için 90 gün beklemeyeceğiz.''


Rice, ''Hayallere kapılmayalım, Suriye'de görev yapacak BM gözlemcileri, güvenlikleri konusunda, ülkede güvenlik tehdidinin baş sorumlusu olan hükümete bağlı olacaklar. Burada sorumluluk hükümettedir'' dedi.

Rice ABD'nin, Annan Planının tam uygulanmasına destek verdiğini belirtikten sonra ''Ama şundan da şüpheniz olmasın, müttefiklerimiz ve biz, Esad rejiminin Suriye halkına karşı kıyım yapmaya devam etmesi durumunda yapılması gerekenler kapsamında planlamalarını ve hazırlıkları sürdürüyoruz'' dedi.

Rus Temsilci Çurkin

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyüeklççi Vitali Çurkin, karar tasarısının Rusya'nın girişimiyle hazırlandığını belirterek ''Bu kararın hızlı bir şekilde kabul edilmesinden memnunuz'' dedi.

''Bu kararla BMGK, Suriye krizinde söz sahibi olan asıl uluslararası organ olduğunu ortaya koydu'' diye konuşan Çurkin, ancak Konsey'de yapılan bazı olumsuz konuşmaların Annan Planı çerçevesinde alınan bugünkü kararın uygulanmasına yardımcı olmayacağını belirtti.

Çurkin, kararın Suriye'de barış sürecini ilerletmek ve Annan planını desteklemek için alınan önemli bir karar olduğunu söyledi.

Suriye Temsilcisi Caferi

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de konuşmasında BMGK'da kararın alınmasının ardından konuşma yapan bazı temsilcilerin, Suriye hükümetinden ''rejim'' olarak söz etmelerinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek ''Annan Planı'nda da bugünkü alınan BMGK kararında da Suriye yönetiminden rejim değil, hükümet olarak söz ediliyor'' dedi.

Caferi, Suriye hükümetinin Annan Planı'na bağlı olduğunu bir kez daha teyit ederek ülkesine gelecek BM gözlemci misyonunun başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarını, silahlı terör gruplarının işlediği suçların ortaya çıkmasını istediklerini söyledi.

Genel Sekreter Ban

BM Genel Sekreteri Ban da yazılı açıklama yaparak BMGK'nın kararının oybirliğiyle alınmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

''Arazide zorluklar çok, çok fazla insan öldü, artık insan hakları ihlalleri durmalı''
diyen Ban, Suriye hükümetinden UNSMIS'ın etkin şekilde görev yapmasını sağlamasını istedi.