Süngerli oda işkencesine ceza

AYM, elleri ve ayaklarından kelepçelenerek süngerli odada 6 saat işkence gören hükümlüyü haklı buldu.

Alican Uludağ

Sürekli işkence iddialarıyla gündeme gelen Tekirdağ F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki bir dosyada Anayasa Mahkemesi (AYM), emsal niteliğinde bir karar verdi.

Tekirdağ F Tipi’nde kalan Cihan Koçak’ın koğuşuna gelen gardiyanlar, sayım için ayağa kalkmasını istedi. Koçak ise belinden rahatsız olduğunu, bu nedenle ayağa kalkamayacağını bildirdi. Raporlu olduğunu belirten Koçak, hastaneye sevkini istedi. Bu sırada yaşanan tartışma üzerine 10-15 kadar gardiyan, “agresif davrandığı” gerekçesiyle Koçak’ın el ve ayaklarını kelepçeleyerek bu şekilde süngerli odaya bıraktı. Müdahale sırasında de Koçak darp edildi. Elleri ve ayakları kelepçeli şekilde yaklaşık 6 saat süngerli odada tutulan Koçak’ın el ve ayaklarında morarma olurken, ellerini iki gün kullanamadı. Savcılık ise gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verdi.

‘Eziyet kapsamında’

Koçak’ın şikâyetini değerlendiren AYM’den ihlal kararı çıktı. Anayasa’da güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, dosyanın ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Tekirdağ Başsavcılığı’na gönderdi. Ayrıca Koçak’a 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Kararda, başvurucunun süngerli odadan çıkarıldıktan ancak 17 gün sonra doktora götürüldüğü vurgulanırken, “Başvurucunun müşahede odasında yaklaşık 6 saat ayaklarından ve elleri arkasından kelepçeli olarak tutulmasının başvurucunun sağlık raporunda tespit edilen yaralanmaları ve eylemin kendisi değerlendirildiğinde müdahalenin eziyet kapsamında nitelendirilmesi mümkün görülmüştür. Kendisine ve başkasına zarar verme imkânı olmayan süngerli odada kelepçeli bir şekilde tutulması başvurucunun bedensel cezaya maruz bırakıldığı algısı yaratmaktadır” denildi.