Sümela bayramı yaşadı

Zafer Bayramı ile Şeker Bayramı'nın ilk gününün denk geldiği 30 Ağustos'ta Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden tarihi Sümela Manastırı'nı 6 bin, 9 günlük tatil boyunca ise 30 bin kişi ziyaret etti.

cumhuriyet.com.tr

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde Karadağ'ın eteklerindeki kayalıklara kurulan ve çevresindeki doğal bitki örtüsü ile büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Sümela Manastırı, ziyaretçi akınına uğruyor. 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl 15 Ağustosta Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen ve bu sayede dünyaca bilinirliği daha da artan tarihi manastır, ziyaretçi trafiği açısından en yoğun dönemlerini yaşıyor. Manastır ile yaklaşık 300 metre aşağıda, vadi tabanında bulunan ören yerini bu yıl toplam 1 milyon turistin ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, 9 günlük tatilin turizm açısından son derece olumlu, Zafer Bayramı ile Şeker Bayramı'nın ilk gününün çakışmasının ayrı bir tesadüf olduğunu belirterek, ''Bayramların çakıştığı gün Sümela'da 6 bin turist ağırladık, bu bir rekordur. Bunda ayine izin verilmesiyle manastırın bilinirliğinin artmasının büyük etkisi var'' dedi.

Tatil süresince turist yoğunluğu nedeniyle Sümela Manastırı'na yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Maçka ilçe merkezinde bile araç trafiğinde zaman zaman 20 dakikaya varan kilitlenmeler yaşandığını, kilometrelerce araç kuyruğu oluştuğunu söyleyen Genç, ''Keşke yollarımız daha geniş olsaydı da trafik kilitlenmesiydi ama bu turist yoğunluğu güzel bir şey. Önceki ayların aksine Ramazan Bayramı'nda dahi otellerin doluluk oranı hemen hemen diğer aylar gibi oldu. Bu bizim için artı bir değer, bunun artarak devam etmesini diliyorum. Sümela'yı yılda 1 milyon turistin ziyaret etmesini hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.
 

Karadeniz'e ilgi arttı

Sümela Manastırı'nda geçen yıl ve bu yıl Hristiyanlarca Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos'ta Ortodoks Hristiyanların ayin yapmasına izin verildiğini anımsatan Genç, ''Karadeniz ve Sümela'ya ilgi her geçen gün artıyor. Bunda Sümela'da geçen yıl ve bu yapılan ayinlerin de tanıtım yönünden çok büyük bir etkisi oldu. Geçen yılın ilk 6 ayı ile bu yılın ilk 6 ayı karşılaştırıldığında Sümela'ya gelen turist sayısında yüzde 40'lık artış yaşandı. Bu sayı, bu yılki ayinden sonra daha da artacak diye tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu.
 

''Sümela'da kutsal sayılan diğer günlerde ayın yapılsın" önerisi

Yöredeki turizmin daha fazla canlanacağını dile getiren Genç, ''Sümela Manastırı'nın sadece 15 Ağustos'ta değil, Hristiyanlar için kutsal sayılan diğer günlerde de ayine açık olmasını istiyoruz. Bu, yörenin turizminde gözle görülür bir canlılık oluşturur ve turist sayısını arttırır. Bu da esnafa, otellere yansır'' ifadelerini kullandı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Sümela Manastırı'ndaki ayin dolayısıyla kente gelmesinin de turizm açısından önemli olduğuna işaret eden Genç, ''Patrik Bartholomeos'un bu yılki ayin sonrası Maçka'daki tarihi Vazelon ve Kuştul manastırlarını da ziyaret etmesi önümüzdeki yıl bu manastırlara ilginin dolayısıyla yöreye gelen turist sayısının artacağını gösteriyor. Şu anda bile sadece bu 2 manastıra gelen turist sayısının arttığı görülüyor. Kuştul ve Vazelon'a gelen ziyaretçiler turlarla geldiği için sayılarını bilemiyoruz ama arttığı gözlemleniyor'' dedi.
 

Kuştul ve Vazelon restore edilmeli

Genç, bölge turizmi için Kuştul ve Vazelon manastırlarının restore edilmesi gerektiğine de işaret ederek, ''Bu 2 manastır ya restore edilmeli ya da en azından iyileştirme yapılmalı. Ayrıca bu manastırlara giden ve bozuk olan araç ve patikaları da iyileştirmemiz gerekir. Yolların bozuk ve manastırların ilçe merkezine uzak olması yüzünden turistler Maçka'da fazla kalmıyor. Eğer iyileştirmeler olursa eminim ki Maçka'ya, dolayısıyla yöreye gelen turist bir gün kalıyorsa en az 2 gün kalacak. Dolayısıyla yöre turizm gelirini artırabilecek'' diye konuştu.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, bölgede turizmin gelişmesinin istihdamın ve turizm yatırımlarının artması anlamına geldiğini de ifade ederek, ''Bu yöre tarihi eserleri, doğal bitki örtüsü, şelaleleri ve yaban hayvanları ile turizme çok uygun. Bunu ülkemiz yararına değerlendirmeliyiz'' şeklinde tamamladı.