Süleyman Saim Tekcan, Galeri Işık Teşvikiye'de

Resim sanatımızın duayen ismi ve öncü sanatçı Süleyman Saim Tekcan, sanat yaşamının 50. Yılına nokta koyan "İdoller" sergisini Galeri Işık Teşvikiye'de açtı.

cumhuriyet.com.tr

FOTO HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Yoğun sanatsal üretimi, eğitimci kimliği ve Türkiye’de özgün baskı resminin gelişimine katkılarıyla Türk sanatında önemli bir yere sahip olan Süleyman Saim Tekcan’ın “İdoller” sergisinin dün akşamki açılışı ve 50.yıl kutlamasına Feyziye Mektepleri Vakfı yöneticileri ve Işık Üniversitesi rektör ve akademisyenlerinin yanı sıra aralarında Sadi Diren, Mehmet Aksoy, Ekrem Kahraman, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Remii Yetiş, Ayşe Yetiş Doğu’nun da bulunduğu çok sayıda sanatçı da katıldı.

Uzun sanatsal yaratım sürecinde desen, yağlı boya, suluboya ve bronz heykeller çalışan Süleyman Saim Tekcan yapıtlarına yaşadığı çevreden, doğadan, Anadolu uygarlıklarından, Osmanlı sanatından kaynaklanan biçimlerle bir kimlik kazandırıyor ve onları evrensel sanat ölçütleri içinde ifade ediyor. Sanatçının yapıtlarında sıkça işlediği ve yaşam ile zamanın bir metaforu olarak tanımlanabilecek at imgeleri, tabiata bakılarak değil düşüncenin yarattığı ve ürettiği, binlerce desen içinden boyaya ve gravürlere özenle aktarılan ifade araçları olarak karşımıza çıkıyor. Kara kalem eskizlerin de yer aldığı sergideki tablolarda bütün renkler var, hepsinden ayrı bir sıcaklık yayılıyor.

Bu yıl 125. yılını kutlayan Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları’nda eğitimci kimliği ile uzun yıllar varolan Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı Tekcan’ın, Galeri Işık Teşvikiye için hazırladığı özel kişisel sergisi 14 Mayıs Cumartesi gününe kadar ziyaret edilebilir. Sanatçının 50. sanat yılı vesilesiyle oluşturulan ve sergi ile aynı ismi taşıyan özel kitabı ise Feyziye Mektepleri Vakfı Yayınları tarafından hazırlandı. Sanatçı kitabı konukları için imzaladı.

 
Süleyman Saim Tekcan

1940 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Süleyman Saim Tekcan, (ressam, grafik sanatçısı, öğretim üyesi) 1961 yılında yetenek sınavını kazanarak girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nü 1963'te bitirdi. 1968 yılında "Öğretim Görevlisi" olarak başladığı İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'ndeki görevine,1975 yılına kadar devam etti. Bu arada 1970'te bir yıl süren "Baskıresim" eğitimi üzerine Almanya'da araştırmalarda bulundu.


1975 yılında daha sonra adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olacak olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümünde Doktora'ya eşdeğer sanatta yeterlik alarak Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kadrosunda yerini aldı. 1985 yılında Profesör ünvanı ile "Grafik Sanat Dalı" Başkanlığı görevine atandı. Yurt içi ve yurt dışında Özgün Baskı seminerleri verdi.

1994 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı oldu. 1996'da Yeditepe Üniversitesi Kurucu Dekanı, 2007 yılında ise Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı olan sanatçı, 2004 yılından bu yana İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürüyor.

Türkiye'de özgün baskı sanatına dair ilkleri getirmiş bir sanatçı olan Süleyman Saim Tekcan, yoğun üretimi ve sanat alanında pek çok reformu gerçekleştirmesiyle Türk sanat ortamında çok önemli yere sahip bir sanatçı-kimlik olarak öne çıkar. Baskı tekniklerindeki buluşları, yağlı boyalarındaki geleneği modernleştiren üslubu ve at imgeleri, onu dünya çapında bir çizgiye taşıyan karakteristik özelliklerdir.