'Suistimal edilebilir'
Avrupa Parlamentosu'nun Hollanda İşçi Partili Milletvekili, Kadın Hakları Raportörü Bozkurt, komisyonda AKP'lilerin çıkardığı olayları 'kaygı verici' olarak değerlendirdi.
cumhuriyet.com.trAvrupa Parlamentosu’nun Hollanda İşçi Partili (PvdA) milletvekili, Kadın Hakları Raportörü Emine Bozkurt, geçen pazar günü Milli Eğitim, Kültür ve Spor Komisyonu’ndan tartışmalı bir şekilde geçen kesintili eğitim önerisine ilişkin, “Bunca yıldır hem hükümetlerin, hem sivil toplumun canını dişine takarak eriştiği kız çocukları için yüzde 98’lik okullaşma oranı gerilerse verilen tüm emeklere yazık olacaktır” uyarısında bulundu. Bozkurt, komisyonda AKP’lilerin çıkardığı olayları ise “kaygı verici” olarak değerlendirdi.
Bozkurt, 4+4+4 olarak öngörülen kesintili eğitim önerisinin komisyonda kabul edilmesinden sonra kaygılarını Cumhuriyet ile paylaştı. Bozkurt, bir yandan zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak zorunlu eğitimin özellikle de ilk 8 senesinin kesintisiz olmasının da çok önemli bir konu olduğuna işaret ederek “Ben Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’de kadın hakları raportörü olarak konuya özellikle kız çocukları açısından bakıyorum. Eğer ilkokulun 4 senesinden sonra bir açıköğretim opsiyonu koyan bir yasa Meclis’ten geçerse kız çocuklarının okullaşma oranında bir düşüş olabilir. Çünkü kız çocuklarını okula göndermek istemeyen aileler tarafından suiistimal edilebilir. Bunca yıldır hem hükümetlerin, hem sivil toplumun canını dişine takarak eriştiği kız çocukları için yüzde 98’lik okullaşma oranı gerilerse verilen tüm emeklere yazık olacaktır” dedi.
‘Ceza öngörülmeli’
Kız çocuklarının okula gönderilmemesi konusunun Türkiye’nin hâlâ önemle üzerinde durması gereken bir konu olduğuna dikkati çeken Bozkurt, “Ben raporumda çocuklarını okula göndermeyen veliler için cezaların öngörülmesini ve kız çocuklarının ortaokula devamına yoğunlaşılması konusuna yer vermiştim. Kızların sistemden kaybolup gitmemeleri için zorunlu eğitimin kesintisiz olması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Bozkurt, yasa tasarısının TBMM’nin Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında çıkan olayları ise “kaygı verici” olarak nitelendirip yeni eğitim sistemi gibi tek tek herkesi ve ülkenin geleceğini çok yakından ilgilendiren bir konuda kabul edilecek olan tüm yasaların geniş bir konsensus sonucunda hazırlanıp kabul edilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Bozkurt, “Ülkedeki tüm çocukların hayatlarını belirleyecek olan bu kadar önemli bir konuda çıkacak olan yasa, kavga dövüş arasında, maddeler görüşülmeden ve oylama aceleye getirilerek değil, aksine tüm tarafların üzerinde anlaştığı bir şekilde yapılmalıdır” dedi.