Şubatta yabancılar geliyor!

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, geçen yıl 15. yaşını kutladı. İstanbul Modern’de, 2019’da 7 süreli sergide, 38 sanatçının yapıtları izleyiciyle buluştu. Sanatseverler, Anthony Cragg, “İplikten Çözülenler”, “Uluslararası Sanatçı Filmleri” ve Canan Tolon sergisinin yanı sıra Yıldız Moran, Ara Güler ve Lütfi Özkök’ün fotoğraflarını görme şansı yakaladı. İstanbul Modern Sinema’da ise 10 özel programla 208 film gösterimi yapıldı.

Orhun Atmış

İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu ile geçen yılı ve 2020 planlarını konuştuk. Çalıkoğlu, Beyoğlu’ndaki geçici mekânlarında 2019 boyunca 360 bin kişiyi ağırladıklarını ve bunun beklentilerini karşıladığını söyledi. Çocukların ve gençlerin sanat eğitimine yönelik programlarından da bahseden Çalıkoğlu, 100’ün üzerinde eğitim programından 55 bin çocuk ve gencin yararlandığını belirtti. 

MEKSİKO’DAN BAKÛ’YA

 2020’de İstanbul Modern’de neler göreceğiz? Şu an Lütfi Özkök ve Canan Tolon’un sergileri sürüyor. Özkök’ün “Portreler” sergisi 3 Mayıs’a kadar devam edecek. Tolon’un “Sen Söyle” isimli sergisi ise 2 Şubat’ta sona erecek. “Şubatta yeni bir sergi görecek miyiz” sorusuna Çalıkoğlu, “2019 yılı içinde başlattığımız Uluslararası Misafir Sanatçı Programı’na katılan sanatçıların üretimlerini sergileyeceğiz” cevabını verdi. Çalıkoğlu, projenin Türkiye’nin uluslararası tanıtımında sanatla fark yaratacağını da ifade etti. Çalıkoğlu’ndan misafir programı kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen 10 sanatçının İstanbul’da zanaatkârlarla üretim yapmak üzere buluştuklarını öğrendik. Direktör, “Uluslararası Misafir Sanatçı Programı zanaat ve sanat ilişkisine farklı bir bakış açısı sunacak” diyor. Proje, İstanbul Modern İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı çerçevesinde destekleniyor. Şubat ayının sonunda eserleri izleyiciyle buluşacak sanatçılar ise şöyle: Faig Ahmed (Bakû), Rana Begum (Londra), Benji Boyadgian (Kudüs), Rodrigo Hernandez (Meksiko), Servet Koçyiğit (Amsterdam), Outi Pieski (Helsinki), Randi & Katrine (Kopenhag), Wael Shawky (İskenderiye ve Philadelphia) ve Jorinde Voigt (Berlin).

Bakü’den gelecek sanatçı Faig Ahmed’in önceki işlerinden biri.

Çalıkoğlu, “2020’de başka ne tür projeleriniz ve işbirlikleriniz olacak” sorusuna ise ilk olarak, “Müzelerde teknoloji temelli sanat eğitimi uygulamalarına farklı bir boyut kazandırma amacıyla İSTKA desteğiyle hayata geçirdiğimiz Art Maker Lab Öğrenme Merkezi projemizi sürdürmeyi planlıyoruz. 7-15 yaş çocuk ve gençler için İstanbul Modern tarafından geliştirilen, tasarlanan ve uygulanan Art Maker Lab ile yaklaşık 20 bin küçük sanatsevere ulaşmayı hedefliyoruz” yanıtını verdi. Öte yandan Türk Hava Yolları ile birlikte bir proje başlattıklarını söyleyen Çalıkoğlu, ilerleyen günlerde İstanbul Havalimanı Türk Hava Yolları Özel Yolcu Salonu’nda İstanbul Modern’e ayrılan alanda “İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” adlı serginin ikincisini açacaklarını dile getirdi. 

İstanbul Modern’in 2012 yılında başlattığı uluslararası müze profesyonellerini Türkiye’deki meslektaşlarının yanı sıra müze ziyaretçileriyle buluşturan “Müzeler Konuşuyor” programının bu yılki konuğu ise Fransa olacak. Çalıkoğlu, “Bu konuşma dizisinin İstanbul kültür sanat ortamı başta olmak üzere müzecilik ve müze kültürü açısından önemli bir etkinlik dizisi olduğuna inanıyorum” diye konuştu. 

‘OSCAR’IN YABANCILARI’

İstanbul Modern Sinema’da yılın ilk programı 16 Ocak’ta başladı. Program 30 Ocak’a kadar devam edecek. “En İyi Uluslararası Film” dalında ilk dokuza giren adayların da yer aldığı programda 14 yabancı yapım bulunuyor. Gösterilecek filmler şöyle “Monos” / Kolombiya: 25 Ocak (15.00), “Ve Sonra Dans Ettik” / İsveç 23 Ocak (13.00), “Oyunbozan” / Almanya 23 Ocak (13.00), “Domatesler Wagner’le Tanışınca” / Yunanistan 25 Ocak (15.00), “Kışkırtma” / İsrail 23 Ocak (19.00), 25 Ocak (17.00), “Sevgili Oğlum” / Tunus, Belçika, Fransa, Katar 26 Ocak (15.00), 30 Ocak (17.00).