SÜ mezunları, Boston'da üçüncü kez buluştu
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi'nin dünya çapında bir üniversite olmasını istediklerini ve mezunların desteğine her zaman ihtiyaçları olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trSabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Boston'da ünlü Harvard Meydanında bulunan Charles Otel'de, Sabancı Üniversitesi mezunları ve öğretim üyeleriyle bir araya geldi.
ABD'de üçüncü kez düzenlenen buluşmada Güler Sabancı, Amerika'nın çeşitli üniversitelerinde, çoğunluğu burslu olarak lisansüstü çalışmalar yapan ya da iş hayatına atılan Sabancı Üniversitesi mezunlarıyla görüştü. Bu yıl da yoğun katılımın olduğu buluşmada Güler Sabancı, Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Brown, Columbia, Northeastern Üniversitelerinin yanı sıra California bölgesindeki üniversitelerde lisansüstü çalışmalarını sürdüren 60'ın üzerinde mezunla ABD'deki çalışmaları ve gelecekleri ilgili planları hakkında tek tek sohbet etti.
Boston'daki mezunlar buluşmasına, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Boston'da her yıl mezunlar buluşmasının düzenlenmesine büyük katkıda bulunan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay ve aralarında Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in de bulunduğu Boston'ın çeşitli üniversitelerinden Türk ve yabancı öğretim üyeleri katıldı.
Güler Sabancı
Güler Sabancı tüm mezunlara hitaben İngilizce yaptığı konuşmada, kendileriyle ABD'de 3. kez bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Mezunlarla geçen yılki görüşmenin ardından bir yıl geçtiğini ve 2009 yılının tüm dünya için zor bir yıl olduğunu ifade eden Sabancı, dünyanın ekonomik krizin ardından toparlanmaya başladığını ve Türkiye'nin de toparlanmakta olduğunu söylemekten memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Sabancı Üniversitesinin eğitim hayatına 11 yıl önce başladığını anımsatan Sabancı, Sabancı Üniversitesi projesine katkıda bulunanların "olağanüstü enerji" harcadıklarını, üniversitenin bu yüzden bugünkü başarılarına imza attığını söyledi. Bu kapsamda Prof. Berktay ve ekibine ABD'de 3. buluşmayı düzenledikleri için teşekkür eden Sabancı, gülümseyerek, "Artık ABD'deki bu mezunlar buluşmasını resmen yıllık buluşma olarak nitelendirebiliriz" dedi.
Güler Sabancı, mezunlara şöyle seslendi: "Olağanüstü başarılara ulaşmak ve fark yaratmak için o işe olağanüstü enerji koymanız gerekir ve eminim ki sizler de Sabancı Üniversitesi mezunları olarak bunu yapıyorsunuz, çünkü içinizden akademisyen olmayı seçenleriniz var, doktoralarını bitirenleriniz var ve Sabancı Üniversitesine öğretim üyesi olarak dönmek isteyenleriniz var, bunu görmeyi çok istiyorum, bu benim hayalim." Sabancı Üniversitesi Rektörlüğüne geçen yıl Prof. Nihat Berker'in seçilmesiyle üniversitede yeni bir dönemin başladığına işaret eden Sabancı, üniversitenin yine mezunlarının desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti: "Sabancı Üniversitesinin dünya çapında bir üniversite olmasını istiyoruz, bu bizim başından beri vizyonumuz oldu. Şimdi tüm alanlarda uzun dönemli uluslararası ilişkiler inşa etme zamanı ve mezunlar olarak siz de üniversitemize daha fazla ve daha iyi öğretim üyesi ve öğrencinin gelmesini sağlamaya yardımcı olmalısınız."
Sabancı Üniversitesinin yeni bir üniversite olarak mezunlar buluşmaları düzenleyip bir araya gelmeye ihtiyacı olduğunu belirten Sabancı, "Birbirimizle hep temasta olmalıyız, Sabancı Üniversitesini hep beraber geleceğe hazırlayalım" dedi. ABD'deki mezunlar buluşmasını, Harvard ve MIT gibi asırlardır eğitim sahnesinde olan üniversitelerin bulunduğu Boston'da yaptıklarına dikkat çeken Sabancı, "Biz de niye bu kurumlar gibi olmayalım, daha 10 yıllık bir geçmişimiz var ama bizim de 400-500 yıllık bir ufka sahip olmamız gerek ve bunu gerçekleştirmemizde sizlere güveniyorum" diye konuştu. Sabancı, konuşmasının sonunda salondan büyük alkış aldı.
Rektör Berker
Sabancı Üniversitesi Rektörü Berker de konuşmasının başında, üniversiteye olağanüstü enerji koyanların başında Güler Sabancı'nın geldiğini belirterek, kendisine teşekkür ettiklerini kaydetti. Mezunların başarılarını ve mutluluklarını görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Berker, Hong Kong'a gittiğinde de üniversitenin mezunlarıyla karşılaştığını anlattı.
Sabancı Üniversitesi'nin başarısının ardında en önce "kişi odaklı" olmasının yattığını söyleyen Berker, üniversitenin öğrencilerine ve onların kendileriyle ilgili görüşlerine büyük önem verdiğini ve her zaman daha iyi olmaya çalıştıklarını bildirdi.
Sabancı Üniversitesi'nin her zaman limitleri zorlamaya çalıştığını ve yeni şeyler yapmaya odaklandığını söyleyen Berker, nanoteknoloji merkezi kurduklarını, bu merkezin Türkiye'deki diğer merkezlerden farklı olacağını, sadece akademik değil, merkezin ticari de olacağını ve Harvard, MIT gibi üniversitelerle işbirliği yapacaklarını belirtti.
Berker mezunlara seslenerek, "Sizlerin mutlu olmasından mutluyuz ve Güler Hanımın da dediği gibi bize geri dönecek olmanızdan dolayı da mutluyuz, sizlerden de öğrenmeye devam edeceğiz. Biz başarılarımızı sizin görüşlerinize göre değerlendiriyoruz" dedi. Bugüne dek 3,300 dolayında mezun verdiklerini ve mezunlarının iyi işler bulduklarını söyleyen Berker, mezunlardan hem birbirleriyle hem de üniversiteyle sürekli iletişim halinde olmalarını istedi.
14 aylık 'Derin' bebeğe burs
Bu arada Sabancı Üniversitesi mezunları olan Özge Akbulut Halatçı ve eşi İbrahim Halatçı, Güler Sabancı'ya, 14 aylık oğulları Derin ile birlikte İstanbul'da geçen Temmuz ayında düzenlenen mezunlar buluşmasında çekilmiş çerçeveli bir fotoğrafını hediye ettiler. Üniversitenin mezunlarının ilk bebeği olma unvanını taşıyan Derin Halatçı'ya Sabancı Vakfı, Sabancı Üniversitesi'ni kazanması halinde burs verecek.
'Mezunlarımız, Avrupa'dan daha çok ABD'de'
Sabancı, Boston'da düzenlenen 3. Sabancı Üniversitesi Mezunları buluşmasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. ABD'de mezunların bir araya gelmesi fikrinin 4 yıl önce oluştuğunu anlatan Sabancı, fikrin Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Halil Berktay'dan geldiğini, Berktay'ın Boston'da Sabancı Üniversitesi mezunlarının sayısının ciddi bir sayıya ulaştığını söylediğini belirtti. Güler Sabancı, şöyle konuştu: "Zaten yeni bir üniversite olduğunuz zaman bu birlik ve beraberlik ruhunu, bu kültürü geliştirmek için özel gayret göstermek lazım, bunun için yapmamız gerekenleri sıralamıştık. Mezunlar derneğinin kurulmasına destek olduk. ABD'de nerede bunu yapacağız deyince de en doğru yerin Boston olduğuna karar verdik, çünkü sayıca en çok mezunumuzun bulunduğu ülke Amerika, onun da en ağırlıklı olduğu bölge Boston bölgesi."
Mezunların Avrupa'dan daha çok ABD'de olduklarına dikkat çeken Sabancı, "Mezunlarımız burada çok başarılı bir şekilde master ve doktora yapıyorlar, birçoğu burslu. Özellikle de bu kriz dönemlerinde bunu başarmış olmalarından ayrıca gurur duyuyoruz" dedi. ABD'de mezunlar buluşmasını ilk kez Sabancı Üniversitesinin yaptığını ve bu yıl 3'üncüsünü düzenlediklerini söyleyen Sabancı, "Biz bu buluşmayı yıllık hale getirdik, her yıl yapacağız, hatta her yıl bunu Harvard Club'ta yapacağız, orada yerimiz var. Mezunlarımız da bunu çok istiyorlar ve bütün bir yıl bunu takip ediyorlar. Onlar kendi aralarında internet üzerinden iletişim sağlıyorlar ve böylece Sabancılı olma ruhunu, Sabancı Üniversitesi ruhunu devam ettiriyorlar, gurur verici bir gün" diye konuştu.
Boston'da MIT ve Harvard'ın 300-400 yıllık üniversiteler ve bu 2 üniversitenin mezunlarının üniversitelerine yaptıkları katkıların çok fazla olduğunu söyleyen Güler Sabancı, "(MIT ve Harvard) Neredeyse mezunlarından gelen katkılarla hiç kimseye, hiçbir şeye ihtiyaç duymadan ayakta kalıyorlar, büyüyorlar, yatırım yapıyorlar ve hala dünyanın en önemli araştırma merkezlerini kuruyorlar. Böyle bir vizyon, böyle bir hayal neden bizim için de olmasın. Çok genciz daha, Sabancı Üniversitesi 11 senedir öğretimde, zaten bizden sonrası için kurduk üniversiteyi, son 3-4 yılda mezunlarımızın büyük başarılarını gördük" dedi.
Sabancı Üniversitesini kurarken bir profesörün merhum Sakıp Sabancı ve kendisine Stanford'un bir iş adamı olarak ne yaptığını sorduğunu anlatan Sabancı, şöyle konuştu:
"Ne Sakıp Bey, ne de ben Stanford'un iş adamı olarak ne yaptığını bilmiyorduk, ama Stanford Üniversitesini biliyorduk. Dolayısıyla biz Sabancı Üniversitesini bu duygularla kurduk. Sakıp Bey de Hacı Bey de rahmetli oldular, üniversitenin kuruluş döneminde varlardı. Mesele, sadece ismin yaşaması değil, başarılı gençler yetiştirilmesi ve dünyaya, insanlığa yakışır bir başarıda, katkıda bulunabilmek. Bir üniversite projesinin yüzyıllar sürecek bir hedefi olmalı diye inanarak çıktık bu yola, daha çok başındayız ama iyi yolda olduğumuzu görmek beni memnun ediyor." Mezunların son derece akıllı olduklarını ve bir kısmının Sabancı Üniversitesinde de burslu okuduğunu belirten Sabancı, mezunların Sabancı Üniversitesini ABD'de lisansüstü çalışmalarını sürdürdükleri üniversitelerle kıyasladıklarını ve Sabancı Üniversitesi'nde çok iyi bir eğitim aldıklarını ifade ettiklerini de söyledi.
Güler Sabancı, ABD'deki üniversitelerin çok sayıda uluslararası öğrenciye sahip olduğuna da işaret ederek, "Bizim üniversitelerimizde yeterince yabancı öğretim üyesi ve öğrenci yok, o da normal, ülke olarak daha yeni gelişen bir ülkeyiz, biz kendi çocuklarımıza, kendi öğretim üyelerimize daha yeni yeni imkanlar sağlıyoruz. Bu da yeni dönemde geliştirmemiz gereken alanlardan biri" dedi. Sabancı bir soru üzerine, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ile birlikte MIT rektörüyle MIT'nin iş yönetimi okulu "Sloan"ın dekanıyla ve ekibiyle görüştüklerini, bu üniversitelerle karşılıklı işbirliği fırsatlarını değerlendirdiklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Berker
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker de gazetecilerin soruları üzerine, "Bu buluşma bizim için çok önemli, çünkü bizim başarımızın, varoluş sebebimizin bir göstergesi. Bir üniversitenin ana varlık nedeni öğrenciye hizmettir, hizmet de onların başarılı ve mutlu olmalarıdır, başarılıysan mutlu olursun, mutluysan başarılı olursun, bunu burada görüyoruz" diye konuştu. Üniversitenin mezunlarının 2007 yılında mezun olmalarından bir yıl sonra yüzde 93'ünün istihdam edildiğini, 2008 yılında, ekonomik kriz döneminde ise bu oranın yüzde 91 olduğunu söyleyen Berker, yapılan anketlerde Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 93,2'sinin bu üniversiteye gitmekten mutlu olduklarını ifade ettiklerini anlattı. Berker, "Şimdiye kadar 3 bin mezun vermiş bir üniversitenin Harvard'da, MIT'de, Hong Kong'da mezunlarının başarılı olması bizi çok mutlu ediyor" dedi. MIT'de 20 yıl öğretim üyeliği yaptığını anlatan Berker, hem Sabancı Üniversitesinde, hem Türkiye'deki diğer üniversitelerde öğrencilerin çok başarılı olduklarını söyledi.
'Anayasa değişikliğinden memnuniyet duyuyorum'
Güler Sabancı, Boston'da düzenlenen 3. Sabancı Üniversitesi Mezunları buluşması sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Sorular üzerine Boston'a Washington'dan geldiğini ve orada Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunun uluslararası yönetim kurulu üyesi olarak önemli bir toplantısına ve gala yemeğine katıldığını söyleyen Sabancı, galada ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton'ın ve İrlandalı rock grubu U2'nun solisti Bono'nun ödül aldıklarını söyledi. Sabancı, Türkiye'deki anayasa değişikliği çalışmaları ile ilgili soru üzerine, "Anayasa değişikliği, Türkiye'de sosyal olarak hemen hemen herkesin arzu ettiği bir konu, bunun da mecliste, parlamenter sistemin içinde tartışılarak, uzlaşılarak yapılıyor olmasından memnuniyet duyuyorum" dedi.