"Strateji belgesinin en önemli vurgusu, elektrikli araçlar"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Otomotiv Strateji Belgesi'nde ki en önemli vurgularından birisinin, elektrikli araçlara ve bu araçların kullanımını yaygınlaştıracak düzenlemelere yönelik olduğunun altını çizdi.

cumhuriyet.com.tr

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'ne son şeklini vermek üzere otomotiv sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Strateji belgesindeki en önemli vurgularından birisinin, elektrikli araçlara ve bu araçların kullanımını yaygınlaştıracak düzenlemelere yönelik olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin elektrikli araçlarla ilgili dünyada yaşanan dönüşüme seyirci kalmayacağını vurguladı. Ergün, buradaki eylemlerin bir kısmının hükümet tarafından yapılacağını ancak özel sektöründe önemli bir rol oynaması gerektiğini kaydetti.
 

Önümüzdeki dönem elektrikli araçların dönemi olacak

Önümüzdeki dönemin, çevre dostu araçların, özellikle de elektrikli araçların dönemi olacağını ifade eden Ergün, "İçten yanmalı motor teknolojisinde yaşanan yarışa geç başladık ve geride kaldık; şimdi bu yeni yarışa tam zamanında başlayacağız" dedi. Türkiye'nin otomobil kullanımında dünya ortalamasının altında olduğunu ancak otomobil sahip olma arzusuyla da dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirten Ergün, ekonomik gelişmeler neticesinde genç ve büyük nüfusumun alım gücünün sürekli yükseldiğini ve Türkiye'yi son derece dinamik bir iç pazarın beklediğini söyledi.

Kamu filolarında elektrikli araçlar

Kamu filolarında yerli üretim araçlarının tercih edilmesi de gündemlerinde olduğunu belirten Ergün, "Strateji belgemizin en önemli vurgularından birisi kamu filolarında elektrikli araçların kullanımı yaygınlaştıracak düzenlemelere yöneliktir" dedi.

Üç değişimin çakıştığı bir dönemdeyiz

Üç büyük değişimin çakıştığı bir dönemin yaşandığını dile getiren Ergün, "Dünyadaki değişim, Türkiye'deki değişim ve otomotiv sektörünün kendisinde yaşanan değişim" ifadesini kullandı. Kamuoyunun da otomotiv konusuna büyük bir hassasiyet gösterdiğini belirten Ergün, özellikle elektrikli araçlarla ilgili yapılan açıklamaların, gazete ve televizyonlarda geniş yer bulduğuna değindi.
 

Otomotiv merkezi niçin Bursa olmasın?

Bugün dünyada otomotiv denince akla gelen ilk şehrin Detroit olduğunu beliren Ergün, Detroit'in artık yavaş yavaş bu özelliği kaybettiğini söyledi. Bazı dev otomotiv firmalarının, şu an ancak devlet desteğiyle, kurtarma programlarıyla ayakta kalabildiğini dile getiren Ergün, "Detroit'in kaybettiği bu otomotiv merkezi olma özelliğini devralacak yeni şehirlerarasında niçin Bursa olmasın?" dedi. Bu nedenle, yapılanlar arasında daha iyi yapmanın ve bugüne kadar ihmal edilen tasarım, teknoloji ve markalaşma gibi alanlara yönelmenin tam zamanı olduğunu söyleyen Ergün, dünya ekonomisinde yaşanan değişime paralel olarak, otomotiv sektöründe de önemli bir değişiklikler yaşanacağını kaydetti.

Tasarım ve modelde yerli katkı oranı ne kadar yüksek olursa pazarın ilgisi ol kadar çok olacak

Türkiye'nin kendi tasarımlarını üretmesi, yeni teknolojilere öncülük etmesinin, sadece özel sektörde değil, bu Türkiye'yi heyecanlandırdığını söyleyen Ergün, "Yeni bir tasarım, yeni bir model yeni bir marka ve yerli katkı oranı ne kadar yüksek olursa bu yeni tasarımın yeni markanın yeni modelin iç ve dış piyasada da buna olan ilgi o kadar fazla olacaktır. Yatırımcıların bu alana özel ilgi göstermesinin doğru bir yaklaşım olacağını şimdiden görüyor ve onlara bir kez daha hatırlatıyorum" diye konuştu.
 

"Tehdit ve fırsatların zaman içinde yer değiştirme ihtimallerini de hesaba katıyoruz"

Bakan Ergün, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesiyle otomotiv sanayisini sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmayı ve katma değeri yüksek bir üretim yapısına geçirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Bu amaca ulaşmak için, "Otomotiv Sanayindeki Şirketlerin Beceri ve Kapasitelerinin Artırılması" ve "Otomotiv Sanayine İlişkin İş Ortamının Geliştirilmesi" şeklinde iki temel stratejik hedef tespit ettiklerini anlatan Ergün, "Sektörün güçlü ve zayıf yönleriyle sahip olduğu fırsatları, karşılaştığı tehditleri derinlemesine bir analize tabi tutuyoruz. Burada statik bir yaklaşımdan ziyade, dünyanın dinamik yapısını dikkate alarak, tehdit ve fırsatların zaman içinde yer değiştirme ihtimallerini de hesaba katıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"Amacımız, sektöre üzerinde yürünebilir bir yol haritası oluşturmak"

Yapılan analizler sonucunda, Ar-Ge altyapısını iyileştirmek, fiziki altyapıyı geliştirmek, şirketlerin tasarım, üretim ve markalaşma becerilerini artırmak, hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek ve insan kaynaklarını geliştirme başlıklarında beş temel politika alanı belirlediklerini anlatan Ergün, şöyle devam etti:
"Bu tür belgelerin, içi boş, ayakları yere basmayan, gerçeklerden uzak ve hayalci unsurları içermeleri kesinlikle doğru değildir. Burada amacımız kimsenin müşterisi olmayacağı hayallerin tacirliğini yapmak değil, sektöre üzerinde yürünebilir bir yol haritası oluşturmaktır. Bugün üzerinde tartışacağımız Otomotiv Sanayi Stratejisi Belgesi'ni bu çerçevede değerlendirdiğimizde, önümüzdeki dönemde nasıl bir üretim modeli içinde olmamız gerektiğine ilişkin somut unsurların ön plana çıktığını görmekteyiz."
 

Üretimdeki hedefi ortaya koyuyoruz

Bölgedeki en rekabetçi üretim merkezi ve Ar-Ge üssü olma vizyonunun gerçekleşebileceğini ifade eden Ergün, Otomotiv Strateji Belgesiyle otomotiv sektörünün üretimdeki hedeflerinin ne olması gerektiğini ortaya koyduklarını söyledi. Dikkat edenlerin, hedefin salt bir takım sayılardan ibaret olmadığını, kaliteye ilişkin vurguların da yoğun olduğunu fark edeceğini söyleyen Ergün, strateji belgesinin sektörü bir bütün olarak ele aldığını da vurguladı. Ergün, "Belgede ana üreticilerle, yan sanayi, diğer tedarikçiler arasındaki işbirliğinin daha güçlü bir şekilde nasıl sağlanacağına dair yapılması gerekenler de yer almaktadır" dedi.
 

Sanayiciye verilen ar-ge desteklerini artıracağız

Otomotiv sektörünün sadece montaj yapan kimliğinden sıyrılması gerektiğini belirten Ergün, "Dünyanın değişik yerlerindeki değişik müşteri ihtiyaçlarına cevap üretebilen tasarımlar geliştirmesini istiyoruz. Bu nedenle, sanayicilerimize vereceğimiz Ar-Ge desteklerini artıracak ve çeşitlendirecek çalışmalar yapacağız. Özgün teknoloji ve tasarıma dayalı üretimin geliştirilmesi için yeni teşvik mekanizmaları oluşturacağız. "

Test merkezleri için arazi tahsisi konusunda görüşmelerimiz başladı

Yeni tasarımlar geliştirmenin önündeki en büyük engellerin başında, yapılacak tasarımlarla ilgili test merkezlerinin eksikliğinin geldiğini ifade eden Ergün, "Tasarım doğrulama ve dayanım, yol testleri, araç çarpma tesisi ile rüzgar tüneli yapılması için test merkezleri kuracağız. Bu konudaki çalışmalarımıza şimdiden başladığımızı ve arazi tahsisi işçin Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler başlattık" dedi.
 

"Yatırımlar için bedelsiz arsa ve altyapı teminine yönelik girişimlerde bulunacağız"

Özgün teknoloji, tasarım ve üretim ile alternatif yakıt ve elektrikli araçlarda kullanılan batarya üretimi konusundaki teknolojik yatırımları da destekleyeceklerini belirten Ergün, şarj istasyonları başta olmak üzere gerekli altyapı çalışmalarına katkı sağlayacaklarını ifade etti.
Büyük ve yeni yatırımların proje bazında ve tedarik zincirindeki firmaları da kapsayacak şekilde desteklenmesi ile ilgili çalışmalar da eylem olarak yer aldığını belirten Ergün, "Yapılacak yatırımlar için bedelsiz arsa ve altyapı teminine yönelik girişimlerde bulunacağız" dedi.
 

İthal payının fazla olması, sektörün verimliliğini düşürüyor

Otomotiv sektöründe ara malı olarak kullanılan ürünlerin içinde ithal payının fazla olmasının, sektörün verimliliğini düşürdüğünü dile getiren Ergün, "Bu sorunu aşmak için, tedarik zincirinin her halkasında yer alan işletmeler arasında işbirliği ve ortaklık kültürünü artıracak ve üretimde yerlilik oranını yükseltecek destek mekanizmaları kuracağız" diye konuştu. Ergün ayrıca, ömrünü tamamlamış araçların trafikten çekilmesi için, gerekli hukuki düzenlemeleri de hayata geçirmeyi de hedeflediklerini sözlerine ekledi.