STK'lerden 'yanlıştan dönün' çağrısı

Opera ve tiyatro alanında sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 150 sanat emekçisinin işten çıkarılmasına, alanda faaliyet yürüten sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Tiyatroları’nda (DT) ve Devlet Opera ve Balesi’nde aktif görev alan ve kadro bekleyen en az 150 kişinin sözleşmesi adli sicilleri gerekçe gösterilerek yenilenmemişti.

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma  Vakfı (TOBAV), Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), Opera Solistleri Derneği (OPSOD), Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), Kültür Emek Sen ve Opera ve Bale Vakfı (OBAV) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nde sözleşmeli olarak çalışan sanat emekçilerinin işlerine son verilmesi hakkında bir açıklama yapıldı.

Sözleşmesi feshedilen çalışanların  Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, yeni sözleşme ile çalıştırılmalarının gerektiği belirtilen açıklamada, "Yekililerin vicdanları rahatlatacak çözümler üreterek sahnelerimizin bu güne kadarki verimliliğini artırarak sürdürmesinin yolunun açılacağına inancımız henüz tazedir" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"26 Aralık 2019 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü süreli sözleşme ile çalışan sanatçı ve diğer çalışanlarını yeni tip 4 - B kapsamında olduğu iddia edilen sözleşmeye geçireceklerini duyurmuş; bu kapsamda çalışanların bireysel başvuruda bulunmalarını istenmiştir..

Ancak 2 Ocak 2020 tarihinde anılan sözleşme çok sayıda sanatçı ve diğer çalışanlar için yapılmadığı gibi,kesinleşmiş bir yargı kararı, suç şüphesi ve hatta adli makamlara ulaşmış herhangi bir ihbar olmamasına rağmen güvenlik soruşturması gerekçesiyle iş akitlerinin sonlandırılmıştır..

Halbuki 27/12/2018 tarihli Cumhurbaşkanlığının 25 numaralı Kararnamesine göre kurumlar Mayıs 2019’da yönetmeliklerini çıkarmışlar ve bu yönetmelik gereği mevcut çalışanlar doğal olarak yeni sözleşme ile çalıştırılacaktı...

Konuya dair ilgili amirlerden çelişkili açıklamalar yapılmış olup yıllardır bu sanat kurumlarında görevlerini (ekonomik açıdan) özverili bir şekilde yerine getiren sanatçı ve diğer çalışanlar,tazminatsız olarak işten çıkarılmışlardır...

Kaldı ki bu istihdam biçimi sanat kurumlarımızın da geleceğini tehdit eder nitelikte güvencesizdir. 

Yekililerin vicdanları rahatlatacak çözümler üreterek sahnelerimizin bu güne kadarki verimliliğini artırarak sürdürmesinin yolunun açılacağına inancımız henüz tazedir. 

Bu durum,çalışanların mağduriyetinin yanı sıra sanat kurumlarımızı da olumsuz etkileyecektir..

Aşağıda imzası bulunan meslek alanımızdaki “S.T.K” lar olarak ilgili makamların idari çözümleri araştırarak,sözünü ettiğimiz olumsuz tablonun sanatın ve sanat çalışanlarının lehine sonuçlandırılmasını istiyoruz."