STK'ler gıda güvenliği için bir arada

Küçük işletmelerde uygun olmayan gıda üretim süreçlerinin, Türkiye'de yarattığı sorunlara kamuoyunun dikkatini çekmek için yarın dört sivil toplum örgütü ortak bir basın toplantısı yapacak.

cumhuriyet.com.tr

Ziraat Mühendisleri Odası'ndan (ZMO) yapılan yazılı açıklamada, küçük işletmelerdeki uygun olmayan gıda üretim süreçlerinin, Türkiye'de yarattığı sorunlara kamuoyunun dikkatini çekmek ve uygun önlemlere yönelik önerileri paylaşmak üzere TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Tüketici Hakları Derneği'nce, yarın ortak bir basın toplantısı düzenleneceği bildirildi.

TBMM'de görüşmeleri devam eden Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı'nın, gıda güvenliği ve halk sağlığını tehdit eder bir içeriğe sahip olduğu belirtilen açıklamada, "30 beygir gücü ve 10 kişinin altında kapasiteye sahip gıda işletmelerini mikro işletme olarak kabul eden Tasarı, bu işletmeleri, teknik ve hijyenik standartları sağlamak üzere konuyla ilgili lisans mezunu personel çalıştırmaktan muaf tutmaktadır" denildi. Açıklamada, günde 1 ton dondurma üreten işletme veya günde 4 bin ekmek üreten fırının da mikro işletme olarak kabul edildiği ve halk sağlığı ile gıda güvenliğini korumak veya geliştirmek üzere gerekli işletme içi denetim süreçlerinden uzak tutulduğu ifade edildi.