SSM'de güncel sanat konuşuldu

Güncel sanat, sanat kurumları ve sergi pratikleri konularında çalışan küratör, eğitmen, yazar Vasıf Kortun, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)'nde, 17 Ocak’ta “Anıt ve Belge, Eser ve Arşiv Arasında Sanatçı Pratiği: Eşit Olmayan Koşullar, Küresel Beklentiler” başlıklı bir konferans verdi.

cumhuriyet.com.tr

Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM yürütücülüğünde başlatılan, “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” araştırma projesi bağlamında düzenlenen konferansta Kortun, dijital sanatta rolü büyük olan teknolojinin gelişim sürecinden başlayarak güncel sanat ve küratör özelinde “etik değerler”; “yaşayan ya da hayatta olmayan sanatçıya ve izleyiciye karşı tarihsel görevler”; “mekanı ve/veya materyali değişen eserin orjinalliği” gibi sanatın paralelinde gelişen problemleri deneyimlerini paylaştı. Bu bağlamda Ayşe Erkmen’in Almanya’da ilk kez sergilenen Arter’deki işi gibi birçok örnek irdelendi. Dinleyiciler arasında bulunan sanatçı Gülsüm Karamustafa, “Eser mekan değiştirirken muhakkak o mekanın verilerine göre değiştirilmesi gereken durumlar olabiliyor. Yaşarken bu değişiklikleri yapma hakkına sahibim” diyerek katkıda bulundu.


Dinleyiciler, yönelttikleri sorularla baharda açılması planlanan, sanat tarihimizin en önemli ve en ihmal edilmiş, aylardır arşivi rutubetli inşaat ortamında bekletilen müzesi İstanbul Resim Heykel’e Mayıs ayında danışman olarak göreve gelmesinden duyulan merak ve heyecanın istifasıyla büyük bir üzüntü ve endişeye dönüştüğünü ifade ettiler.