SSM Aydın Karlıbel'in sanatta 50. yılını kutluyor

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, bugün saat 19.30'da The Seed'de Dr. Aydın Karlıbel'in, piyanoya başlamasının 50. yılında, Franz Liszt'in 200. doğum yıldönümü şerefine vereceği "Franz Liszt'in Süvarileri" başlıklı bir konser düzenliyor.

cumhuriyet.com.tr

Bu özel konserde Liszt’in ve Aydın Karlıbel’in beste, uyarlama ve düzenlemeleri çalınacak. Karlıbel, hocası Cemal Reşit Rey'in, “Köroğlu” (12 Anadolu Türküsü’nden No. 7) uyarlamasını ve Wagner-Tausig'in, “Walküreler’in Uçuşu” düzenlemesini ilk kez seslendirecek. Besteci, piyanist, şef Aydın Karlıbel 1957'de İstanbul'da doğan Aydın Karlıbel dört yaşında piyano çalmaya başladı. İlk derslerini Şive Ölmez'den alan sanatçı, Ferdi Statzer ile çalıştığı sralarda Ulvi Cemal Erkin kendisiyle ilgilenmek istediğini belirtti.

Sanatçı dokuz yaşında aile dostları kontrabasist Remzi Dölensoy’un aracılığı ile Cemal Reşit Rey'in öğrencisi oldu ve ondokuz yıl boyunca kendisi ile çok yönlü çalışmalar yaptı.İlk bestesini dokuz yaşında yazdı, on yaşında ilk piyano dinletisini yaptı. Kolej Saint-Michel'i "Prix d'Excellences" ödülü ile tamamladı. 1976’da Robert Kolej'den,1983’te Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim ve Edebiyat Fakülteleri'nden mezun oldu.1986’da The Associated Board of the Royal Schools of Music,’in L.R.S.M. Diplomasını aldı.

1991-93 yılları arasında Avusturya’da Wiener Meisterkurse ve İtalya’da Accademia Chigiana’daki kurslara katıldı. Çeşitli yıllarda Münich, Salzburg, Paris, Nice,Avignon, Milano ve Roma’da araştırmalar yaparak temaslarda bulundu. David Osbon, Michael Ellison ve Mark Lindley ile teori, Julius Kalmar, Renato Palumbo, David Jackson, ile orkestra şefliği, Robert Lyall ile orkestrasyon çalıştı.

İki opera (Eyyübiler, Piri Reis), Atatürk Senfonisi, Yahya Kemal Oratoryosu ile iki piyano konçertosunun yanısıra, oda müziği, şan, solo piyano, transkripsiyon,marş ve halk türküsü düzenlemeleri türlerinde eserler yazdı. Birçok dünya prömiyerini içeren CD leri Kalan Müzik tarafından yayınlanarak övgüler derledi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde görev aldığı yirmidört yılda yüzlerce temsilde besteci, konser piyanisti ve orkestra şefi olarak yer aldı, Türk ve yabancı dünyaca ünlü sanatçılarla sahne paylaştı, temaslarda bulundu, orkestra ile ve solo resitaller verdi, yurtiçi ve yurtdışı turnelere katıldı.

Eserleri Almanya'da Keturi Musikverlag tarafından basıldı, yorumlandı ve CD olarak yayınlandı. Sanatçı Cambridge Biographical Center tarafından "2000 Outstanding Musicians" ve Türk Lions Derneği tarafından "Fahrettin Kerim Gökay" ödülleri ile onurlandırıldı. Hocası Cemal Reşit Rey'in piyano eserlerinin icra ve kayıtlarının yanısıra Sonatin’inin restorasyonu ile marşlarının orkestrasyonlarını yapmış ve "Çelebi" operasını tamamlamış olup, İTÜ/MİAM bünyesinde Doktora yapmıştır.

Dört dil bilen Karlıbel, hocası Cemal Reşit Rey’in bir vasiyeti olarak addettigi nota basımcılığında da yıllardır önemli çabalar sarfetmekte, eserlerini bizzat bilgisayarda notaya alarak ülkemizde bu yönde de öncü çalışmalarda bulunmaktadır. Karlıbel’in sanatı en geniş anlamda evrensel kültür ve sanatların etkileri kadar Türk estetiğinin kendine has renklerini araştırma çabalarını yansıtmaktadır.  Kıymeti bilinmeyen bir dehâ olan Aydın Karlıbel besteci ve solist olarak aynı ağırlıkta çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.