Srebrenitsa'da 520 soykırım kurbanı daha toprağa verildi
Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde, 11 Temmuz 1995'te Sırp birliklerince işlenen soykırımın 17. anma yıl dönümü törenleri kapsamında, kimlikleri daha önce tespit edilen 520 kurbanın cenazesi toprağa verildi.
cumhuriyet.com.trPotoçari Anıt Mezarlığı'nda gerçekleştirilen ve Türkiye 'nin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la temsil edildiği törenlere, kurbanların aileleri, yakınları ile çok sayıda yerli ve yabancı yetkili katıldı.
Hava sıcaklığının yaklaşık 40 derecenin üzerinde olduğu tören alanında mezarların başında uzun süre bekleyen bazı kurban yakınları, aşırı sıcak nedeniyle fenalık geçirdi.
Törenler kapsamında, ilk olarak Srebrenitsa soykırımı anıtına ülkeleri temsil eden yetkililer çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Törene katılan Bekir Bozdağ, soykırım anıtına çelenk bıraktıktan sonra kurbanların isimlerinin yer aldığı alanı gezdi ve kazılan mezarları ziyaret etti. Kurban yakınları ile birlikte dua eden Bozdağ, bugün toprağa verilen 520 tabutun bulunduğu alana geçti. Bakan Bozdağ, ailesinin iki mensubunu bugün toprağa veren Aliç ailesi ile bir süre sohbet etti ve kendilerine baş sağlığı diledi.
"Bugün bu tabutlarda bütün dünya yatıyor"
Anma Törenleri Organizatörü ve Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, törende yaptığı konuşmada, Srebrenitsa'ya gelerek bu acılarını paylaşan herkese teşekkür etti.
Durakoviç, "Bugün bu tabutlarda bütün dünya yatıyor. Bugün kurbanlarımıza kimliklerini, adlarını ve soyadlarını veriyoruz. Bugün kurbanların kalıntılardan ibaret olduğu gün değil, tekrar insan oldukları gündür. Burada toplanmamızın sebebi adalete ve doğruya inanmamızdır. Srebrenitsa bizim son kalemiz, bizim asla terk etmeyeceğimiz yerdir" diye konuştu.
Soykırım kurbanlarının fedakarlıklarının boşa olmadığının gösterilmesi gerektiğini belirten Durakoviç, "Bugün daha iyi bir dünya inşa ediyoruz. Burada öldürülenlerin hiçbir suçu yoktu" dedi.
"Soykırımı hiçbir akıl ve mantık almaz"
Bosna-Hersek Diyanet İşleri Başkanı Mustafa Ceriç de anma törenindeki konuşmasında, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımı hiçbir aklın ve mantığın almayacağını ifade etti.
Ceriç, şöyle konuştu:
"Potoçari ve Srebrenitsa'nın tamamı kutsal yer ve özel bölge ilan edilmemesi için herhangi bir gerekçe yoktur. İşlenen soykırım hiçbir zaman unutulmamalıdır. Ancak intikam peşinde de olunmamalıdır. Çünkü kötü insan olmak zordur. İyi insan olanlar rahat uyur ve arkalarında annelerin gözyaşları gelmiyordur. Bu yüzde Srebrenitsa ve benzeri olayların hiç kimsenin başına gelmemesi için burada akan annelerin gözyaşlarının dua yerine geçmesini temenni ediyorum."
ABD Musevi Birliği Başkanı Yahudi soykırımından kurtulmayı başaran Arthur Scheneier, Potoçari'deki konuşmasında buraya okyanusu geçerek kurban yakınlarının acılarını anladığını anlatmak için geldiğini söyledi.
Scheneier, bugün toprağa verilen 520 kurbanın aile mensuplarının hissettiği acılara rağmen yalnız olmadıklarını mesajını almaları gerektiğini ifade ederek, "Ailemin tamamı Almanya 'daki en büyük soykırım kampında öldürüldü. Ben ise soykırımın ardından sağ kaldım. Hayatımın geride kalan kısmını adaletin yerini bulmasına yönelik çalışmalar için kullanmaya karar verdim" dedi.
Din adına işlenen suçların, dine karşı işlenmiş suçlar olduğunu ifade eden Scheneier, "İşte buradaki katliam, tek suçları bu dünyada var olmaları olan 8 bin kişiye karşı işlenmiş soykırımdır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Reis-ul Ulema Ceriç, 520 kurbanın toplu cenaze namazını kıldırdı. Kılınan namaz ve okunan duaların ardından kurbanların cenazeleri törene katılan yakınları ve vatandaşlar tarafından toprağa verildi.
Törenler kapsamında güvenlik güçleri tarafından çevrede geniş önlemler alındı.