Sporda koalisyon korkusu

Federasyonlarda, genel müdürlükte ve bakanlıkta taşlar yerinden oynayacak

Arif Kızılyalın / Cumhuriyet

Ülkeyi 13 yıldır kesintisiz yöneten AKP iktidarının, 2015 Genel Seçimleri’nde kan kaybetmesi ve koalisyon beklentisi, sporu da derinden etkileyeceğe benziyor.

Perde arkasından idare

AKP’nin yer almadığı her türlü koalisyon veya azınlık hükümeti futbol başta olmak üzere birçok “sözde özerk” federasyonun yapısında köklü değişikliklere yol açacak. Ve domino etkisi, Türk sporunun yönetim katıyla da sınırlı kalmayıp, özellikle futbol ekonomisi üzerinde ciddi yol ayrımlarına neden olacak. Niçin mi? Şimdi, lafı uzatıp, eveleyip gevelemeye gerek yok. Apartman yöneticilikleri dahil, her türlü oluşumun içinde bireysel ya da ekibi ile yer almayı seven Recep Tayyip Erdoğan, özellikle son 5 yıldır sporu perde arkasından idare ediyor.

TFF’de Saray icazeti bitiyor

Elbette futbol ilgi alanı. 2007’nin sonlarında “demokratik ortamda seçilen son başkan” Haluk Ulusoy’u indirip, yerine yakın arkadaşı Hasan Doğan’ı getiren, Doğan’ın vefatı sonrasında da Özgener-Aydınlar- Demirören üçlüsü ile ‘topa basan’ Erdoğan, bu etkisini kaybedeceği gibi futbol adamlarının, ‘icazet almaya yönelik’ saray ziyaretleri de tarihe karışacak. Erdoğan’ın aile yakını ve İBB Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı da, olası bir iktidar değişikliği ile Futbol Federasyonu Genel Kurul’u üzerindeki etkisini yitirecek. TFF yönetimleri artık ‘Konut’tan ya da ‘Saray’dan alınan onay ile kurulmayacak, milletvekili kardeşleri, yakınları, AKP’li belediyelerin personeli son 13 yılda olduğu gibi yönetimlere ‘paraşüt’le inemeyecek. AKP’ye ve Erdoğan’a yakın bir duruş sergileyen TFF Başkanı Demirören’in yeniden aday olmayacağı yeni hükümet sonrası netlik kazanacak. Gençlik Merkezleri incelemeye alınabilir



AKP TEŞKİLATI GİBİ ÇALIŞMIŞLARDI

Gençlik Merkezleri İncelemeye Alınabilir

Olası bir koalisyon, Gençlik Spor Bakanlığı, hükümdarlığını da sonlandıracak. Öncelikle, bakanlıktaki ‘müsteşar saltanatı’ sona erecek, ülke genelinde AKP teşkilatı gibi çalışan Gençlik Merkezleri’nde, çoğunluğu parti üyesi binlerce kişiye tavandan ödenen maaşlar incelemeye alınacak. Son 5 yılda görevden el çektirilip, sürgüne gönderilen Gençlik Spor Genel Müdürlüğü personeli de eski işlerine dönecek. AKP’nin iktidardan inmesi durumunda, olası koalisyon hükümeti, spor bakanlığında geçmişe dönük usule uygun olmayan alımlarını masaya yatıracak. Ak Saray danışmanı ve eski bakan Egemen Bağış’ın eşine ait “Dekorname” adlı firmadan fahiş fiyatlarla alınan hediyelikler, tanesi neredeyse 1000 liraya gelen davetiyeler de CHP-MHP-HDP milletvekillerince gündeme getirilecek. AKP iktidarının, “tüm statları yeniliyoruz” diye başlattığı hamlesırasında Kayseri, Gaziantep, Bursa, Antalya, Rize gibi kentlerdeki eski stat arazileri de koalisyon hükümetinin yakından ilgileneceği bir konu. 5 kentteki eski stat arazilerinin TüRGEV ile TOKİ üzerinden ranta açılmak istenmesine “dur” demeyi planlayan TBMM’nin yeni vekilleri, Erzurum Universiad ve Mersin Akdeniz Oyunları’ndaki harcamaları da tek tek inceleyecek.


Passolig kalkabilir

AKP iktidarının dayatması ile uygulamaya koyulan ve yasa ile de zorunlu hale getirilen Passolig sistemi de AKP’nin iktidarı kaybetmesiyle tartışmaya açılacak. Meclise giren 3 partinin seçim bildirgesinde, “kaldıracağız” denen Passolig’in İtalya’daki gibi ‘tercihe bırakılacağı’ CHP, MHP ve HDP milletvekillerince ifade edildi. 3 parti, yürürlükteki 6222 sayılı yasada da köklü değişikliklere gidecek.




















Atletizm ve güreşte değişim


Koalisyonun köklü değişik- liklere yol açacağı branş sa- dece futbol değil. Bazı federasyon başkanlarının, son 3 seçimdir AKP yöneticisi gibi çalışması (ki tamamına ya- kını parti üyesi) dikkatler- den kaçmadı. Olası bir hükümet değişikliğinin ardın-dan güreş ve atletizmi ola- ğanüstü genel kurullar bek- liyor. Tarafsızlığını koruyan voleybol, yüzme, sutopu, halter, judo gibi branş lar ise hükümet değişikliğini en az etki ile atlatacak kurumlar.