Spor salonlarına 'doping uyarı tabelası' şartı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin'in doping ilaçları yüzünden hayatını kaybetmesi üzerine Spor Genel Müdürlüğü'ne talimat vererek, Türkiye genelindeki tüm spor salonlarının doping ilaçları ile ilgili uyarı tabelası bulundurması zorunluluğu getirdi.

AA

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "dopinge karşı sıfır tolerans" ilkesiyle Gençlik ve Spor Bakanı Bakan Kılıç'ın, Vücut Geliştirme Federasyonu hakkında Spor Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nı Şahin İrencin'in ölümü başta olmak üzere tüm iddiaları soruşturmakla görevlendirdiği hatırlatıldı.

Şahin İrencin'in kullandığı ileri sürülen doping ilaçları sebebiyle ölümünden büyük üzüntü duyduğu belirtilen Kılıç'ın, şu ifadelerine yer verildi: "Bu ölüm olayının sorumlusu kimse mutlaka bulunacak. Dopinge karşı sıfır tolerans ilkesi ile başlattığımız mücadeleye aykırı hareket eden kim varsa hepsi yargı önünde hesabını verecek. Dopingi insan fıtratına aykırı bir zehir olarak görüyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız."

Açıklamada Bakan Kılıç'ın talimatı ile tüm spor salonlarının girişine asılması için bir doping uyarı tabelasının hazırlandığı da bildirildi.

 

Sporcu ve antremanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor

Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tabela dopinge karşı sporcu ve antrenörlerin tam olarak bilinçlendirilmesini amaçlıyor. Dünya Anti-Doping Ajansı'nın (WADA) doping listesine aldığı ilaçların tek tek sıralandığı liste spor salonlarının girişinde sporcu ve antrenörlerin görebilecekleri yerlere asılacak. Dopinge karşı bilinçlendirmeyi amaçlayan uyarı tabelasına rağmen doping kullanan sporcular sonuçlarına katlanmış olacak.

Dopinge karşı başlattığı eylem planı çerçevesinde sporcuların antrenörlerinin yanı sıra federasyon başkanlarını da sorumlu tutacak yönetmelik değişikliğine gidilmişti. Doping kullanımını teşvik ettiği gerekçesiyle sporculara verilen ödül miktarlarında da geçtiğimiz hafta yüzde 50'ye varan indirim yapılmıştı.