Spor, eğitime 'engel' olmaktan çıkıyor

Spor bursu veren özel okulların sayısı günden güne artarken, bu tür okulların çoğalması, profesyonel spor yapan öğrencilerin, eğitimlerini aksatmamaları konusunda umut ışığı oluyor.

cumhuriyet.com.tr

Çocuklarının bir spor branşında başarılı olmasını isteyen aileler, bugüne kadar onların eğitimleriyle ilgili endişe duyuyor, çocuklar ise antrenman ve dersleri arasında seçim yapmak zorunda kalıyordu. Ancak 2004 yılında Ankara'da ilk olarak Gazi Üniversitesi'nin (G.Ü.) başlattığı spor bursu, gün geçtikçe yayılıyor. Bu yıl itibariyle Ankara'da voleybol bursu veren okulların sayısı 5'e çıkarken, en azından bu branşa gönül veren öğrencilere, eğitim ve sporu bir arada götürebilme şansı doğuyor.

Başkentli öğrenciler lise düzeyinde, Gazi Üniversitesi Vakıf Koleji, Doğa Koleji, Aykan Koleji ve İlkem Koleji'nde voleybol bursu alarak okuyabiliyorlar. İlköğretimde ise Maya Koleji voleybol bursu veriyor. G.Ü. Beden Eğitimi ve Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Görevlisi Cengiz Akarçeşme, ''Spor, toplumun ruh ve beden sağlığını geliştirerek kitleleri harekete geçirebilecek, aynı zamanda ülkenin eğitimini, ekonomisini, siyasetini ve uluslararası tanıtımını yönlendirebilecek en etkili, ancak en fazla gözardı edilen unsurdur'' dedi.

Akarçeşme, ''Zaman tünelinde küçük bir yolculuk yapalım. 'Ya eğitim, ya spor' yıllarca kulaklarımızda çınlayan kelimelerdi. Seçim yapmaya mecburduk. Hele bir de sporu seçtiysek tüm aile bireyleri esefle kınardı bizi. İkisini yapanlar da vardı, ancak bir elin parmaklarını geçmezdi.Yıllar öncesinde böyleydi durum. Şimdilerde önemli bir çıkış yolu spor, özellikle voleybol'' diye konuştu.

Vizyon sahibi bir çok eğitim kurumunun, eğitim ve voleybol bursunu ilköğretim aşamasında harmanlamış durumda olduğunu ifade eden Akarçeşme, şöyle devam etti:

''Hayal bile edemeyecekleri okullarda eğitim gören voleybolcuların, eğitim, ulaşım, beslenme giderleri, sadece bu sihirli topun peşinde koştukları için karşılanıyor. 2004 yılında Ankara'da ilk olarak Gazi Üniversitesi'nin önderlik ettiği voleybol bursu, 2011 yılında liselerde ve ilköğretimde uygulanmaya başladı. Bu destek ve yatırımlarından dolayı emeği geçen tüm yöneticilere teşekkürlerimizi iletiyoruz ve biliyoruz ki her geçen yıl bu destek çığ gibi büyüyecek. Belki okullarının isimleri naklen yayında milyonlara telaffuz edilecek.''
 

Lise bitti ne olacak?

Sporcuların, liseyi bitirmelerinin ardından bu sihirli yolculuğun devam ettiğini kaydeden Akarçeşme, ''Voleybol bursu ile üniversite eğitimi almak da mümkün. Sadece Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları'nı seçmek zorunda değiller. Yurt dışında okumaları da mümkün, hem de vize alması en zor olan ABD bile spor bursu ile gelen öğrencilere kapılarını sonuna kadar açıyor'' dedi.

Böylece üniversite hayatını, ailesine yük olmadan tamamlayan sporcuların, hayata atılma konusunda akranlarından bir adım önde olacağını ifade eden Akarçeşme, sözlerini şöyle tamamladı. ''Sporcu öğretmenlik okuduysa, ataması millilikten yapılabilir. Değilse, antrenörlük ve yöneticilik yapabilir. Tıp, hukuk, iletişim, iktisat eğitimi alabilir ve aynı şekilde voleybolun içinde kalabilir. Farklı bir sektörde bile çalışacak olsa voleybolun, sporun pozitif bir etkisi mutlaka olacaktır. Kısacası voleybol ya da sporun herhangi bir branşı, yaşam boyu eğitimdir, nefestir, hayattır.''