Spor değil polis yasası! Taraftar tribünden soğuyacak
Yeniden düzenlenen 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair kanun, özgürlük ve güvenlik dengesinden uzak.
Arif KızılyalınGençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yasa taslağında özgürlük-güvenlik dengesi, “güvenlik” tarafına kayarken, Kulüpler Birliği Vakfı ve diğer futbol paydaşları ile paylaşılan ön çalışmada sporseverleri tribünlerden ve taraftarlıktan soğutacak yaptırımlar dikkat çekti. Özellikle toplu maç izlenilen ve uluslararası arenada “Fan Zone” diye adlandırılan alanlarla kulüp sosyal lokallerini de kapsamına alan yeni yasa taslağı, caydırıcılıktan ziyade, anayasal hak ve özgürlüklerle ters düşer nitelikte. Yasanın, sportif yanının zayıf olduğu belirtilirken, taslaktaki polisiye önlemler ve yargı tarafı ise çok ağır bulundu.
Kulüpler şikâyetçi
Kulüpler Birliği Vakfı’nın siyasi kaygı ile “hayır” diyemediği 6222’nin yeni taslağı, çok kısa bir süre içinde yenilenirken, kulüplere gecikmeli olarak gönderildi. Kulüp başkanları ve yöneticilerinden, taslakla ilgili öneri beklendiği de vurgulandı. Ne var ki zaman darlığı nedeniyle, birçok kulüp 2011 yılında olduğu gibi yasaya “zorunluluktan” onay verdi. Bazı kulüplerin önerisi ile taraftar topanma alanlarına ilişkin bölüm yeniden düzenlendi. Adının açıklanmasını istemeyen bir kulüp başkanı, yeni yasaya endişe ile bakarken, “Bu yasada ceza ve yaptırımlar ön planda. Sanki spor değil de sadece İçişleri ve Adalet Bakanlığı etkili olmuş. Kabul; taşkınlığın önüne geçelim, ama bu işi yaparken de taraftarı tribünden, maçtan soğutmayalım” dedi. Söz konusu kulüp başkanı özellikle taraftarların topluca maç izleyip futbol ekonomisine katkı sağladıkları “fan zone”daki önlemlerle kulüp sosyal tesislerindeki polisiye tedbirlerin abartılı olduğunu söyledi.
Yeni yasa taslağında suç kapsamına giren spor alanı kavramının genişlemesi, müsabaka günü bölge polisinin yükünü iki kat arttıracak.
CHP beklemede
3 bakanlığın ortaklaşa hazırladığı yeni yasa taslağının TBMM’ye yansımasından sonra ana muhalefet partisi CHP’nin Spor Kurulu Başkanı ve Eğitim Politikaları’ndan sorumlu Genel Başkanı Yıldırım Kaya ile hukukçuları, bu taslağı masaya yatırıp, çekinceleri gündeme getirecekler. İyi Parti ve bazı MHP’li vekillerin de endişeyle baktığı bu taslağın yasalaşması halinde konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi de söz konusu.
Örf, adet kanunu!
Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu üyesi ünlü avukat Ali Rıza Dizdar, yeni yasa taslağını endişe ile karşıladıklarını söyledi. Yasanın ilk çıktığı günlerde de büyük sıkıntılar taşıdığını belirten Dizdar, 6222 sayısı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlemeye Dair Yasa’nın yenilenmiş halinin de sportif yaklaşımdan ziyade, örf, adet, gelenek düzleminde kalacağını vurguladı. Dizdar, “Aslında yasa doğru işletilse sorun yok, yasanın adı üstünde düzeni sağlamak, düzeni sağlayacağımıza polisiye tedbirle caydırıcı olmaya çalışıyoruz. Oysa suçun önüne geçilebilir. Şimdi yeni yasadan söz ediliyor, bu yasayı kim yeniden düzenledi? Kime danışıldı? Bu işler çocuk oyuncağı değil, Avrupa’da bu tip bir çalışma uzun bir süreye yayılıp toplumun her katmanından görüş alınıyor. Örneğin bir sempozyum yapılsa, STK’ler, kulüpler, sporcular, taraftar grupları bu çalıştaya katılsa oradan çıkan sonuç değerlendirilse, belki ülke şartlarına ve ihtiyaçlara yönelik bir yasa çıkarılır. Ama şimdi birileri yaptı, direk can yakacak bir yasa, onaylanır, yayınlandıktan sonra görürüz” diye konuştu. Bakanlığa yakın kaynaklar taslağın son şeklinin önümüzdeki günlerde netleşeceğini ve yasalaşması için TBMM’ye gönderileceğini belirttiler.