SP’den ‘seçilmişleri’ yargılama formülü

SP’nin seçim beyannamesi resmi olarak dün açıklandı. Beyannamede seçilmişlerin tutuksuz yargılanmaları için yasal düzenleme vaadi yer aldı.

Sinan Tartanoğlu

CHP ve İYİ Parti’nin ittifak ortağı Saadet Partisi (SP) Seçim Beyannamesi’ni dün açıkladı. Genel başkan ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu’nun 27 Mayıs’ta Ankara’da düzenlediği toplantıyla duyurduğu “Türkiye Vizyonu”nu genişletildiği seçim beyannamesinde şu vaatlere yer verildi:

OHAL mağduriyetleri giderilecek: İlk iş olarak OHAL kaldırılacak. OHAL yüzünden suçsuz yere mağdur olan kişilerin mağduriyetleri giderilecek ve mağduriyetten kaynaklanan hakları teslim edilecek. Memurların işine KHK ile son verilmeyecek, herhangi bir suç şüphesinde yargı kararı beklenecek. KHK mağdurlarının hakları ivedilikle iade edilecek.

Yargıda tam bağımsızlık ve tarafsızlık: Yargı reformu yapılacak. Siyaset ve yürütme, yargıya müdahale edemeyecek.

Hâkimler ve savcılar ayrılacak: Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olmak üzere ikiye ayrılacak. Avukatların delillere ulaşmasının ve delil toplamasının önündeki engeller kaldırılacak. 

Tutuklu ve yargı baskısı altındaki gazetecilerin hakları: Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki bütün engeller kaldırılacak. Medya sahiplerinin sadece medya ile ilgili alanlarda faaliyet göstermesi sağlanacak. Fiili olarak hiçbir suça karışmamış tutuklu ve yargı baskısı altındaki gazetecilerin hakları muhafaza edilecek.

Hak ve özgürlük yasaları referandumla: Referandum müessesesine daha fazla işlerlik kazandıracak önemli yasaları milletin oyuna sunulacak. Özellikle temel hak ve özgürlükler alanında yapılacak yasal değişikliklerin belli sayıda milletvekilinin imzası ile referanduma sunulmasına imkân verilecek.

Seçilmişe tutuksuz yargılama: Hakkında suçlama bulunan siyasilerin mahkeme kararıyla kesinleşen hüküm bulunmadığı müddetçe tutuksuz yargılanmaları için gerekli düzenlemeler yapılacak. Kayyım atamasına son verilecek ve Meclis üyelerince ya da seçimlerle yeni belediye başkanları seçilecek.

Geri dönüş yasası: Terör örgütü bünyesinde bulunan suça karışmamış kişilere geri dönüş imkânı sağlanacak. Bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. 

Yasamaya 100 bin imza ile katılım: Vatandaşların kanun teklifi vermesinin önü açılacak. Koşulları ve çerçevesi Anayasa’da belirlenecek hususlarda 100 bin imza ile vatandaşlar kendilerini ilgilendiren konularda görüşülmek üzere Dilekçe Komisyonu aracılığıyla TBMM’ye kanun teklifi verebilmelerine imkân tanınacak.

Torba Yasa’ya son: Meclis İçtüzüğü’nde; birbiriyle alakasız düzenlemelerin tek bir teklif/tasarı metni haline getirilip, torba kanun olarak yasalaşmasının önüne geçecek kesin hükümlere yer verilecek. Yasama sürecine sivil toplum katılımını zorunlu kılacak düzenlemelere TBMM İçtüzüğü’nde yer verilecek.

Kuvvetler ayrılığı sistemi yeniden tesis edilecek.

İnsan Hakları’na özel, İnsan Hakları İhtisas Mahkemeleri kurulacak.