SP kongreye gidiyor

Olaylı geçen Saadet Partisi(SP) Kongresi'nin ardından Genel Başkan seçilen Numan Kurtulmuş'u yeni bir sınav bekliyor.

cumhuriyet.com.tr

Necmettin Erbakan'ın tasfiye edildiğini ileri süren Numan Kurtulmuş'un partideki muhalifleri, SP'nin olağanüstü kongreye gitmesi için delgelerden gerekli imzaları topladı.

Mustafa Kamalak, toplanan imzaları bugün saat 14.00'te SP Genel Merkezi'ne götürerek, parti yönetimine iletecek.

 

"Olağanüstü kongre için süreç başlamıştır"

Saadet Partisi kurucularından Mustafa Kamalak, ''Olağanüstü kongre için bugünden itibaren süreç başlamıştır.'' dedi.

Parti kurucularından Kamalak ve Temel Karamollaoğlu ile kongre delegesi Hasan Bitmez, olağanüstü kongre talebini içeren dilekçeleri Saadet Parti Genel Merkezi'ne verdi.

Yaklaşık yarım saat kaldığı parti genel merkezi binasından ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Kamalak, toplam 650 delegenin olağanüstü kongre talebini içeren dilekçeyi partinin özel kalemine sunduklarını bildirdi.

Kamalak, ''650 dilekçe var. Genel Merkez'e de sanıyorum 150 civarında dilekçe gelmişti. Bu durumda aşağı yukarı 700-800 civarında delege olağanüstü kongre talep ediyor'' diye konuştu.

Talep dilekçesinin Noter tasdikli olduğunu belirten Kamalak, kanuna göre, olağanüstü kongre için delegelerin 5'te 1'inin oyunun yeterli olduğunu söyledi.

Kamalak, ''Makul bir süre... Bu makul süre nihayet bir ayı aşmayan bir süredir. Çünkü kanuna göre seçim kuruluna 15 gün önceden müracaat etmek gerekiyor. Bugünden itibaren süreç başlamıştır. Gündemi ve kongrenin yapılacağı yeri belirlemek Genel İdare Kurulu'na (GİK) aittir. GİK, kanaatimce en kısa süre içerisinde bunu tespit edecektir diye düşünüyorum.'' dedi.

Bir gazetecinin ''Bir anlaşma olabilir mi?'' sorusu üzerine Kamalak, ''Ümidimiz odur, tabi olması lazım'' diye konuştu.

Kamalak, ''Tek genel başkan adayı ile olağanüstü kongreye gidilebilir mi?'' sorusunu, ''Şüphesiz tabi'' şeklinde yanıtladı.

''Numan Kurtulmuş yeniden Genel Başkan adayı olarak gösterilir mi?'' sorusuna Kamalak, ''Partimizin yetkili organları var. Biliyorsunuz delegelerin genel başkanı önermesi lazım'' yanıtını verdi.

Kamalak, bir başka soru üzerine de parti tüzüğünün değil, Siyasi Partiler Kanunun önemli olduğuna işaret etti. Kamalak, ''Tüzük, kanuna aykırı olamaz'' dedi.

''Partide bir bölünme söz konusu olabilir mi?'' sorusunu ise Kamalak, ''Sanmam. Hatta Türkiye'deki bölünmeyi biz önleriz. Bölünmeyiz biz'' cevabını verdi.

 

"Bizi üzen Önder Sav'dan taktik alınması"

Öte yandan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, Adalet eski Bakanı Şevket Kazan'ın, olağanüstü kongre süreci için CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile yaptığı görüşmeyi değerlendirirken, "Bizi üzen tarihi derinliklere kadar inen sağlam siyasi yapıya sahip olan, Milli Görüş geleneğinin siyasetinin başka partilerin kongre konusunda uzman olan kişilerden yani Önder Sav'dan görüş ve kanaat alarak Milli Görüş'ü yönetmeye kalkmalarıdır" dedi.

Malkoç, Erbakan cephesinin olağanüstü kongre başvurusunun ardından yaptığı yazılı açıklamada, Adalet eski Bakanı Kazan'ın, Sav'la yaptığı görüşmeye dikkat çekti.

Milli Görüş gibi bir geleneğin, başka partilerin kongre taktikleriyle yönetilmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Malkoç şöyle dedi:
"Milli Görüş'ün geleceğine ilişkin kararları Sayın Önder Sav'ın görüş veya fetvalarıyla idareye kalkmaları bizi üzmüştür. Sayın Sav iyi bir hukukçu olabilir, zaten bu marifetini CHP'de göstermiştir. Ama Milli Görüş siyaset geleneğinin, Önder Sav'la ne geçmişte ne bugün ne de yarın uzaktan yakından bir ilişkisi olmamıştır. Milli Görüş'ün geleceğine yön verilmesine bizim gönlümüz razı değildir. Buna da müsaade etmemek Milli Görüşcü'lerin en doğan hakkıdır."

Malkoç, kongre ile ilgili süreci Genel İdare Kurulu'nun belirleyeceğini belirterek, Numan Kurtulmuş'un yeniden aday olup olmayacağı konusunun da yine yetkili kurulların belirleyeceğini ifade etti.