‘Sözümüzün arkasındayız’

Asparagas dediler, terörü kastetti dediler, Erdoğan sözünün arkasında durdu

cumhuriyet.com.tr

Erdoğan, “Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu yapımıza ters” yönündeki tepki çeken açıklamasın anlam kazandırmak için yarışa giren tüm kurmaylarını “Sözümüzün arkasındayız” açıklaması ile yalanladı.

Erdoğan’ın Kızılcahamam kampında “Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu yapımıza ters. Valimize talimat verdim” açıklamasını yaptığı basına sızdıktan sonra kendisine yakın kurmayları tarafından açıklama üzerine açıklama gelmişti. Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan “Ev, otel, yurt, pansiyon statüsünde olmayan, herhangi bir mevzuata ve kontrole de tabi olmayan bazı yerler öğrenci barındırmaktadır. Kayıtdışı ve denetim dışı ticaret yapan apartman türü bu yerler öğrenciler açısından da bir kısım sorunlar üretmektedir. Mesele budur. Öğrenci evlerinin hukuki durumu ve statüsü bellidir. Bahsi geçen apartlar kayıtdışı olduğundan illegal örgütlerce istismar edilebilmektedir” sözleri ile Erdoğan’ın açıklamalarına “terör” boyutunu eklemişti.

Ardından Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Düpedüz asparagas bir haberdir. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Sayın Başbakan'ın buna benzer bir ifadesi de kesinikle söz konusu değil ama unutmayın, Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı olan tüm yurtların özel ticari amaçlarla kişiler tarafından açılmış olan yurtların da denetlenmesi, hem Milli Eğitim Bakanlığının hem de Gençlik ve Spor Bakanlığının görevleri içindedir. Yoksa özel kiralanmış evlerde kimler kalıyor, kimlerle birlikte kalıyor, ne yapıyorlar, ne yapmıyorlar bunlar bizim ilgi alanımız içerisinde değil. Bunu kesinlikle reddediyorum bu tip haberleri ve maksatlı buluyorum” açıklamasını yaptı.

Başbakanlık kaynakları ise Erdoğan’ın yurt sıkıntısına vurgu yaparak, öğrencilerin aynı evlerde erkekli kızlı yaşamak zorunda kaldıklarını ifade ettiğini, ancak evlere denetimle ilgili bir konudan bahsetmediğini belirtmişti.

Ancak Erdoğan, birçok gazetenin manşetine oturan “kızlı erkekli” tartışmasında son noktayı grup toplantısında koydu. Erdoğan, “Ne konuşuyorsak arkasında dururuz, hiçbir şeyin karşısında eğilip bükülmeyiz. O yüzden söylediğini inkar eden siyasetçi değilim. Hiçbir kimsenin yaşam tarzına müdahale etmeyeceğini söylememe rağmen halen bu tarz ithamlara maruz bırakılıyoruz” dedi. Kız ve erkeklerin aynı evlerde kaldığı ihbarlarını bir kenara atamayacaklarını dile getiren Erdoğan, “Valiliklerimizle, emniyet teşkilatımızla bu tür ihbarları değerlendirip, üzerine gidiyoruz” şeklinde konuştu. Erdoğan, evlerde karmaşık işlerin olduğunu anne ve babaların da “devlet nerede” dediğini belirterek, konuyu değerlendirdiklerini söyledi. Erdoğan, “Buralarda nelerin olduğu belli değil. Bunlar aynı apartmanın içinde daire komşuları ihbarı yapıyor. Buralarda nelerin olduğu belli değil. Karmakarışık her şey olabiliyor. Valiler gereğini yapıyor. Her tür şeyler olabiliyor. Ondan sonra anneler babalar feryat ediyor, ‘devlet nerede’ diye. Devletin burada olduğunu anlatmak için bu adımlar atılmaktadır. Bir muhafazakar demokrat iktidar olarak, bizler müdahil olmak durumundayız. Bu yaşam tarzına müdahale değildir. Kimse bunu bu şekilde yorumlamasın” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, tepki çeken açıklamasını açıklığa kavuşturmak için yarışa giren tüm kurmaylarını bir açıklaması ile yalanlamış oldu.