'Sözleşmeye engel TÜSAK mı?'
Sanatçılar, sözleşmelerinin imzalanmamasının ardında bu yasama yılında Meclis gündemine gelmesi planlanan TÜSAK yasasının hazırlıkları olabileceğini düşünüyor.
Selda Güneysu/CumhuriyetGüzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı orkestra ve devlet halk dansları topluluklarında misafir sözleşmeli personel kadrosunda çalışan yaklaşık 2 bin sanatçının sezon açılışına sayılı günler kala sözleşmelerinin yenilenmediği öğrenildi. Kadroları olmayan ve sözleşmeli çalışarak yaşamını geçindirmeye çalışan sanatçılar söz konusu durumdan endişeli.
Sanatçılar, sözleşmelerinin imzalanmamasının ardında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devlete bağlı sanat kurumlarını ortadan kaldıran ve bu yasama yılında Meclis gündemine gelmesi planlanan Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasasının hazırlıkları olabileceğini düşünüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) olmak üzere İstanbul, İzmir, Çukurova, Antalya, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları ile Ankara, İstanbul, Sivas Şanlıurfa gibi çok sayıda devlet türk halk müziği korosu bulunuyor.
Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olmak üzere, İzmir, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Samsun ve Mersin gibi devlet klasik Türk müziği korosu toplulukları da mevcut.
Söz konusu topluluklarda ve orkestralarda, her yıl onlarca konservatuvar mezunu sanatçı sözleşmeli olarak çalışıyordu. Sözleşmelilerin konser ya da etkinlik başı aldığı ücret ise ortalama 60 TL. Aynı uygulama Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi’nde (DOB) de uygulanıyor. Bu durumda çalışan, DT ve DOB dahil sözleşmeli misafir sanatçı sayısının Türkiye çapında 2 bin kadar olduğu dile getiriliyor.
DT ve DOB’da 2014-15 sanat sezonunda sözleşmeli personel için gerekli işlemler başlatıldı. Ancak Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı orkestra ve topluluklarda görev alacak sözleşmeli sanatçılarla sezon açılmasına az bir süre kala hâlâ bir sözleşme imzalanmadığı öğrenildi.
Sözleşmeli çalışmak isteyen sanatçılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül’ün geçen aylarda yaptığı “TÜSAK Yasa Tasarısı gelecek yasama yılında Meclis gündemine gelecek” şeklindeki açıklamasını anımsatarak “Bizim hâlâ sözleşmelerimizin imzalanmamasının ardında sanat kurumlarını kapatmayı öngören TÜSAK Yasa Tasarısı Taslağı mı var?” sorusunu yönelttiler.