Soykırım tasarısı ABD Kongresi’nde
1915’in 100. yıldönümü yaklaşırken ABD Temsilciler Meclisi’ne, Obama’ya ‘Ermeni soykırımını tanı’ çağrısı içeren bir tasarı sunuldu.
cumhuriyet.com.trKongre’de Ermeni lobisinin güçlü destekçilerinden, Cumhuriyetçi Illinois milletvekili Robert Dold ve California milletvekili David Paladao ile Demokrat New Jersey milletvekili Frank Pallone ve California milletvekili Adam Schiff tarafından sunulan ve 44 vekilin destek verdiği “Ermeni Soykırımı Hakikat ve Adalet Tasarısı”, ABD Başkanı’na 1915 yılı olaylarını “soykırım” olarak tanıması çağrısında bulunuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner tasarıyı gündeme taşıyıp taşımayacağına dair henüz bir işaret vermemişken, Beyaz Saray da son girişimle ilgili yorum yapmadı. Boehner’ın takdirine göre tasarı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na getirilebilir. Ancak tasarının, kabul edilse bile bağlayıcı özelliği bulunmuyor. Obama daha önce 1915 olaylarını nitelemek için “soykırım” kelimesi yerine “Mets Yeghern (Büyük Felaket)” demişti. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin “Ermeni soykırımı” iddialarını 2010’da kabul etmesi Washington-Ankara ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.
Bu arada Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009’da imzalanan Ermenistan- Türkiye protokollerinin parlamentodan geri çekilmesinin Türkiye ile uzlaşma kapısını kapattıkları anlamına gelmediğini söyledi. Başkent Erivan’da düzenlenen Uluslararası Medya Forumu’nda konuşan Sarkisyan AA’nın haberine göre, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere değindi. Sarkisyan, “Söz konusu protokolleri, Türkiye’nin yürüttüğü politika nedeniyle hayata geçirilmeleri imkânsız olduğu için geri çektim. Beklenen sonuca ulaşmadık ve bu konuda kimin suçlu olduğunu herkes biliyor. Ancak bu, Türkiye ile uzlaşma kapısını kapattığımız anlamına gelmiyor. Öte yandan üçüncü bir ülkenin yapıcı olmayan yaklaşımlarının kurbanı olan bir sürece katılmayacağız” dedi.