Sosyal medyada dedektifler geziyor
Sosyal medyayı hâlâ internet üzerinde kendinizi ifade edebileceğiniz masum bir paylaşım platformu olarak mı görüyorsunuz? O zaman bu yazıyı iyi okuyun. Sosyal medya üzerinde dedektifler kol geziyor. Onlar kim mi? Belki işvereniniz, belki de anneniz. Masum bir paylaşımınız ya da kısacık bir "tweet"iniz onlar için çok şey anlatıyor olabilir.
cumhuriyet.com.trArtık hemen herkesin bir sosyal medya hesabı var. Facebook veTwitter gibi popüler platformlar, Linkedin ve Bing gibi iş içerikli portallar, Youtube ve Vimeo gibi video içerikli siteler ve daha fazlası. Çeşitli farklarına karşın hepsinin ortak özelliği kişisel özeliklerinizin bir kısmını barındırıyor olmaları. Hakkınızda o kadar çok bilgi barındırıyorlar ki artık sizin nasıl bir insan olduğunuza karar verecek olanlar için oldukça önemli referans kaynakları haline gelmeye başladılar.
Dolayısıyla, işverene gönderdiğiniz bir CV ya da annenize hayatınız hakkında anlattıklarınızın pek geçerliliği yok. İşverene, son derece uyumlu bir çalışan olduğunuzu söyleyebilirsiniz, oysa Facebook hesabınızdaki “beğenileri” kısmında yer alan anarşist kitaplar oldukça kuşku uyandırıcıdır. CV’niz önceki işleriniz hakkında uzun ve dolu dolu bir kariyerden bahsediyorken Twitter hesabınızda o pembe tabloya yakışmayacak “uff altı olsa da bu cehennemden kurtulsam” türünde mesajlar vardır. Veya çocuklar ya da gençler annelerine arkadaşlarına ders çalışmaya gittiklerini söyleyebilirler ama Foursquare onları bir cafede çoktan etiketlemiştir. Verilebilecek örnelerin ucu açık. Ancak kesin olan şu ki artık hesap vermeniz gereken birileri varsa sosyal medya hesabınıza fazlasıyla dikkat etmeniz gerekiyor. www.secretcv.com iş arayanlarla işverenleri internette buluşturan bir insan kaynakları sitesi. İş arayanlara site üzerinden hazırlayacakları CV’lerini profesyonelce yönetme şansı tanıyor.
Bu açıdan sosyal medya kullanımı da onlar için fazlasıyla önemli. Bununla alakalı bir araştırma yapmışlar. Hayatımızı yönlendiren çağın fenomeni sosyal medyayı, iş hayatı ve insan kaynakları özelinde masaya yatırmışlar. 15 bin 800 aday ve 235 firma ile yapılan araştırmada, hem bireysel kullanımlarda online itibar yönetimiyle hem de firmaların işe alım süreçlerinde sosyal medya enstrümanını nasıl konumlandırdıklarıyla ilgili bilgilere ulaşmışlar. Rakamlar oldukça sıradışı: Firmaların yüzde 58’i işe alacağı kişinin sosyal medya hesaplarını inceliyor. En çok izledikleri sosyal medya hesapları ise yüzde 45 ile Facebook, yüzde 35 ile Twitter, yüzde 15 ile Linkedin. Firmalar işe alacağı kişilerin sosyal medya hesaplarını incelerken en çok adayın sosyal medyada kullandığı dile ve yayımladığı içeriğe bakıyor (yüzde 35). Adayın beğendiği sayfalar (yüzde 23), profil fotoğrafının güncel ve gerçekçi olması (yüzde 18) ve ortak arkadaşlarının olup olmaması (yüzde 12) dikkat ettikleri diğer unsurlar arasında. “Firmalara adayların hangi paylaşımları sizde olumlu etki uyandırıyor?” diye sorulduğunda ise yüzde 36 ile “mesleki birikimlerini paylaşması” cevabı öne çıkıyor. Adayın özel hayatını gözler önüne sermeden kendisiyle ilgili kısıtlı bilgi ve fotoğraf paylaşması ise yüzde 28 ile ikinci sırada. Genel bilgilerinin güncel olması, sivil toplum örgütlerine yardım eden içerik paylaşması ve firmanın sosyal medya sayfalarını beğenmiş olması işverenin gözlerini kamaştıran bir başka özellik. Olumsuz etki uyandıran paylaşımların başında ise yüzde 29’la şirket ya da iş arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunmak yer alıyor.
Şirketin kurumsal kimliğine zarar verecek paylaşımlarında bulunmak yüzde 23'le ikinci sırada yer alırken üçüncü sırada yüzde 20'yle dini inanç ve siyasi görüşü açık açık belli eden paylaşımlar yapılması bulunuyor. Firmalar ayrıca adayların, mesai saati içinde çok sık mesaj ve fotoğraf paylaşmasından ve paylaştığı fotoğraflarda özel hayatını deşifre etmesinden de rahatsız oluyor.